G4Media.ro

Guvernul bulgar condus de academicianul Denkov a demisionat. Urmează o rotativă după…

Foto: Nikolai Denkov / X

Guvernul bulgar condus de academicianul Denkov a demisionat. Urmează o rotativă după model românesc, dar la Sofia au apărut tensiunile între cele două partide de guvernare, cu amenințarea alegerilor anticipate

Parlamentul de la Sofia a acceptat miercuri demisia premierului bulgar Nikolai Denkov (academician) și a guvernului condus de acesta, format de coaliția compusă din partidele GERB și Continuăm Schimbarea, scrie Mediapool, citată de Rador. Cele două partide au convenit anul trecut o rotație la vârful guvernului, iar noul premier ar urma să fie Maria Gabriel, dar între liderii coaliției au apărut tensiuni. Dnevnik relatează că liderul GERB Boiko Borisov a amenințat cu declanșarea de alegeri anticipate, ceea ce ar însemna o nouă criză politică pentru Bulgaria, țară care a traversat o perioadă de doi ani fără guvern.

Decizia demisiei guvernului Denkov a fost luată în absența liderului GERB Boiko Borisov și a vicepremierului bulgar Maria Gabriel.

Guvernul demisionar va continua să-și îndeplinească atribuțiile până la alegerea unui nou guvern. Până acum, negocierile dintre GERB și Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată (PP-DB) nu au început cu privire la modul exact în care va continua formula de guvernare și ce document va fi semnat în acest sens.

Demisia înaintată de Denkov se înscrie în „înțelegerea gentlemenilor”, încheiată în urmă cu nouă luni între GERB și PP-DB pentru rotația prim-ministrului, care prevedea ca demisia lui Nikolai Denkov să fie depusă la nouă luni după aprobarea cabinetului de către Adunarea Națională, pentru ca în următoarele nouă luni postul să fie preluat de Maria Gabriel de la GERB.

Borisov și Gabriel au lipsit din sala de plen în timpul votului pentru că participă la congresul Partidului Popular European (PPE) de la București, pentru a sprijini nominalizarea Ursulei von der Leyen pentru un al doilea mandat la șefia Comisiei Europene.

În fața deputaților, premierul Nikolai Denkov a anunțat că demisia guvernului este o invitație adresată GERB de a începe negocierile privind rotația. El a promis că, în zilele următoare, vor fi prezentate rezultatele cabinetului din ultimele nouă luni, enumerând în fața deputaților câteva dintre realizările puterii executive.

El a evidențiat creșterea pozitivă a economiei cu 2%, controlul inflației și creșterea salariilor într-o serie de sectoare. O parte dintre cuvintele sale au fost tratate derizoriu de deputații de la GERB. „În ciuda mediului de dezinformare, a sabotajului, atacurilor și provocărilor, suntem pregătiți să mergem mai departe cu implementarea priorităților stabilite și cele ale programului de guvernare cu premierul Maria Gabriel”, a spus Denkov, care i-a mulțumit în mod special lui Gabriel, miniștrilor și deputaților care au sprijinit acest guvern.

Discursul său a fost întâmpinat cu aplauze doar de deputații de la Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată. După discurs, premierul a plecat pentru a participa la ședința ordinară a Consiliului de Miniștri. Copreședintele coaliției Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată, Kiril Petkov, a reamintit că, pentru prima dată în istoria Bulgariei, un prim-ministru a demisionat de bună voie, pentru că a promis. „El a făcut o promisiune nu numai în fața dv., ci a întregului popor bulgar. Puterea pentru noi nu este un scop în sine, puterea pentru noi este un mijloc pentru schimbare. Atâta timp cât se va produce această schimbare, noi vom fi aici și vom merge înainte”, a spus Petkov.

Potrivit acestuia, societatea bulgară se așteaptă ca guvernul să fie pro-european și echilibrat, iar funcționarii de stat să nu pretindă că numai Dumnezeu este deasupra lor, să nu le fie frică de dependența energetică de Rusia. „Prostia, dependența de alte țări, bășcălia, declarațiile obraznice, show-rile pe care le-am urmărit în ultima perioadă, nu sunt legate de așteptările poporului bulgar. Acest lucru ne va marginaliza”, a spus Petkov, adresându-se formațiunilor Renașterea și Există un Astfel de popor.

La rândul său, Stanislav Balabanov, de la Există un Astfel de Popor, a ieșit la tribună pentru a explica că, din cauza coaliției cu GERB și Boiko Borisov, „istoria va pedepsi și va uita” PP-DB. Înainte de formarea acestui guvern, existau așteptări mari ca GERB să formeze o coaliție formată din patru partide – cu Partidul Socialist Bulgar, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți și Există un Astfel de Popor – dar lucrurile au eșuat pentru că și Cornelia Ninova a renunțat, după ce Ivan Gheșev a refuzat de bună voie să demisioneze din funcția de procuror general.

Acum, opoziția susține că singurul lucru pe care l-a realizat guvernul ea fost „să spele modelul Borisov”. „Acest guvern a fost creat pentru a controla statul, nu pentru prosperitatea și dezvoltarea acestuia. E o ștergere completă a moralității în politică”, a spus Cornelia Ninova. Potrivit acesteia, dacă rotația are loc, corupția se va înmulți de trei ori. Partidul Socialist Bulgar speră la alegeri anticipate 2 în 1 împreună cu votul european din luna iunie.

Țoncio Ganev, de la Renașterea, a spus că modelul de corupție al GERB domină din nou datorită coaliției Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată.

Reprezentanții formațiunii Renașterea și cei ai Partidului Socialist Bulgar l-au atacat pe premierul Nikolai Denkov pentru decizia sa de a părăsi sala de plen, pentru a participa la o ședință a Consiliului de Miniștri. Deputatul Gheorghi Svilenski de la Partidul Socialist Bulgar i-a cerut președintelui Parlamentului bulgar, Rosen Jeliazkov, să-l aducă pe Denkov înapoi în sală pentru a asculta ceea ce nu i-ar face plăcere să audă. „Comportamentul dv. distructiv, ilogic și inadecvat vă duce la rezultatul că dv. nu sunteți o alternativă la guvernare și nu puteți forma una”, le-a spus deputatul Iavor Bojankov de la PP-DB formațiunilor Partidul Socialist Bulgar, Există un Astfel de Popor și Renașterea. (Traducerea: Mirela Petrescu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Academician vs. covrigar. Sau preferi cărător de navete de Pepsi, ciolacule?