G4Media.ro

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind măsurile împotriva pandemiei din instanțe.…

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind măsurile împotriva pandemiei din instanțe. Principala noutate: și procesele civile se vor putea desfășura online

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri seară, 18 noiembrie 2020, proiectul de lege privind unele măsuri în domeniul justiției în contextul pandemiei de Covod-19, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Una dintre principalele modificări se referă la posibilitatea audierii părților din procesele civile prin videoconferință. Acest lucru era posibil doar în cazurile penale.

Vezi proiectul de lege și expunerea de motive aici.

Prezentul proiect de lege a fost supus dezbaterii publice încă din data de 8 septembrie 2020, fiind elaborat exclusiv pentru suplinirea unei practici neunitare constatate la nivelul instanțelor în ceea ce privește, spre exemplu, stabilirea cauzelor judiciare urgente, restrângerea temporară și pentru motive justificate a activității secțiilor/instanțelor judecătorești, modul de organizare a activității cu publicul, programul de lucru al compartimentelor auxiliare, extinderea posibilității de desfășurare a ședințelor de judecată prin mijloace de telecomunicație audiovizuală și în materie civilă, condițiile în care activitatea poate fi restricționată, modul de valorificare a resurselor umane aflate la dispoziția instanțelor”, a precizat Ministerul Justiției, la solicitarea G4media.ro.

Întreg acest demers a urmărit crearea unui cadru unitar și coerent în ceea ce privește organizarea activității desfășurate la nivelul organizațiilor judiciare, în condiții de criză sanitară în scopul respectării dreptului de acces la justiție al cetățenilor, având în vedere că exigențele de rang constituțional și convențional interzic afectarea acestui drept, chiar și în situațiile excepționale, precum cele generate de pandemie, instanțele judecătorești neputându-și întrerupe/sista activitatea, precum nici organele de cercetare și urmărire penală”, a precizat MJ pentru G4media.ro.

Ministerul Justiției atrage atenția că magistrații aveau deja instrumente pentru combaterea pandemiei.

Pe pagina de internet a Ministerului Justiției a fost publicat documentul de politică publică elaborat de Ministerul Justiției – ”Justiția în pandemie” –  Recomandări pentru armonizarea regulilor de prudență sanitară în sediile instanțelor și parchetelor.

Acest document de politică publică a fost menit să atragă atenția asupra normelor în vigoare, care pot fi accesate de instanțele judecătorești și de parchete, la care s-au asociat recomandări concrete de punere în aplicare a acestora, respectiv de adaptare a lor la noul context epidemiologic.

Ca exemplu, și în prezent normele procesuale permit comunicarea în format electronic a documentelor, audierea prin videoconferință în cauzele penale, iar colegiile de conducere/președinții instanțelor aveau, în temeiul legilor din domeniul justiției, atribuții privind asigurarea bunei funcționări a actului de justiție, constituirea completurilor de judecată, degrevarea unor complete de judecata, stabilirea, respectiv decalarea programului de lucru la compartimentele instanțelor, fixarea program de lucru cu publicul, planificarea ședințelor de judecată, a cauzelor pe ore”. arată Ministerul Justiției, la solicitarea G4media.ro.

Proiectul de lege adoptat de Guvern intră în circuitul parlamentar. Proiectul a fost avizat cu observații de CSM. Vezi observațiile Consiliului Superior al Magistraturii aici.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter