G4Media.ro

Greenpeace începe demersurile legale împotriva Comisiei Europene în contextul includerii gazului fosil…

Sursa foto: Pexels

Greenpeace începe demersurile legale împotriva Comisiei Europene în contextul includerii gazului fosil şi a energiei nucleare în lista de investiții sustenabile

Opt birouri Greenpeace încep demersurile legale împotriva Comisiei Europene în contextul includerii gazului şi a energiei nucleare în taxonomia UE, adică în lista de investiţii sustenabile, anunţă organizaţia, precizând că în ianuarie 2022, Comisia Europeană a decis să adauge aceste tehnologii poluatoare în taxonomie, iar în iulie, Parlamentul European a eşuat în a aduna suficiente voturi pentru a bloca acest plan, în ciuda opoziţiei din partea cetăţenilor UE, experţilor climatici, instituţiilor financiare şi organizaţiilor de mediu, relatează News.ro.

Pe 8 septembrie, Greenpeace Germania, Franţa, Spania, Italia, Belgia, Luxemburg, Europa Centrală şi de Est (din care face parte şi Greenpeace România) şi Greenpeace European Unit au transmis o cerere formală Comisiei, pentru revizuire internă. Greenpeace susţine că includerea gazului fosil şi a energiei nucleare în taxonomia UE contravine regulamentului taxonomiei, Legii Climatice Europene şi obligaţiilor UE derivate din Acordul climatic de la Paris din 2015.

Comisia poate să revizuiască şi să răspundă argumentelor Greenpeace până în februarie. Comisia poate să confirme argumentele Greenpeace şi să retragă actul delegat complementar prin care gazul fosil şi energia nucleară au fost adăugate în taxonomie. În caz contrar, Greenpeace va înainta cazul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

„Această falsă etichetă verde este incompatibilă cu legile UE de mediu şi climatice. Gazul este una dintre principalele cauze ale haosului climatic şi economic, iar în ceea ce priveşte problema deşeurilor radioactive nu există încă o soluţie, riscul accidentelor nucleare fiind prea mare pentru a fi ignorat. Mai mult, în această iarnă ne vom confrunta cu o criză energetică, iar cetăţenii vor întâmpina dificultăţi cu plata facturilor la energie. E inacceptabil faptul că aceiaşi oameni care au cauzat criza climatică şi criza energetică sunt acum aceiaşi care profită de pe urma lor, în timp ce oamenii suferă. Comisia Europeană joacă şi ea un rol şi şi-a murdărit mâinile clasificând gazul şi energia nucleară drept verzi. Greenwashingul sectorului gazului fosil şi energiei nucleare a fost motivat politic de la bun început, dar asta nu va ajuta Comisia Europeană în proces”, a declarat Ariadna Rodrigo, campaigner Greenpeace EU pentru investiţii financiare sustenabile.

Alin Tănase, campaigner pentru climă şi energie, Greenpeace România, consideră că includerea gazului fosil şi a energiei nucleare în taxonomia UE transmite un mesaj fundamental greşit în România, mai ales în contextul în care ţara noastra are în plan dezvoltarea de noi capacităţi pe gaz şi nuclear.

”Aceste noi investiţii nu pot fi considerate verzi şi sustenabile şi ne vor îndepărta şi mai mult de la atingerea obiectivelor climatice asumate prin Acordul climatic de la Paris. Pentru a proteja clima şi pentru a deveni cu adevărat independentă energetic, România trebuie să renunţe la soluţiile false şi să se concentreze pe accelerarea investiţiilor în sursele regenerabile de energie şi măsuri de eficienţă energetică”, susţine el.

În opinia Greenpeace, clasificarea gazului drept o sursă de energie sustenabilă neagă dovezi ştiinţifice climatice fundamentale. În prezent, gazul este cel mai mare emiţător din sectorul energetic din Europa, iar Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a avertizat că noi centrale pe gaz vor face de neatins obiectivele climatice asumate prin Acordul de la Paris.

