G4Media.ro

Greta Thunberg continuă acţiunea de protest împotriva a două parcuri eoliene din…

Sursa Foto: Facebook/ Greta Thunberg

Greta Thunberg continuă acţiunea de protest împotriva a două parcuri eoliene din Norvegia / Activista demonstrează  împotriva turbinelor construite pe terenuri folosite în mod tradiţional de crescătorii de reni din rândul populaţiei indigene Sami

Activista de mediu Greta Thunberg şi zeci de militanţi din rândul populaţiei indigene Sami şi-au continuat marţi acţiunea de protest împotriva a două parcuri eoliene încă funcţionale în Norvegia, blocând intrările în ministere din capitala Oslo, relatează AFP, citată de Agerpres.

Acţiunea de protest este organizată de activiştii de mediu pentru a demonstra împotriva turbinelor eoliene construite în Norvegia pe terenuri folosite în mod tradiţional de crescătorii de reni din rândul populaţiei indigene Sami. Greta Thunberg a declarat luni că tranziţia spre energiile verzi nu poate fi realizată în detrimentul drepturilor comunităţilor indigene.

„Astăzi închidem statul”, a declarat marţi muziciana şi activista sami, Ella Marie Haetta Isaksen, în mijlocul protestatarilor îmbrăcaţi în costumul tradiţional albastru şi roşu al acestei populaţii, care trăieşte într-o zonă ce acoperă nordul Norvegiei, nordul Suediei şi al Finlandei, precum şi peninsula Kola din Rusia.

În plus faţă de Ministerul Petrolului şi Energiei din Oslo, ale cărui intrări au fost blocate la fel ca şi luni de militanţi care scandau lozinci, blocajul a fost extins şi la Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Forţele de ordine au deblocat una din căile de acces în minister marţi dimineaţă, îndepărtând cu forţa mai mulţi activişti.

Protestatarii au primit încă de duminică sprijinul Gretei Thunberg, care s-a alăturat acţiunii de protest din capitala Norvegiei.

Curtea Supremă a Norvegiei a decis în 2021 că două parcuri eoliene construite în centrul ţării au încălcat drepturile populaţiei Sami în virtutea unor convenţii internaţionale, însă turbinele au rămas funcţionale la 16 luni după acea sentinţă.

Crescătorii de reni din Norvegia susţin că priveliştea şi sunetul acelor dispozitive gigantice le sperie animalele şi perturbă tradiţii vechi de secole.

Ministerul Energiei consideră că soarta celor două parcuri eoliene reprezintă o problemă legală complexă, în pofida sentinţei pronunţate de Curtea Supremă, şi speră să se găsească un compromis.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...