G4Media.ro

Guvernatorul de New York, lăudat ca „erou al pandemiei,” acuzat că a…

Sursa Foto: Facebook/ Andrew Cuomo

Guvernatorul de New York, lăudat ca „erou al pandemiei,” acuzat că a ascuns numărul real al deceselor din azilele de bătrâni / Omologul său din Califonia, la un pas de revocare

Doi dintre cei mai puternici și influenți guvernatori democrați din Statele Unite, Andrew Cuomo (New York) și Gavin Newsom (Califonia), sunt supuși în prezent unui tir de critici din cauza modului în care au gestionat pandemia de coronavirus, în condițiile în care statele pe care le conduc au înregistrat cei mai mulți morți de COVID-19 din SUA.

Cuomo, un favorit al presei liberale în ultimul an, este acuzat că a ascuns în mod voit numărul real de decese provocate de noul virus în căminele de bătrâni, el fiind amenințat cu punerea sub acuzare pentru acțiunile sale considerate „criminale.” De partea sa, Newsom este criticat pentru măsurile improprii pe care le-a luat de la momentul apariției primelor focare de infecție și care au agravat criza sanitară din statul pe care îl conduce.

Cuomo, acuzat

Guvernatorul Andrew Cuomo a fost criticat de mult timp pentru modul în care a gestionat pandemia de coronavirus, în ciuda încercărilor sale repetate de a acuza administrația președintelui Donald Trump de situația dezastruoasă din statul său.

Politicianul democrat este arătat cu degetul în special pentru faptul că, la începutul anului 2020, el a ordonat căminelor rezidențiale din Empire State să accepte pacienții care aveau sau erau suspectați de a avea COVID-19. () Decizia guvernatorului a dus la apariția a numeroase focare de infecții, care au afectat pacienții vârstnici și au provocat mii de decese în rândul acestei comunități vulnerabile.

La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, procurorul general din New York, Letitia James – ea însăși membră a Partidului Democrat – a dezvăluit că Departamentul de Sănătate din Administrația Cuomo a subraportat cu până la 50% decesele cauzate de COVID-19 în azilele din statul New York. Raportul de 76 de pagini a prezentat date devastatoare despre decesele din căminele de bătrâni.

Departamentul Sănătății din New York a raportat că, până la 27 ianuarie 2021, au existat 5.957 de decese confirmate din cauza COVID-19 în căminele de bătrâni și alte 2.783 de decese presupuse. În instituțiile de îngrijire asistată, au existat 160 de decese și 52 de decese presupuse.

Autoritățile au dezvăluit însă miercuri că numărul deceselor a fost de fapt 15.049 de rezidenți în unitățile de îngrijire a persoanelor vârstnice (case de îngrijire medicală și instituții de îngrijire a adulților / locuințe asistate). Noile date asu fost menționate într-o scrisoare pe care comisarul de stat pentru sănătate, doctorul Howard Zucker, a trimis-o democraților din Senatul statului New York.

Noile date sumbre au fost confirmate de Melissa DeRosa, consilieră superioară a guvernatorului, care a declarat joi în fața democraților din New York că administrația lui Andrew Cuomo s-a temut că datele despre decesele COVID-19 ar putea „fi utilizate împotriva noastră” de către Departamentul de Justiție în mijlocul investigației sale federale inițiate împotriva a patru state cu privire la decesele din casele de bătrâni, inclusiv din New York.  Din acest motiv, Administrația Cuomo a ascuns numărul real de decese, a spus DeRosa.

Dezvăluirile făcute de consiliera lui Cuomo au intensificat solicitările ca guvernatorul democrat să demisioneze sau, în caz contrar, să fie pus sub acuzare. Congresmanul Michael Montesano, un republican care este membru al Oversight and Investigations Committee din Adunarea legislativă, a declarat că intenționează să ceară legislativului statului să ia în considerare punerea sub acuzare a guvernatorului Cuomo după afirmațiile Mellissei DeRosa că biroul lor ar fi acoperit datele despre decesele COVID-19 din casele de bătrâni pentru a scăpa de o anchetă a Departamentului de Justiție în această chestiune.

