G4Media.ro

Grefierii solicită Direcţiilor de Sănătate Publică testarea tuturor angajaţilor din cadrul autorităţii…

Grefierii solicită Direcţiilor de Sănătate Publică testarea tuturor angajaţilor din cadrul autorităţii judecătoreşti: Instanţele şi parchetele din România au devenit adevărate focare de răspândire a noului coronavirus

Grefierii solicită Direcţiilor de Sănătate Publică din întreaga ţară testarea tuturor angajaţilor din cadrul autorităţii judecătoreşti, în condiţiile în care „instanţele şi parchetele din România au devenit adevărate focare de răspândire a noului coronavirus”, iar angajatorii nu au reuşit să identifice riscurile şi să întreprindă măsurile necesare pentru supravegherea şi atenuarea acestor riscuri.

„Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, afiliat la Federaţia Publisind, a dovedit public faptul ca instanţele şi parchetele din România au devenit adevărate focare de răspândire a noului coronavirus, iar pe măsură ce salariaţii continuă să se prezinte la locul de muncă, factorii decidenţi nu reuşesc să identifice resursele necesare pentru implementarea măsurilor adecvate de protecţie împotriva răspândirii virusului.

În plus, este de notorietate că activitatea din instanţe şi parchete este bazată preponderent pe interacţiunea fizică cu justiţiabilii şi alţi participanţi la înfăptuirea actului de justiţie, iar activitatea propriu-zisă implică în cele mai multe cazuri prezenţa fizică a personalului la serviciu. Tragem, din nou, un semnal de alarmă şi reclamăm faptul că unele sectoare, precum arhive şi registraturi şi cele în care salariaţii sunt în contact direct cu publicul, cum este cazul şedinţelor de judecată, necesită măsuri de control şi prevenire, mai riguroase decât alte sectoare.

Cu toate acestea, angajatorii nu au reuşit să identifice riscurile şi să întreprindă măsurile necesare pentru supravegherea şi atenuarea acestor riscuri”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial (SNGJD) remis, sâmbătă, Agerpres.

Având în vedere creşterea alarmantă de cazuri Covid-19 în rândul salariaţilor din instanţe şi parchete, media de vârstă şi bolile profesionale de care suferă grefierii, care îi plasează în grupa vulnerabilă de risc, sindicaliştii solicită public Direcţiile de Sănătate Publică din întreaga ţară testarea tuturor angajaţilor din cadrul autorităţii judecătoreşti.

„Întrucât o conduită preventivă poate limita răspândirea infectărilor, solicităm ca la nivelul fiecărei Direcţii de sănătate publică să se stabilească o procedură pentru ca întregul personal care desfăşoară program cu publicul să fie testat cu teste antigen, încă de la primele simptome.

Imposibilitatea identificării celor infectaţi şi mai ales absenţa testării a generat contaminarea de-a valma a salariaţilor şi deschiderea unor adevărate focare de răspândire a virusului Covid-19 în oraşe precum Bucureşti, Bacău, Iaşi, Ploieşti, Timişoara, Sibiu, Cluj Napoca, Oradea”, menţionează sursa citată.

De asemenea, în contextul în care instanţele judecătoreşti îşi suspendă activitatea cu publicul din cauza contaminării în masă a salariaţilor (cum este cazul la Cluj-Napoca), ce nu poate fi întreruptă în absenţa testării, autorităţile statului, prin DSP menţin procedurile care au generat acest dezastru, refuzând testarea salariaţilor care au intrat în contact cu persoane confirmate ca fiind infectate COVID-19, susţin sindicaliştii din instanţele judecătoreşti.

Aceştia spun că există posibilitatea ca angajaţii cu test antigen pozitiv să fie testataţi RT-PCR, iar în cazul în care acest test este pozitiv, testarea în masă devine obligatorie. „În acest sens, ne arătăm disponibilitatea de a sprijini DSP cu obţinerea informaţiilor necesare efectuării anchetelor epidemiologice la locul de muncă şi, pentru a nu pune presiune pe centrele de testare, inclusiv cu organizarea personalului pentru testare la locul de muncă”, se mai spune în comunicat.

Nu în ultimul rând, sindicaliştii afirmă că „este de neînţeles de ce în Justiţie testarea salariaţilor este refuzată”, în condiţiile în care s-a creat şi cadrul fiscal prin adoptarea O.U.G. nr.181/2020 – act normativ ce completează prevederile Codului fiscal, în sensul introducerii în categoria veniturilor din salarii şi asimilate salariilor neimpozabile şi care nu sunt cuprinse în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale a sumelor reprezentând contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/plătitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infecţiei COVID-19, la iniţiativa angajatorului/plătitorului, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor.

„În raport de aceste noi prevederi fiscale, solicităm public Ministerului Justiţiei emiterea unei circulare către toţi angajaţii din cadrul Autorităţii judecătoreşti pentru a demara procedurile de testare a angajaţilor prin intermediul DSP-urilor sau de a deconta contravaloarea testelor efectuate în privat de salariaţi din banii proprii.

Măsura este una de prevenire a răspândirii virusului şi de contaminare a întregului personal, care dacă nu va fi luată va conduce, gradual, la suspendarea activităţii în toate instanţele şi parchetele din ţară”, se mai menţionează în comunicatul Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Infectia de COVID contractata la serviciu ar trebui declarata boala profesionala cata vreme au facut rost de miliarde euro pentru a schimba trotuare si borduri, si pentru sanatatea populatiei nu gasesc.

 2. Cică ne aflăm în Secolul XXI și s-au descoperit videoconferința, corespondența electronică și semnătura electronică. Dar dacă elimini „interacțiunea umană” cum mai pui tu țara la cale și cum mai iese de o mică atenție? Cum le mai iese și lor de o ciorbă? Nasol moment. Fug judecătorii de înregistrarea ședinței ca dracu de tămâie. Știu ei mai bine de ce.

  • Justitia functioneaza sub talpa mafiei politice. Dupa disparitia dosarelor si probelor pe acte teroriste de distrucere, reprezentantii justitiei romane au justificat lipsa scanarii dosarului in format electronic pentru pastrarea regimului ”secret” al faptelor penale.

 3. Daca testati personalul Mai si Justitie ramane garzile usr sa asigure aplicarea legii ca-1956!La lupta tovarasi!

 4. Incredibil cata fatarnicie… În multe dintre instanțe, deși stau cate 4- 6 in care un birou, refuză să poarte masca, sunt recalcitranti fata de colegii care poartă sau le cer sa poarte, si acum tipa ca vor testare..
  Mai întâi, as cere si eu pt ei niște amenzi ….

 5. Sa o testeze la cap pe judecatoarea negationista de la Tribunalul Neamt.

  • Doamna judecatoare, dumneavoastra sunteti? 😂😂😂😂😂 Sau o admiratoare de a dansei care se pricepe la lucruri care pot intra oricand in gura?

 6. De acord, sa fie testați toți. Dar înainte de a testa funcționarii publici din justiție trebuie testați personalul medical, educatorii, profesorii și multi alții care sunt într-un pericol mai mare și nu au pensii speciale.

 7. Imbecilism profesional. Face teste azi. Si ce rezolva? Gaseste catva infectati si ii baga in spital. Cei gasiti neinfectati cat timp pot fi considerati asa? Daca se infecteza a doua zi in familie sau in grupul social ce valoare mai are?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.