G4Media.ro

Green Report: Străzile din București nu au mai fost spălate și aspirate…

Green Report: Străzile din București nu au mai fost spălate și aspirate de trei luni, din cauza unei normative din 1973, care prevede că iarna se face deszăpezire / Poluarea este la niveluri ridicate

Operatorii de salubritate au încetat să mai aspire și să spele străzile din București la 1 noiembrie, conform contractului care prevede ca iarna să se desfășoare lucrări de deszăpezire. Contractele cu primăriile sunt încheiate în baza unei normative naționale din 1973. De obicei, o mașină de aspirat adună în șase ore trei tone de praf, iar în lipsa acestui serviciu (pe lângă alte cauze) nivelurile de PM10 și PM2,5 sunt foarte ridicate, scrie Green Report.

În perioada 1 martie și 1 noiembrie, operatorii de salubritate desfășoară în toate sectoarele, în baza contractelor pe care le au cu primăriile, operațiuni pentru combaterea prafului – care presupun măturarea, aspirarea și spălarea străzilor. Contractele cu primăriile sunt încheiate după o directivă din 1973 („Normativ unic republican pentru activitatea de salubrizare a localităților”).

Apoi, de la 1 noiembrie, firmele de salubritate se pregătesc cu soluție de deszăpezit și cu pluguri. Însă, în această iarnă, în București temperatura minimă a fost de -8 grade Celsius, cea maximă – de 17 grade, iar precipitațiile au fost – până acum – foarte slabe.

„În București, de aproape trei luni nu s-a mai făcut nimic, pentru că la 1 noiembrie a încetat această spălare. În schimb, clima s-a schimbat. Uite că n-a mai venit zăpada. Mai mult de atât, sunt 10 grade acum și bate soarele. Nu s-a mai făcut nimic pentru că primăriile nu dau o directivă, pentru că altfel vine Curtea de Conturi și cere banii înapoi: «Cum ai putut să speli în ianuarie, că e iarnă?». Nu se uită nimeni că sunt 10 grade afară, e soare și e praf. E un aer nerespirabil în oraș. E normal să existe praful ăsta dacă nu se face nimic. Orașul a rămas într-o situație inedită. N-are zăpadă, n-are cine reține mizeria, dar nici nu mai spălăm de trei luni. Noi, ca operatori, suntem blocați în chestia asta”, a declarat Dan Ceaușescu, director de marketing Urban SA.

În sectorul 6, Urban SA are patru mașini care mătură și aspiră și șase mașini care spală zilnic străzile, în perioada 1 martie – 1 noiembrie. În timpul unei acțiuni de curățare, primele merg mașinile care au două perii rotunde și care, după ce pulverizează un jet fin de apă – pentru a nu ridica praful – adună nisipul și pietrișul pe lângă bordură, care sunt apoi absorbite cu un aspirator puternic. Acest procedeu se numește măturat mecanizat. În spatele mașinilor de măturat și aspirat merg cele de spălat, cu cisterne. Acestea au câte o bară în față, cu orificii, din care ies jeturi de apă cu presiune. Jeturile din extremități sunt mai puternice și îndreptate spre rigolă, astfel încât spală pe lângă borduri și împinge apa murdară până la primul canal. Spălatul se repetă uneori și a doua și a treia zi, dacă este cazul.

Mașinile de aspirat descarcă la groapa de gunoi, la fiecare șase ore, în jur de trei tone de noroi care s-a format din praful, nisipul și pietrișul de pe carosabil, cu apă. Acest amestec este folosit ca strat acoperitor pentru deșeurile de la rampă.

„Iarna faci deszăpezire. Ne-am cumpărat sare, pe mașini am montat pluguri și stăm cu ele în parcare, când afară sunt 10 -15 grade și soare și strada e nespălată și plină de praf. E total defazat. Uite, iarna nu mai e cum era odată. Instituțiile nu se pot adapta rapid la niște situații din teren”, a mai spus Ceaușescu.

Potrivit acestuia, situația s-ar rezolva dacă Ministerul Mediului ar face o directivă către primării.