„Cerem de ceva vreme o citație și o audiere,” a declarat Montesano pentru FoxNews. (https://www.foxnews.com/politics/ny-state-lawmaker-legislature-impeach-cuomo-nursing-home-scandal.amp) „Această informație este extrem de tulburătoare pentru mine și voi cere astăzi demisia sa. De asemenea, voi cere legislativului să analizeze, să exploreze depunerea articolelor de punere sub acuzare a guvernatorului dacă nu demisionează din funcție.”

„Acum este o situație penală,” a afirmat Montesano. „Guvernatorul vrea să vorbească despre modul în care atacurile noastre asupra lui sunt politice. Nu sunt politice, noi am avut tot timpul o suspiciune că au mușamalizat problema, iar acum ea (DeRosa) a recunoscut că a acoperit lucrurile deoarece știa că Departamentul de Justiție desfășoară o investigație cu privire la problemele din căminele de îngrijire. O anchetă pe care mulți dintre noi în legislatură, în special cei din minoritate, am solicitat-o.”

Montesanto s-a referit și la încercările lui DeRosa de a-și retracta afirmațiile vineri, afirmând că aceasta „împiedică o anchetă,” lucru care face ca situația „să fie și mai îngrijorătoare.”

Congresmanul Tom Reed, un republican ce reprezină statul New York în Camera Reprezentanților de la Washington, a declarat pentru FoxBusiness că intenționează să depună o plângere penală împotriva lui DeRosa pentru ca aceasta să fie arestată.

Montesano a spus că susține efortul agresiv al congresmanului de a-i trage la răspundere pe Cuomo și pe consilierii, numind comportamentul acestora „foarte nerușinat.”

Opinia acestora este împărtășită și de alți politicieni din New York, atât de la nivelul statului, cât și de la nivel federal, care cer tot mai insistent demisia acestuia.

Montesano l-a acuzat pe Andrew Cuomo că este „prea arogant să se gândească să facă asta. El este pentru el însuși, nu pentru acești oameni…De aceea, întreb dacă există o posibilitate de punere sub acuzare în temeiul Constituției statului New York.”

In acest context, ziariștii de la New York Post au reamintit că controversa generată de raportul procurorului general din New York, care a indicat numărul real de decese din stat, a fost urmată de o conferință de presă în care Cuomo a respins cu hotărâre problema locului în care au avut loc decesele, afirmând: „Cui îi pasă [dacă bătrânii] au murit în spital sau au murit într-un cămin? Au murit.” Declarația lui a fost criticată intens pentru lipsa de empatie.

La rândul său, congresmanul republican Kieran Lalor a afirmat că susține punerea sub acuzare a lui Cuomo. „Din cauza pierderilor masive de vieți omenești, acoperirea deceselor la căminele de bătrâni nu este mai rea decât crima. Mușamalizarea este însă extrem de rea… Ar trebui să existe o investigație pentru a afla dacă Cuomo și personalul său au obstrucționat Departamentul de Justiție al SUA.”

„Comentariile consilierei lui Cuomo par a fi o recunoaștere a eforturilor de obstrucționare. Publicul are dreptul să știe cât de implicat a fost guvernatorul în ascunderea adevărului. Spre deosebire de California, New Yorkul nu are, din păcate, niciun mecanism prin care cetățenii să poată încerca în mod direct să revoce un șef din funcție. În New York, este de competența reprezentanților aleși să folosească procesul de punere sub acuzare. Acuzarea (lui Cuomo) ar trebui să fie luată în calcul,” a afirmat Lalor.

Vineri, într-un gest care sugerează că acțiunile guvernatorului au provocat îngrijorare inclusiv în rândul propiului său partid, un grup de senatori democrați din statul New York au cerut ca Andrew Cuomo să fie lăsat fără autoritatea de urgență pentru a face față crizei coronavirusului în urma dezvăluirilor că administrația sa a acoperit datele despre decesele din azilele de bătrâni. Unii democrați au sugerat chiar că susțin declanșarea unei anchete în ceea ce privește acțiunile guvernatorului.

De la începutul pandemiei, Andrew Cuomo a fost citat mereu de presa liberală din Statele Unite ca fiind un exemplu de gestionare a crizei medicale. El a apărut constant la posturile de televiziune americane, inclusiv în interviuri realizate de fratele său, jurnalistul Chris Cuomo de la CNN, în care a fost lăudat pentru acțiunile sale, în ciuda faptului că pandemia a provocat peste 40 de mii de morți în statul său, iar informații despre eforturile administrației sale de a acoperi numărul real de decese din căminele rezidențiale au apărut de mai bine de 10 luni.

