G4Media.ro

Guvernul a adoptat OUG prin care urșii pot fi capturați sau împușcați…

Guvernul a adoptat OUG prin care urșii pot fi capturați sau împușcați dacă devin agresivi cu oamenii / Ce prevede ordonanța

UPDATE: Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat într-o postare pe Facebook că va fi constituită o echipă de intervenție condusă de primar sau viceprimar la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale și vor fi singurele persoane care vor putea decide tipul de intervenție necesar împotriva fiecărui urs.

„Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unitate administrativ teritorială se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului.

Sunt ferm convins că nu noi din București trebuie să decidem care este ursul de care se teme o localitate întreagă, ci tocmai din aceste considerente am descentralizat procedura decizională: primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul.

Totodată, actul normativ aprobat astăzi asigură o bază legală pentru ca primarii să își poată apăra comunitatea de pericol în condițiile legii, fără frică”, a scris ministrul Mediului, pe Facebook.

Știrea inițială: Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă cu metodele de intervenţie imediată pentru specia de urs brun, a anunţat miercuri premierul Florin Cîţu, citat de News.ro. El a adăugat că Ministerul Mediului trebuie să vină cu o strategie pe termen lung cu privire la controlarea populaţiei de urşi şi am putea avea implementată această strategie în cel mult un an.

Proiectul de act normativ care fusese pus în dezbatere publică la Ministerul Mediului prevedea că urșii pot fi capturați sau împușcați. Nu e clar în acest moment care e versiunea aprobată de guvern.

UDMR a insistat permanent pentru adoptarea acestei ordonanțe, pe fondul atacurilor tot mai dese ale urșilor asupra locuitorilor din județele Harghita și Covasna.

Ce prevede ordonanța, în ce condiții nivelul de risc este considerat mare și cine ia decizia eutanasierii sau împușcării animalului:

Ordonanța reglementează modalitățile de intervenție în cazul urșilor care ajung în localități, iar prezența acestora va fi semnalată la numărul unic de urgență 112 de către orice persoană.

Nivelul de risc, în funcție de comportamentul animalului, este clasificat astfel:

Nivel de risc redus: animalul a fost observat ocazional în intravilan, se retrage la observarea oamenilor (50-100 m)

Nivel de risc mediu: animalul nu se retrage la observarea oamenilor (50-100 m), animalul surprins/alungat lansează un atac fals, animalul a fost observat repetat în intravilan, nu este oprit de măsuri de protecţie existente, se hrăneşte cu gunoaie în prezenţa oamenilor

Nivel de risc mare: animalul se află prins într-o capcană neautorizată, animalul surprins/alungat lansează un atac, intră în gospodării şi nu se retrage în prezenţa omului, nu se retrage când este alungat, devine agresiv în urma administrării substanțelor tranchilizante, atacă omul în zona locuită, atacă animale domestice în intravilan.

Metodele de intervenție și cine ia decizia:

Art. 4 – (1) Intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților se efectuează gradual prin următoarele metode:

a) îndepărtarea prin diverse mijloace;
b) tranchilizare și relocare;
c) extragere prin eutanasiere sau împușcare.

(2) În cazul intervenției prin metodele de tranchilizare-relocare, precum și extragere prin eutanasiere și/sau împușcare, nu este necesară eliberarea prealabilă a autorizației de recoltare/capturare prevăzută în Ordinul ministrului mediului și dezvoltării durabile nr. 410/2008.

(3) Decizia privind alegerea uneia din metodele prevăzute la alin. (1) este luată prin votul majorității echipei de intervenție și se consemnează în Raportul evenimentului.

Echipa de intervenție este formată din: primarul sau viceprimarul localității, personalul tehnic al gestionarului fondului cinegetic, personal al unității de jandarmi, medic veterinar.

Cum se va interveni:

Art. 5 – (1) Intervenţia asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităților se efectuează gradual, începând cu metoda îndepărtării.

(2) În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenție procedează la intervenţia prin tranchilizare si relocarea acestuia. Tranchilizarea este efectuată de către medicul veterinar împuternicit, cu sprijinul personalului tehnic de specialitate al Gestionarului.

(3) Marcarea şi monitorizarea exemplarelor tranchilizate şi relocate se realizează prin montarea unor colare GPS. Montarea colarelor se face în limita bugetului și a stocurilor prevăzute în acest sens la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

(4) Extragerea ursului prin eutanasiere sau împușcare se face în următoarele situații:

a) dacă intervențiile prin metoda îndepărtării și tranchilizării/relocării nu dau rezultate;
b) daca siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora sunt puse in pericol;
c) dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol;
d) în cazul în care exemplarul în cauză este rănit în cursul acțiunii de intervenție și nu sunt identificate alte soluții conform prezentei Ordonanțe de urgență;
e) dacă exemplarul în cauză este prins într-o capcană neautorizată și nu sunt identificate alte soluții conform prezentei Ordonanțe de urgență;
f) dacă exemplarul în cauză prezintă răni incompatibile cu viața.