Particulele în suspensie, la niveluri ridicate

„Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Ele reprezintă un grup complex de poluanți care variază în funcție de dimensiune, formă, compoziție și origine. Particulele produse de traficul rutier includ emisiile de carbon provenite de la motoare, bucăți mici de metal și cauciuc din uzura și frânarea motorului, precum și praful de pe suprafețele rutiere. Altele includ reziduuri din construcții și industrie, precum și polen și particule de sol”, explică site-ul aerlive.ro.

Particulele mai mici de aproximativ 10 micrometri, denumite PM10, și cele mai mici decât cele de 2,5 microni (PM2,5) sunt deosebit de periculoase pentru că se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate, cum ar fi cancer pulmonar, boală cardiacă ischemică, accident vascular cerebral, infecții respiratorii și boală pulmonară obstructivă cronică.

Citește articolul integral pe Green Report

Citește și

Marii poluatori ai Bucureştiului şi impactul particulelor fine de praf asupra sănătății. Copiii şi bătrânii, cei mai vulnerabili

Cum e poluat Bucureștiul chiar de Primăria Generală și primăriile de sector. Nori de praf și utilaje murdare pe străzile Capitalei

Foto: G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Daca contractele de dezapezire si cele de curatare prin spalare sunt facute cu aceleasi firme ce poseda prin contract ambele abilitati atunci primariile ar fi trebuit (daca nu au facut contracte ce pot cuprinde alternative )sa negocieze noua situatie creeata de lipsa zapezii si de temperaturile crescute din acest an . Daca nu au facut asta sa inceapa rapid negocieri .

  2. Asta ma miram și eu, de ce nu se mai spala străzile în București ca atunci când eram eu mic?! Auzi, legea e de vina! Cum, dacă nici în afara iernii nu se face?! Asta-i pulbere în ochii noștri!

  3. Nu mai spalati aiurea strazile fara rost! Mi-am fracturat cotul derapand de la o frana cu bicicleta de la spalaturile voastre! Strazile nu trebuie spalate, ce naiba, nu ploua?

    • Nu ploua,nu vezi?Si e mai usor pentru hotii pesedisti sa inlocuiasca asfaltul ,decat sa-l curete!Asta se intampla de fiecare data inainte de locale:se scoate asfaltul ,in Nord:Primaverii,Floreasca,Dorobanti,ca e inghesuiala mare pe zonele astea! Acolo se pare ca e grosul banilor de aruncat pe apa sambetei …Se scot banci noi de un an-doi,in loc sa se vopseasca,trotuarele se borduresc de 2 ori pe an,primavara si toamna,exact cand vin banii pentru panselute …Panselutele nu se mai planteaza mai nou ,doar de sezon,ci de cate ori vine ordin de la partid sa se dea tunuri din banul bucurestenilor,adica fara numar…

  4. Aha, deci sistemul cretin din 1973 (!!!!) e de vina! Pai ziceti dom-le asa, sa nu ne mai agitam degeaba. Sa comandam niste ploaie sa spele praful.

  5. La mine pe zonă primarul pesedist a trimis mașina de spălat strazile odată la două zile! Înainte de alegeri. După ce si-au luat muie cât casa, nici aia cu maturile nu au mai apărut. A stat un câine mort o săptămână la colț, până l-au dus niște cetățeni care locuiau acolo într-un sac la un tomberon. Despre ce vorbiți aici?!

  6. Conform aerlive, ploaia de azi noapte a redus indicii de poluare la jumatate fata de valorile de la miezul noptii si la aproximativ 20% din valorile inregistrate cu 24 de ore inainte. Este dovada ca praful de pe strazi este principala sursa de poluare. Cei care cred ca doar masina electrica poate reduce poluarea din orase se insala, nu a fost inlocuit nici un diesel cu BEV de ieri pana azi. Solutii pentru reducerea poluarii exista si sunt chiar mai la indemana decat masina electrica, trebuie doar bun simt si administratie publica fara interese ascunse.