Cuomo a scris si o carte despre „succesele” sale in gestionarea crizei, a fost acoperit de elogii de celebritatile de la Hollywood, iar in toamna trecuta a primit un Emmy International pentru rolul sau in combaterea pandemiei.

Până vineri la prânz, statul New York a înregistrat 45.597 de decese din cauza infecțiilor cu COVID-19, al doilea ca număr din Statele Unite, după California. Potrivit statisticii CNN, statul din nord-est a avut 1.522.785 de infecții, fiind al patrulea în America la numărul de cazuri pozitive după California, Texas și Florida.

Guvernatorul de California, la un pas de revocare

Andrew Cuomo nu este însă singurul guvernator democrat care este criticat pentru modul în care a acționat pe perioada pandemiei. Gavin Newsom, care se află în fruntea administrației din Sacramento, este la un pas de a fi revocat din post, după ce o campanie desfășurată în ultimele luni se apropie de numărul necesar de semnături pentru organizarea unui scrutin de îndepărtare a sa din funcție.

Fost primar al metropolei San Francisco și guvernator adjunct al Californiei, democratul Newsom a fost ales în fruntea statului cu o majoritate zdrobitoare la alegerile din noiembrie 2018. Rata sa de popularitate a scăzut însă dramatic în ultimul an în statul considerat un fief al democraților, după ce locuitorii săi au îndurat unele dintre cele mai dure restricții din Statele Unite, care au dus la închiderea școlilor și a companiilor, la concedierea a sute de mii de oameni. Măsurile luate nu au reușit să oprească răspândirea coronavirusului.

Până vineri, California a înregistrat aproape 3.500.000 de infecții cu COVID-19, cel mai mare număr din statele americane. În plus, statul pacific – care este cel mai populat din America, cu peste 40 de milioane de locuitori – a avut 46.162 de decese, cu peste 500 de decese zilnice în ultimele 14 zile.

Guvernatorul Newsom a devenit ținta indignării publice după ce în luna noiembrie a anului trecut a fost surprins că a luat masa cu prietenii într-un restaurant de lux din Napa County la doar câteva zile după ce le-a spus locuitorilor statului să evite adunările sociale și să rămână acasă pentru a evita riscul răspândirii virusului. Newsom și prietenii săi erau așezați la masă unii lână alții, fără să respecte distanțarea socială și fără să poarte măști. Guvernatorul a fost acuzat de „ipocrizie.”

În plus, democratul a fost afectat semnificativ de un scandal masiv de fraudare a beneficiilor de șomaj, el fiind acuzat că nu a luat măsuri în acest caz.

O campanie de revocare din funcție a lui Newsom  urmărește în prezent să strângă 1.5 milioane de semnături – 12% din numărul alegătorilor la ultimele alegeri guvernamentale – până pe 17 martie pentru a face ca votul de îndepărtare a democratului din fruntea statului să devină realitate. Declansata initial in februarie 2020 ca un efort impotriva modului dezastruos in care el a condus statul, campania s-a transformat intr-un mijloc de repudiere a actiunilor democratului in timpul pandemiei.

RecallGavin2020, comitetul principal care organizează campania, a anunțat miercuri că a colectat peste 1.4 milioane și intenționează să strângă 2 milioane pentru a compensa eventualele semnături cu probleme.

Dacă va fi validată, petiția va duce la organizarea de alegeri pentru revocarea lui Newsom și alegerea unui succesor, efortul fiind considerat similar cu cel care l-a adus la putere, în funcțiua de guvernator al Californiei, pe Arnold Schwarzenegger în 2003.

Guvernatorul și aliații săi au respins solicitarea de revocare, afirmând că campania este oganizată de adepții teoriilor conspirației și de suprematiști albi.  Newsom a primit sprijin din partea democraților, inclusiv a președintelui Biden. Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a afirmat marți pe Twitter: „Pe lângă împărtășirea unui angajament față de o serie de probleme cu @GavinNewsom, de la abordarea crizei climatice până la controlul pandemiei, @POTUS se opune în mod clar oricărui efort de a-l revoca pe @GavinNewsom.”