(5) Intervenţia conform prezentului articol se efectuează in funcţie de nivelul de risc stabilit de echipa de intervenţie.

Art. 6 – (1) Tranchilizarea și eutanasierea vor fi efectuate de medicul veterinar împuternicit, cu ajutorul echipei de intervenție. Arma de vânătoare poate fi folosită exclusiv de personalul tehnic de specialitate angajat al Gestionarului sau de către personalul Gărzii forestiere.

(2) În cazul exemplarelor de sex feminin, intervenția se va efectua cu precădere prin metoda îndepărtării sau prin metoda tranchilizării/relocării; în cazul extragerii prin împușcare a unui exemplar de sex feminin cu pui, puii vor fi relocați de urgență în cadrul unor centre de reabilitare sau adăposturi autorizate.

(3) Costurile de întreținere a puilor de urs relocaţi după intervenţia din zonele locuite sunt suportate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. 

Proiectul ordonanței de urgență poate fi consultat aici.

(Sursa foto: Pixabay)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

42 comentarii

 1. Catu se pare ca e prieten bun cu Tanczos Barna daca au dat OUG prin care poate sa vina orice gogoman sa declare ca l-a alergat ursul si echipa de aparat vietile importante sa treaca la treaba.

  O tara de tot kktul!

 2. Si cum verificam noi, ca cei morti erau agresivi?
  Citule, inca nu ai plecat de la guvernare?

  • Ca sa-ti intri in mâna cu verificarea agresivității urșilor uciși, începe cu teste pe trofeele de pe la vilele lui Nastase și a zecilor de psd’isti care au aceasta preocupare “nobila” … Un alt capitol al analizei tale poate fi defrișarea criminala facuta in ultimii 30 de ani tot sub real oblăduirea psd’ului, nu a străinilor și a marțienilor , prin care s-a distrus habitatul natural al urșilor. Iar la întrebarea ta, nu, nu a plecat Câțu, și poate nu o sa avem “norocul” sa plece ci sa facă in timp ce-a facut Boc la Cluj, și sa nu mai ajunga la guvernare niciodată turmele analfabete psd’isti, sau diverși sateliți ai lor !

 3. Si cum verificam noi ca cei m0rti erau agresivi?
  Citule, nu ai plecat de la guvernare?

 4. Dacă mai avea careva vreun dubiu cine conduce guvernul…
  Liberalii sunt sclavii udemereului!

  • Păi nu au de ales, până acum am fost in cârdășie cu PSD, acolo și t multe legături și abonamente la tot felul de afaceri, afaceri pe care USR pare dispus să le scoată la ivealău fiindcă ar fi cinstiți, ci fiindcă ei sunt prea noi și nu au fost băgați în kkt.
   Doar cârdășia cu UDMR mai atenuează din prejudiciile la averea personală pe care le poate produce usr unor indivizi.

 5. Oficial, suntem in UE. Neoficial, suntem un stat primitiv, care acum a iesit din pestera si vaneaza ursi.
  Un stat in care 5% decide pentru 95% si pentru populatia de ursi. Un stat in care astia 95% nu sunt capabili sa-si protejeze bogatiile si resursele: padurile, gazele, ursii, terenurile arabile etc.
  Un stat in care UDMR nici nu ar fi trebuit sa fie in Parlament. Mai stiti vreo tara in care un partid al minoritatilor sa intre in Parlament si sa decida mereu guvernarea? Un partid care primeste finantare de la Budapesta ca sa apere interesele Ungariei in Transilvania.
  Nu inteleg de ce maghiarii deranjati de ursii din Romania nu se intorc linistiti la ei acasa, in Ungaria, si sa ne lase pe noi, românii, cu ursii.

 6. Sincer mie imi pare și Câțu cam agresiv….

 7. Bai, dar pe liliecii aia de la care s-a imbolnavit omul de COVID-19, nu mergeti sa-i prindeti?

  • Ce expertiza profesionala are primarul si viceprimarul? Ce stie el despre ursi? Si mie imi este teama de ursi, dar nu-i astept cu pusca la colt.

