G4Media.ro

Guvernul francez ”susţine cu putere” un proiect de lege în vederea înscrierii…

sursa foto: Pixabay.com

Guvernul francez ”susţine cu putere” un proiect de lege în vederea înscrierii dreptului la avort în Constituţie, în urma hotărârii istorice a Curţii Supreme a SUA de a revoca dreptul la avort

Premierul francez Elisabeth Borne anunţă sâmbătă că susţine o iniţiativă a grupului partidului prezidenţial LREM de înscriere a dreptului la avort în Constituţia franceză, în urma hotărârii istorice a Curţii Supreme a Statelor Unite de a revoca dreptul la avort, relatează AFP.

Şefa deputaţilor LREM Aurore Bergé a anunţat sâmbătă depunerea unui proiect de lege în acest sens, după anularea dreptului la avort în America. NUPES a anunţat că vrea să discute luni despre un proiect de lege în acest sens.

”Guvernul va susţine cu putere acest proiect de lege. Pentru toate femeile, pentru drepturile omului, trebuie să înscriem acest aqis” în Constituţie, anunţă într-un tweet şefa Guvernului francez, apreciind că ”Parlamentul trebuie să susţină larg acest text”.

Aurore Bergé a denunţat, la France Inter, o decizie ”catastrofală pentru femei în lume”. ”O femeie moare la fiecare nouă minute pentru că a fost prost practicat un avort, în mod nesigur”, a subliniat ea.

”Asta ne îndeamnă, în Franţa, să dăm dispoziţii să nu ne trezim mâine cu eventuale răsturnări”, îndeamnă această aleasă din Yvelines, o fostă membră a Partidului Les Republicains (LR, dreapta), angajată în feminism.

Aurore Bergé a apărat. în urmă cu câteva luni, o prelungire în Franţa a termenului legal al avortului, adoptat la sfârşitul legislaturii precedente.

Întrebată dacă se teme de o punere în discuţie a avortului în Franţa, ea a răspuns că ”din nefericire nimic nu este imposibil, iar drepturile femeii sunt fragile şi sunt puse mereu în discuţie”.

Extrema dreaptă se opune aprig avortului

Arătându-i cu degetul pe noii deputaţi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, extremă dreapta), nişte ”opozanţi aprigi ai accesului femeilor la avort”, ea consideră că ”nu trebuie să ne asumăm niciun risc în acest domeniu şi este necesar să securizăm” acest drept.

Frontul Naţional (FN), devenit RN, a fost mult timp un oponent radical al avortului.

Proiectul de lege al lui Aurore Bergé, transmis AFP, prevede că ”nimeni nu poate fi privat de dreptul la întreruperea voită a sarcinii”.

Şefa deputaţilor LREM subliniază că ”nu schimbăm Constituţia aşa cum schimbăm legea”, aşadar ”aceasta este o garanţie pe care trebuie să o dăm femeilor”.

Ea consideră că această măsură urmează să fie ”larg împărtăşită pe băncile Adunării Naţionale şi Senatului”

O încercare a stângii în 2019

Ideea nu este însă nouă.

În 2019, mai mulţi deputaţi de stânga au depus un proiect de lege constituţională ”vizând să protejeze dreptul fundamental la întreruperea voită a sarcinii”, o iniţiativă a socialistului Luc Carvounas.

”Nimeni nu poate îngrădi dreptul fundamental la întreruperea voită a sarcinii”, se arăta în acest articol, susţinut atunci de către depitaţii din Partidul La France Insoumise (LFI) Clémentine Autain, Eric Coquerel şi Mathilde Panot.

Şefa deputaţilor LFI Mathilde Panot a anunţat vineri seara că urmează să propună luni o alianţă a stângii NUPES ”care să depună un proiect de lege care să înscrie avortul în Constituţia” franceză.

sursa: News.ro, sursa foto: Pixabay.com

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Socialistii vor sa omoare copii nenascuti legal dar mai trebuie sa fie de acord si cetatenii frantei.

  vom vedea la referendum

 2. Foarte bine! Oricum francezii sunt o eroare a istoriei, Invadatorii magrebieni sunt mult mai buni.. chiar, a câta oară a modificat nespălatii constituția?

  • Voi vorbiți, barbarilor din cocina aia a voastră comunisto-ortodoxă?

  • Iar ai apărut bai draggy?

  • Nu ți-au dat șefii suficiente ruble pentru un pahar dă vodcă și ai trecut pe spirtoase mai ieftine de ai început să ai vedenii?

 3. In USA nu a fost anulat nimic, cu atat mai putin dreptul la avort, pentru simplul fapt ca acest drept nu exista!

  Ce s-a intamplat? A fost eliminata o yehnivalitate prin care constitutia si nu legile locului, reglementau avortul. Ce se intampla acum? Nimic special! La fel ca in restul lumii civilizate, si in USA dreptul la avort va trebui reglementat prin LEGE!

  Mai răsfirați baieti!

  • Bine ca noi stim de fapt ce întâmplă acum, si anume ca jumătate din statele americane vor limita drastic sau chiar interzice complet dreptul la avort. Mai răsfirați, băieți, ca nu e subiectul vostru.

 4. Mai ușor cu propaganda pe scări, creștinopați și creștinopate, că nu ține. Mergeți și cântați la altă masă cu vrăjelile astea obosite.

 5. Mai bine legiuitorii francezi (și nu numai) s-ar ocua de cazul unei multinaționale americane care motiva salariile de mizerie ale angajaților și participarea la profit scăzută e faptul ca firma nu era rentabila când defapt ea ascundea profitul în ate tari.

 6. Ai uitat ca ai pierdut saptamana trecuta majoritatea in parlament. Esti pe faras cucoana!

  • Importiva IVG (intrerupere voluntara a sarcinii) nu sunt decat conservatorii. Putini, dealtfel. Aceiasi care nu au fost de acord cu casatoria intre 2 persoane de acelasi sex, in timpul presedentiei lui F Hollande.

   Ghinion 😉 In Franta, femeile sunt si vor ramane libere sa face ceea ce doresc cu corpul lor.

 7. Toti cei care nu si-au facut vasectomie, insa ii f*te grija de ceea ce face o femeie cu corpul sau si cum dispune de el, pot emigra linistiti in SUA. Aici este Europa, este UE si aici, femeile sunt libere.
  Iar noi, restul barbatilor din UE, ne vom lupta sa ramana libere.

  Asadar repet, toti sunteti liberi sa va traiti visele, emigrand in SUA. Iar cei (majoritatea de pe acest forum) din SUA, care scrieti aici pe forumurile UE… chiar nu v-ati integrat inca in SUA? Ce meme naibii mai cautati in UE? Ati gasit vreun european sa scrie pe forumurile SUA? Cam zero.

 8. auzi, romane, iti dau 300 de euro sa pleci