Cei care vor îndepărtarea din funcție a guvernatorului afirmă însă că incompetența acestuia și măsurile grește pe care le-au luat au dus la dezastrul medical din California, iar aroganța lui Newsom nu a făcut altceva decât să amplifice proporțiile tragediei în statul american. În plus, modul în care democratul a gestionat distribuirea recentă a vaccinurilor a fost considerat și el haotic.

Surse: New York Times, CNN, FoxNews, New York Post, Global News, San Francisco Chronicle, Newsweek, Los Angeles Times, KCRA, AP, Vanity Fair, Twitter

Sursa Foto: Facebook/ Andrew Cuomo

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Se știe, comuniștii sunt mincinoși. Din istorie am învățat ca vine o vreme în care comuniștii se vor devora între ei. Ne bucuram ca se întâmplă lucru ăsta în SUA și din fericire și în România. Am observat ca noi neobolsevici din USR ataca fără scrupule pe frații lor din PNL_PSD.

 2. In cercurile „conspiraționiste”, „de extrema dreapta”, lucrurile astea se știau de luni de zile.

 3. Aceasi guvernatori au eliberat infractori in perioada de pandemie, lucru care a dus la o explozie de infractiuni si crime. Merita si ei anchetati si trimisi la inchisoare precum Trump! Sa fie toti in aceasi celula!!!

 4. Pe langa Democratii SUA, PSD-ul nostru e pistol cu apa. Aceleasi metode marxiste dar mult mai elaborate. Off topic: in 8 luni armatele teroriste „democrate” BLM Antifa au produs zeci de miliarde distrugeri si zeci de victme. Burn them all!!! Nimeni din presa romaneasca n-a scos un cuvant. Familia Biden este cercetata de FBI pentru coruptie, evaziune si trafic de influenta. Nici asta nu se pune.

 5. Au mai multi eroi de genul asta, nu e numai Cuomo. Fauci e alta aratare din aceeasi stirpe, spre exemplu.
  D-aia e prostul de Trump folositor, sa aiba astia cui sa transfere „maiestriile”.

 6. @baietii veseli de mai sus, aia 5 (cinci)

  Ce ati mai asteptat voi la cotitura si dati inainte cu neobolsevism si alte bazaconii generalizate. Problema pe care o am eu e cu Avram Iancu si cu consecventa lui. Nu de mult postai, draga craisor, ca numarul imbolnavirilor/deceselor este suprevaluat tocmai de catre Gzv. Cuomo. Ca asa e la astia comunisti, exagereaza ca sa sperie populatia si sa-si faca voile. Ei, ce sa vezi, se pare ca e invers. Nu ai nimic de comentat?

  Bineinteles ca lumina si justitie trebuie facuta. Si daca acuzatiile se confirma (ele par cat se poate de plauzibile), trebuie sa fie responsabilitate legala si politica, pentru ca e inacceptabil.

 7. Nu imi vine sa cred, studiul ala semnat de 33 de cercetatori zicea ca doar Trump e de vina pt aproape toate decesele covid din SUA.
  Aproape ai crede ca se incearca demonizarea sa cu orice pret si se vrea aruncarea vinei doar asupra sa si apropiatilor sai.
  Ce sa mai credem acum?

  • Ca au fost multe decese datorate proastei organizari la nivel federal (de care Trump si echipa lui sunt responsabili).
   Si ca acuma aflam de decese suplimentare (ce nu erau incluse in studiul de care pomeneai pentru ca nu erau cunoscute la momentul respectiv) in care responsabilitatea e la nivel statal (deci Cuomo, Newton si echipele lor).

 8. Ce distractivi sunt postacii care striga „neomarxism!” in fiecare stire. De fiecare care data cand va citesc simt niste schadenfreude, bezmeticilor. 🙂

  • Cum nu Trump e de vinaaaaaaaa,nu trumpismul,vai nu pot sa cred asa ceva,democratii salvatori de tara sa fie de vina?Nu cred, e fake news,Cuomo salvatorul New York-ului nu ar face asa ceva,rusine sa le fie celor care raspandesc fake news-uri.Trump e de vina PUNCT.🤣🤣

 9. Max,eram ironic…..toata campania comunistilor din America(nu pot sa le spun democrati)sa bazat pe 2 naratiuni…..cum a gestionat Trump pandemia si BLM cum ca Trump si implicit conservatorii sunt rasisti,si dintr-o data vedem ca acest cuomo care a fost o voce puternica in tabara comunistilore este un………..nici nu stiu cum sa ii spun acestui specimen.