  • Dar vreau si eu sa pricep cum identifica ei ursul agresiv? Sa zicem ca omul atacat declara asta la primarie, ce face primarul? Il identifica prin amprenta? Se preda ursul? Ii aliniaza pe toti si le testeaza comportamentul? Daca se fereste de primar si de om ba? Multe necunoscute.

 8. Baiatul asta de cand a venit la Minister a avut o singura prioritate…sa poata fi omorati ursii. De ce? Pentru ca asta vroiau Asociatiile de vanatoare si sustinatorii UDMR din HR si CV. Doar nu redeti ca Tanczos a venit la Ministerul Mediului ca e vreun ecolog interesat de protectia naturii si a faunei….NU, el trebuie sa livreze celor care l-au sustinut. Campania de presa cu alarmari, cazuri de ursi agresivi etc a mers in paralel ca sa sustina acceptarea rapida de catre populatie. Padurile le-au terminat in HR si CV…acum o iau cu fauna.
  Lasati baieti ca daca natura nu s-a intors impotriva voastra o va face…vom vedea cine va castiga pe termen lung.

  • da’ nu pot fi extrași si relocati si cei care taie padurile? Si împreună cu ei să fie extras si relocat in pustii și ministrul mediului!!!! Ca vad ca nu-i place pădurea ,se opune si propunerilor de la Bruxelles! Ne face dnul ministru de la udmr cum vrea mușchiu’ lui! Și patrioții noștri de prin partide,mâlc, o vorbuliță nu scot!

 9. Era si timpul sa faca ceva. Nu mai puteai iesi pe strada de frica ursilor!

 10. Cred ca aceleași măsuri ar trebui luate și fata de acei care hrănesc urșii .

 11. Gata, am gasit expertii in ursi: primarii si viceprimarii, niste functionari de birou, fara niciun fel de experienta in etologia speciei. Oare ce procent de practicanti ai vanatorii exista in randul acestor functionari?

 12. Ursul e pasnic doar cand nu e flamand.

 13. Pai asta e, cred ca au primit deliberat mancare din ce in ce mai aprope de sate si pana la urma sau naravit.E ceva necurat in atacurile astea predominant in harghita si covasna.Spune asta unul care a perecut cel putin o cincime din viata pe munti.

  • Mda. Foarte ciudat. Si parintele Cleopa a stat 9 ani singur in padure, in munti si nu s-a plans ca l-a atacat ursul. El s-a plans de securisti.

 14. Tipic romanesc: toti camenteaza, analizeaza si discuta, fara sa cunoasca in realitate problema. Ecologistii de tastatura, care nu au vazut niciodata un urs in libertate, vin sa ne explice ca de fapt Catu sau ministrul e de vina, sau chiar ungurii ca au intrat in habitatul ursului.
  Propun sa aprindeti si lumanari la biserica pentru ursii care nu vor trece testul de agresivitate, poate au sansa de a ajunge in rai.

  • Nene, am mai scris ca am vazut un urs.

  • @robert
   daca am aprinde pentru tine sa prinzi loc in haznaua cu kkt a lui scaraotchi ce ai zice?

  • Ce-ar fi mai bine sa pla tezi niste copaci i locul padurilor defrisate in loc sa te dai mare specialist si sa ii faci pe ceilalti prosti! Oamenii civilizati relocheaza animalele nu le impusca!d
   Dar nu am nici o asteptare de la tzantos nici de la ungurii din harghita si covasna si nici de la pateticul catu! Rusine! Va pretindeti europenisti cand de fapt sunteti niste necivilizati iesiti din caverne! Demisia! Ajunge cu bataia de joc, ne distrugeti sistematic toate resursele, aveti demnitate si plecati. Hai, Pa! Nu o sa va duca nimeni lipsa. Ne descurcam noi cu ursii! Le-ati distrus padurile si acum vreti sa-i casapiti si pe ei. Eu cred ca barna uraste rau tara asta ca sa se razbune pe niste ursi, i se citeste frustrarea pe chip.

 15. Catu tocmai si-a incheiat cariera politica, s-a lasat condus de pluserei si udemerei pana ce le-a dat mana libera la impuscat ursi.
  Cine decide cand un urs este agresiv sau nu? Daca merg si intru peste el in barlog si ma mananca este agresiv?
  Daca braconez si ma atatac pe la spate este agresiv?
  Daca-l hranesc si ma apropiu de el si ma mananca este agresiv?
  Cowalitia de incompetenti si-a pus pilea-n bat.
  Huuuu guwern, catu,udmr, plusere si pdl!!!!
  Clasa politica de evul mediu!!!

  • Și vrei să așteptăm să moară oameni că sa facem prevenție? Daca moare un om atacat de urs, cine răspunde? Tot voi, ăștia care nu mai puteți de grija urșilor, săriți că arși că nu s-au intervenit la timp.

