G4Media.ro

Guvernul Franței va propune modificarea legii privind lipsa răspunderii penale, după achitarea…

Guvernul Franței va propune modificarea legii privind lipsa răspunderii penale, după achitarea celui care a ucis-o în 2017 pe Sarah Halimi la Paris

Ministrul justiției al Franței, Éric Dupond-Moretti, va prezenta luna viitoare în ședința de guvern un proiect de lege privind modificarea Codului Penal privind tulburarea psihică sau neuropsihică.

Într-un comunicat de presă se precizează că ministerul a așteptat decizia Curții ce Casație din 14 aprilie care l-a achitat în apel pe Kobili Traore, cel care a ucis-o pe Sarah Attal-Halimi, o doctoriță de origine evreiască, pe 4 aprilie 2017 în apartamentul ei din cartierul parizian Belleville.

Traore, un imigrant musulman din Mali, a bătut-o pe Sarah Halimi și a aruncat-o de la etajul al treilea, strigând “Allahu Akbar” și “L-am ucis pe Satan”. El s-a declarat nevinovat spunând că a fumat canabis și nu era conștient de ce făcea, iar instanța de fond a stabilit că nu poate răspunde penal.

Curtea de Casație, cea mai înaltă instanță a Franței, a confirmat în apel decizia, ceea ce a stârnit un val de proteste. Duminică 25 aprilie au loc manifestații de protest în Franța și Israel împotriva deciziei de a-l găsi pe Traore lipsit de responsabilitate pentru uciderea lui Sarah Halimi, la care au participat mii de persoane.

Primărița Parisului, Anne Hidalgo, a anunțat cu ocazia protestelor că o stradă din capitala Franței va primi numele Sarah Halimi, “Va fi un mod de a-i face dreptate” a spus primărița Hidalgo.

Decizia de a lua droguri și apoi de a te declara “nebun” nu ar trebui, în opinia mea, să  elimine responsabilitatea penală”, a declarat președintele Emmanuel Macron pentru Le Figaro. “Aș dori ca ministrul Justiției să prezinte o modificare a legii cât mai curând posibil”, a adăugat el după decizia Curții de Casație.

Hotărârea Curții de Casație pronunțată miercuri 14 aprilie în cazul Sarah Halimi a subliniat că “legea privind lipsa de răspundere penală nu face distincție în funcție de originea tulburării psihice. Autorul își pierde cunoștința cu privire la acțiunile sale. Cu toate acestea, judecătorul nu poate distinge unde legiuitorul a ales să nu distingă ”.

Franța nu-i va judeca niciodată pe nebuni. Cu toate acestea, trebuie să tragem consecințele deciziei Curții de Casație care constată absența posibilității oferite de legislația actuală de a lua în considerare aportul voluntar de substanțe toxice de către o persoană care duce la abolirea discernământului său. Prin urmare, guvernul va prezenta la sfârșitul lunii mai Consiliului de Miniștri un proiect de lege pentru a umple acest vid legal cu perspectiva adoptării de către parlament în vară.” a spus într-un comunicat ministrul justiției

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. O fost la noi unul care o baut o sticla intreaga de vodca cu tovarasul sau dupa care i-a dat in cap. Omul nu-si mai amintea absolut nimic. A trecut de poligraf de vreo 5 ori si la Bucureti si la Cluj. A luat 25 de ani parca.