G4Media.ro

Guvernul Canadei nu a detectat tentative de influenţe străine asupra alegerilor din…

Sursa foto: Unsplash / Tom Carnegie

Guvernul Canadei nu a detectat tentative de influenţe străine asupra alegerilor din 2021

Guvernul canadian a anunţat marţi că anchetatorii nu au detectat niciun amestec din străinătate în alegerile din 2021, transmite Reuters, citată de Agerpres.

O evaluare independentă a unui sistem de protecţie a democraţiei a dus la concluzia că nu au existat tentative de influenţă care să fi afectat capacitatea Canadei de a organiza alegeri libere şi corecte.

Ziarul Globe and Mail scrisese luna aceasta că China a folosit o strategie sofisticată de perturbare a democraţiei canadiene în campania pentru alegerile federale din 2021. Publicaţia cita ca surse mai multe documente ale Serviciului Canadian de Informaţii pentru Securitate (CSIS).

Odată cu publicarea evaluării independente a unui Protocol Public privind Incidentele Electorale Critice (CEIPP) proiectat pentru monitorizarea pericolelor legate de alegeri, guvernul a comunicat că amestecul străin nu a influenţat votul.

„În timpul alegerilor generale din 2021, grupul nu a detectat amestecuri străine care să fi afectat capacitatea Canadei de a avea alegeri libere şi corecte”, arată comunicatul guvernamentale, în care termenul „grupul” se referă la o echipă de funcţionari civili care a colaborat cu agenţiile de securitate şi care administrează CEIPP.

Un fost funcţionar public de rang înalt a pregătit evaluarea protocolului respectiv; în raportul său, el citează oficiali de nivel superior din domeniul securităţii care au informat un comitet parlamentar despre existenţa unor încercări de amestec străin, deşi libertatea votului nu a fost afectată.

„Agenţiile de securitate naţională au observat încercări de amestec străin, dar nu suficient pentru a atinge pragul de influenţare a integrităţii electorale”, arată raportul de evaluare.

Guvernul nu precizează în comunicat cine ar fi putut încerca să influenţeze alegerile din Canada. Raportul conţine referinţe despre comentarii critice în presa chineză şi în cea canadiană legată de China, referitoare la politica faţă de Beijing a Canadei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...