  • Daca astepti sa moara omul, nu se cheama preventie. Preventia este aia cand te feresti de pericol. Cum e masca, spalatul pe maini si distanta sa nu iei covid.
   Deja a murit cineva, nu esti la curent cu toate stirile.
   Multi jung la spital dupa atac.
   Da, tot noi astia care nu mai putem de grija ursilor, n-o sa mai putem nici de grija altora si vom sari ca arsi, care-i problema?

 16. am locuit si lucrat in doua tari Vest, SUA si doua din Africa. Cand spunem peiorativ ca suntem la nivelul celor din Africa exageram, in general sunt peste noi.
  Dupa o campanie organizata impotriva problemei principale din Romania, cu o viteza de apreciat (de pensii speciale vorbiti de cativa ani, justitia o tot reparati fara sa faceti nimic…bine ca pe subiectele cu adevarat importante va miscati repede) s-a lasat la indemana primarilor macelul ursilor.
  Nu va place ‘propaganda LGBT’, ‘marxismul stangii…’ dar ce va mai place sa va conduca un partid care reprezinta 5% din populatie.
  Felicitari G4M pentru implicarea in aceasta campanie de succes.

  • Locul de unde vine patronul redactiei, daca am inteles eu bine, este in zona de munte. Eu am intrebat acolo si nu s-a pomenit sa coboare ursii prin zona. Poate stie mai multe, ca vorba aia a copilarit acolo. Noi scriem ce stim, el face ce stie.

 17. Avocatul poporului , ar trebui sa atace la CCR aceasta OUG
  Bine ca nu este ungurul ala pensionar special sub 50 de ani cu cred 5000 euro/luna propus de UDMR

 18. ESTE ASTA O PARTE DIN PLATA FACUTA udmr PENTRU BLOCAREA SCHIMBARILOR CELOR FACUTE DE dragnetti SI CEI DIN SPATELE SAU ?

 19. Niste jeguri, au aprobat legea prt vanatori si braconieri.
  De ce mizerabilul ala de ministru nu a iesit sa propuna si legi si oprirea defrisarilor, sa propuna pedepse mari cu inchisoarea pt taieri ilegale de lemn sa inchida fabricile de lemn ale austriecilor din RO sa mearga sa exploateze lemnul lor in Austria?

  Oamenii se zbat in saracie si inundatii datorita defrisarilor salbatice. Catu si cu ungurul au singura grija cum sa dea mana libera braconierilor si prietenilor lor vanatori la macel de ursi.

  Cata bataie de joc, pt ce sa mai votam jegul de pnl???

 20. Tanczos ce procent ai din afacerea cu ursii ?

 21. Tanczos Barna este o marioneta vrea doar friptura din laba de urs.
  ALOOOOO politicieni eu nu am votat mizeriile astea o decizie foarte foarte proasta.

 22. https://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/species/carnivores/pdf/72_SUCCES%20AL%20POPULAtIEI.pdf
  Concluzii: populatia ursilor trebuie tinuta sub control, vanatoarea de trofee trebuie interzisa, hranirea ursilor trebuie interzisa. ursii trebuie resalbaticiti. Restul sunt inflamari fara sa fie in cunostinta de situatie. In acest moment populatia de ursi este putin mai mare decat ar trebui dar problema este ca multi ursi au inceput sa nu se mai teama de oameni.

  • Nu sunt periculosi! Omul e fiara cea mai periculoasa! Daca le pasa ministrului si primului asa de mult de siguranta oamenilor, poate ca ar trebui sa opreasca si toate santierele de constructii care distrug mediul si ucid mai abitir decat ursii! Incapabili sa ia o masura civilizata. Repede la omorat! Niste primitivi!

 23. Sunteti niste carcotasi infami ! Nimic nu va multumeste : ei,bietii ministri (ca toate autoritatile acestui stat de vreo 30 de ani incoace) se dau de ceasul mortii sa va fie voua bine ,iar voi mereu contra! e chiar emotionant cum lupta sa nu va manance ursii,iti dau lacrimile,nu alta ! Insa,in paralel,ar trebui sa nu uite sa dea si o ordonanta ca sa nu se impuste vanatorii intre ei-ca s-a mai intamplat,mi se pare ca au fost mai multe decese cauzate de priceputii si vigilentii vanatori decat cele cauzate de ursi;si,daca tinem cont ca sunt 60 000 de permise de vanatoare (asa zice Wikipedia),va imaginati ce inghesuiala va fi prin codrii Harcovului…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.