”Energia nucleară produce deşeuri radioactive periculoase şi utilizează cantităţi uriaşe de apă proaspătă, cu un impact negativ devastator asupra biodiversităţii şi naturii. Mai mult, durata de construcţie nerezonabil de lungă (între 10 şi 15 ani) şi costurile din ce în ce mai mari asociate cu centralele nucleare dovedesc de ce nu putem considera energia nucleară drept o soluţie viabilă la criza climatică. E necesară o tranziţie energetică accelerată, bazată pe energie regenerabilă şi reducerea consumului de energie pentru a ameliora efectele crizei climatice şi energetice, iar în acest sens, taxonomia ar trebui să direcţioneze fonduri sustenabile doar către acestea”, consideră organizaţia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Bravo, Greenpeace!

  2. In fine, cineva ripostează la sabotajul viitorului copiilor nostrii cauzat de liderii europeni corupți.
    In loc sa profite de criza si sa incurajeze la maxim producătorii de energie regenerabila si nepoluanta, ei tot la vechii stăpâni se întorc sa ne vanda pentru 30 de arginti.

    • De gâște nu zici nimic? Nu-ți pasă de ele bai „salvatorule”?

    • Auzi mai draga ecologist,nu am vazut ,nu am auzit nici un ,,verde,, sa renunte la ce are acum si sa locuiasca in copac,in pestera si sa manance lacuste ,sa rumege iarba.Dar stie si tipa la toata lumea sa fie eco,verde etc.Uniti-va toti ecologistii separati-va de noi si traiti eco 1 an macar si apoi sa veniti sa ne aratati ce bine a fost.Pana atunci taceti ca ma enervati cu ecologia voastra

  3. Si desigur sa dea in judecata Rusia, China sau India dar acolo nu se baga.

  4. Pt ca fuziune nucleara.
    Si o masca pe figura cu rezervor are sa colecteze codoiul din respiratie. Va fi refolosit la sifoane.

  5. Pt ca UE sa ramana dependenta de resursele acesteia. Sunt multe state si organizatii care nu vor o Ue puternica.

    • Vazand ce se intampla incep sa cred ca astia de la Greenpeace ori nu au minte ori sunt platiti de rusi. In plina criza energetica europeana in loc sa ajute ei fac si mai mult scandal. Sa inteleg ca energia nucleara este naspa, dar ani de zile cand s-ai importat energie din Rusia a fost in regula? De ce?

    • @Un ardelean
      Au organizat pro.teste in strada anti-raz.boi, pro-Ucraina.

    • @un a.
      Vezi la ei pe insta cu cine tin(Romania).

  6. Si daca aflam ca si astia sunt sponsorizati de Gazprom, ca si ecologistii germani?
    Sa vina greenpeace sa ne plateasca facturile si mancarea atunci!

  7. Mai bine ati arunca gunoiul la tomberon daca va preocupa viitorul copiilor…

  8. Idioții utili în acțiune!
    ”Energia nucleară produce deşeuri radioactive periculoase şi utilizează cantităţi uriaşe de apă proaspătă, cu un impact negativ devastator asupra biodiversităţii şi naturii” – volumele alea uriașe de apă sunt pentru răcire. Apa nu este contaminată în nici un fel, efluentul se răcește rapid, impactul este nesemnificativ spre nul.
    Bă băieți de ce nu dați voi exemplul personal. Voi și familiile voastre (care aveți) luați o hotărâre epocală. Iarna asta nu mai folosiți deloc energie din surse fosile. Că e nașpa, nu? ȘI scrieți un jurnal. E cea mai eficientă metodă de a însufleți masele și fanii! Nu o ratați!

  9. Greenfucking peace ar trebui desfiintata. Niste analfabeti stiintifici au ajuns sa judece si sa-si dea cu parerea privind viitorul energetic al lumii. Energia nucleara nu polueaza.

  10. In loc sa conteste includerea hidroenergiei, care distruge natura direct si total. Pseudoecologisti de doi bani! N-au inteles nimic!

  11. Niste temebeli spalati la creier, cu idei fixe si putina pregatire stiintifica. Poate se muta in China si Rusia sa le tina acolo lectii, dar s-ar putea sa se supere tovarasii.