G4Media.ro

Guvernul a alocat 1,34 miliarde de lei din fondul de rezervă pentru…

Guvernul a alocat 1,34 miliarde de lei din fondul de rezervă pentru „acoperirea nevoilor urgente” ale administrațiilor locale

Guvernul a adoptat, joi, două hotărâri privind alocarea din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului a 20 de milioane de lei unor unităţi administrativ-teritoriale afectate de calamităţi şi a 1,34 miliarde de lei unor unităţi administrativ-teritoriale pentru acoperirea nevoilor urgente, transmite Agerpres.

„Pentru unele unităţi administrativ-teritoriale aflate în dificultate ca urmare a producerii unor calamităţi a fost adoptată o hotărâre de Guvern pentru alocarea unor sume din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului, respectiv 20 de milioane de lei, şi tot pentru unele unităţi administrativ-teritoriale a fost aprobată o hotărâre de Guvern pentru alocarea unei sume de 1,34 miliarde de lei pentru acoperirea nevoilor urgente la nivelul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din România care au făcut solicitări de alocarea de sume din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului”, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la finalul şedinţei de Guvern.

El a precizat că, în acest caz, este vorba de un efect al rectificării bugetare recent adoptate de Executiv.

„Este o sumă importantă alocată către toate unităţile administrativ-teritoriale din România care au făcut solicitări de alocare de bani din fondul de rezervă al Guvernului. Este o alocare care nu discriminează în niciun fel, o alocare echilibrată la nivelul judeţelor din România în funcţie de mărimea acestora şi pentru acoperirea cheltuielilor atât pentru începerea anului şcolar – aşa cum am observat cu toţii sunt numeroase achiziţii pe care primăriile trebuie să le facă în acest moment, fie că vorbim de tablete, laptopuri, materiale sanitare, achiziţii care ulterior pot fi decontate din fonduri europene, în acest sens Guvernul a adoptat deja decontarea a 175 de milioane de euro din fonduri europene a acestor achiziţii. De asemenea, este nevoie pentru unele unităţi administrativ-teritoriale pentru acoperirea cheltuielilor efectuate în această perioadă atât ca efect al carantinării şi izolării unor persoane la domiciliu – au fost numeroase cheltuieli efectuate în această perioadă ca urmare a pandemiei de coronavirus şi care au secătuit bugetele multor unităţi administrativ-teritoriale şi, în absenţa unor măsuri de intervenţie din partea Guvernului, acestea ar fi în imposibilitatea de a-şi continua funcţionarea în perioada următoare”, a explicat Dancă.

El a adăugat că această echilibrare a bugetelor locale din fondul de rezervă al Guvernului „vine să compenseze reducerea de venituri suferită de multe primării în această perioadă ca urmare a întreruperii unei activităţi economice ale agenţilor economici şi prin reducerea astfel a încasărilor din diverse surse de impozit şi taxe locale”.

„În acest sens, pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă au fost numeroase facilităţi acordate atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice la plata unor impozite şi taxe locale care au dus la o scădere a venituri la nivelul acestor unităţi administrativ-teritoriale şi Guvernul în acest moment vine să compenseze o parte din aceste scăderi de venituri”, a spus Ionel Dancă.

El a subliniat că, în această perioadă, prioritatea tuturor unităţilor administrativ-teritoriale este continuarea proiectelor de investiţii la nivel local atât din fonduri proprii, cât şi din fonduri naţionale sau europene.

„În absenţa unor alocări de sume din fondul de rezervă al Guvernului pentru continuarea acestor proiecte şi pentru cofinanţarea lor în cazul în care acestea sunt bugetate din fonduri europene există riscul nefinalizării lor la timp şi chiar al pierderii sumelor alocate din fondurile nerambursabile de la Uniunea Europeană. Este o prioritate a Guvernului ca niciun şantier în România, în această perioadă, fie că vorbim de lucrări publice derulate de autorităţi centrale sau autorităţi publice locale, să nu fie oprit”, a afirmat şeful Cancelariei prim-ministrului.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Eu cred că asta e un efect al cumpararilor de politicieni din celelalte partide, adică acum se face plata.

  2. Adica masti, dezinfectanti , salarii marite peste limita nesimtirii si te miri ce bonusuri de performanta, stress si facut nimic. Ca la stat.

  3. Fere numer de la nașu mare Sică!

  4. evident, nevoile urgente fiind plata salariilor marite la cheremul primarilor, a pomenilor electorale si a altor pomeni …

  5. Cât de hoț și parsiv poți să fii și să furi de la pensionari și copii?!
    6,8 miliarde lei furate din bugetul pentru pensii al MMPS se duc în principal pentru pomeni electorale la electoratul penelist.
    Așa ne trebuie dacă stam ca mamaligile!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.