G4Media.ro

Grupul Renew Europe insistă pentru o acțiune în justiție împotriva Comisiei Europene,…

Grupul Renew Europe insistă pentru o acțiune în justiție împotriva Comisiei Europene, pe care o acuză că nu aplică mecanismul care leagă alocarea fondurilor de statul de drept

Grupul Renew Europe din Parlamentul European, condus de Dacian Cioloș, insistă cu o acțiune în justiție împotriva Comisiei Europene, pe care o acuză că a tras de timp și nu a aplicat Regulamentul privind mecanismul care condiționează alocarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, intrat în vigoare de la 1 ianuarie.

Renew Europe consideră că mecanismul trebuie pus în aplicare „rapid” de către Comisie.

„Situația din mai multe state membre trebuie examinată și trebuie luate măsuri fără întârziere”, precizează Renew Europe, într-un comunicat de presă.

Prin urmare, Renew va propune o rezoluție parlamentară, care să fie votată în ședința plenară de săptămâna viitoare, prin care cere acțiuni în justiție prin declanșarea articolului 265 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

„Facem apel la toți deputații europeni să ne susțină cererea; statul de drept în Europa nu este negociabil”, afirmă Renew Europe.

Liderul grupului, Dacian Cioloș, amintește că Parlamentul European a stabilit 1 iunie ca termen limită până la care Comisia să pună în aplicare regulamentul.

„Acum că termenul nu a fost respectat, grupul nostru intenționează promoveze declanșarea articolului 265 din Tratat pentru a întreprinde acțiuni în justiție împotriva Comisiei pentru inacțiune”, a declarat Cioloș, potrivit sursei citate.

Grupul Renew consideră că Parlamentul European a așteptat destul adoptarea normelor Comisiei Europene și că data limită de 1 iunie „a fost deja un compromis generos” din partea Parlamentului.

„Mecanismul de condiționalitate a statului de drept face parte din legislația UE de la 1 ianuarie, iar Renew Europe nu va renunța până nu va fi pus în aplicare în mod corespunzător. Amânând aplicarea sa, Comisia Europeană face jocul autocraților precum Viktor Orbán, care doresc să folosească Fondul nostru istoric de redresare pentru propriul lor câștig financiar, sprijinind oligarhi și membri ai familiei înainte de alegerile din 2022″, a declarat și Katalin Cseh, vicepreședinte al Renew Europe.

Parlamentul European a adoptat în luna martie o rezoluție în care afirmă că este pregătit să se îndrepte în justiție împotriva Comisiei Europene dacă aceasta întârzie să aplice mecanismul de condiționalitate bazat pe statul de drept, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie.

În textul rezoluției se susține că nerespectarea statului de drept de către statele membre poate afecta integritatea bugetului UE.

Europarlamentarii avertizează Comisia Europeană că, în cazul în care nu își îndeplinește obligațiile care îi revin în temeiul regulamentului obligatoriu din punct de vedere juridic privind condiționalitatea statului de drept și nu ia toate măsurile adecvate pentru a apăra interesele financiare și valorile UE, Parlamentul „va considera că acest lucru constituie o abținere de a acționa” și va trimite Comisia în instanță în temeiul articolul 265 din TFUE.

G4Media a scris că Parlamentul European urmează să discute în sesiunea plenară din martie o propunere de rezoluție privind aplicarea regulamentului care condiționează alocarea fondurilor europene de respectarea de statului de drept, în care acuză Comisia Europeană că nu a acționat deja împotriva statelor cu probleme, stabilește ca CE să ofere toate informațiile până la 1 iunie, în caz contrar Parlamentul va da în judecată Comisia Europeană la Curtea de Justiție a UE.

sursa foto: Comisia Europeană

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. I-a promis Macron ca il baga inapoi in mocirla daca nu se asigura ca numai francezii primesc subventii. Cand incepe procesul lui Fillon? pisa-m-as pe statele voastre anticorupte.

  • Cata prostie in comentariul tau.. ma doare capul. In loc sa te bucuri pentru ca asa nu mai primesc fonduri europene coruptii, tu ai ce ai cu Ciolos.

   Frumos whataboutism. La mai multe comentarii de genul! pana ti se netezeste creierul.

  • Cepetarde ieftine ai in tine. Adica fara furaciune nu senpoate in mintea aia ingusta? Sti ce inseamna stat de drept macar?

  • ce whataboutism, mon ami? franta geme de dosare incepute la oha si de sentinte cu inhisoare zero

   intr-o lume reala, bogatia cuplata cu imunitatea din Franta ar fi intelese ca izvor de coruptie incomparabil mai mare fata de Romania

   dar intr-o tara de cretini, nu toata coruptia e coruptie

   a explicat si Lenin, in Internationala Komunista conteaza cine cui

 2. O idee buna, trebuiesc taiate fondurile catre mica Rusie Ungaria si mai nou putinista Slovenie, fara a uita de paradisele fiscale numite Luxemburg, Cipru, Malta, Olanda ce submineaza fondurile UE si venitul colectat de statele membre.

 3. @😂😂😂. Cand au semnat tratatele de adeziune toate statele erau „de drept”, altfel n-ar fi fost acceptate. Intre timp lucrurile au „evoluat”. Propunerea cu aprobarea fondurilor cu conditia respectarii statului de drept apartine grupului RE si este f buna; CE a promis ca o pune in practica, acum se face ca ploua.

 4. Cu intervenția aceasta domnul Ciolos a crescut în ochii mei.

 5. Ciolos a fost super instruit de securistii de la PUNR si Vatra Romaneasca.
  Cica si de catre cei din famiglie:
  https://gazetadecluj.ro/nationalistul-securist-vopsit-tehnocrat-dacian-ciolos-fost-presedintele-punr-tineret-si-vicepresedinte-al-junimii-uniunea-vatra-romaneasca/

  sau

  https://www.cotidianul.ro/in-politica-dacian-ciolos-a-intrat-ca-nationalist-securist-prin-vatra-romaneasca/

  În finalul excepţionalei anchete publicate de „Gazeta de Cluj”, jurnaliştii ne oferă şi cîteva elemente biografice ale lui Dacian Cioloş, mai puţin cunoscute chiar de către cei care-l văd viitor Preşedinte al României:

  „Despre Dacian Cioloș cunoșteam că este absolvent al unui liceu agricol și care de-a lungul anilor a fost așezat pe înalte funcții de stat, ascensiune monitorizată de ”Vulpea”. Pe lângă studiile făcute în Occident, înșiruite în CV, despre viața personală a lui Dacian Cioloș știm că din anul 2000 este căsătorit cu franţuzoaica Valerie Ciolos-Villemin, fiica unui ofițer cu funcție foarte mare în rândul serviciilor secrete franceze (DST), dar şi nepoata fostului Ministru de externe al Franţei, Michel Barnier. Se spune că omul care a pus umărul din greu la ascensiunea lui Cioloș este unchiul său, controversatul chestor de poliție Virgil Ardelean, cunoscut sub numele de ”Vulpea”, fostul șef al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI – fosta ”Doi și un sfert), serviciu secret al MAI. Bunica maternă a lui Ardelean a fost soră cu bunica maternă a mamei lui Cioloș, cele două surori având numele Tătar Ileana și Tătar Maria. Pe de altă parte, tatăl lui Dacian Cioloș și Virgil Ardelean au fost colegi de profesie și de generație, absolvind amândoi Școala de Ofițeri de Miliție de la Băneasa în anii ‘70”.