G4Media.ro

Grecia propune UE să modernizeze reţeaua energetică din Balcanii de Vest

Foto: Transelectrica

Grecia propune UE să modernizeze reţeaua energetică din Balcanii de Vest

Grecia propune Uniunii Europene să modernizeze rețeaua energetică din Balcanii de Vest cu noi resurse și instrumente de investiții mai flexibile. Printr-un document trimis de Delegația Permanentă a Greciei la Bruxelles către delegațiile similare ale statelor membre UE, Atena deschide dezbaterea pe tema îmbunătățirii rețelelor energetice din regiunea balcanică, subliniind că, în ciuda cerințelor obiective de creștere a conexiunilor transfrontaliere în întreaga Europă ca mijloc de reducere a costurilor şi cu scopul de a face sistemul mai rezilient și de a permite dezvoltarea în continuare a surselor regenerabile de energie, regiunea Balcanilor de Vest reprezintă o verigă lipsă importantă în rețeaua europeană, transmite ERT NEWS citată de Rador.

Balcanii de Vest sunt, de asemenea, o regiune în care majoritatea țărilor se bazează în continuare pe cărbune pentru producția lor de energie și unde capacitatea solară și eoliană ajungea în anul 2021 la doar 1 GW.

Nota delegației diplomatice grecești subliniază că Uniunea Europeană ar trebui să aibă o inițiativă concentrată de modernizare a rețelei din Balcanii de Vest pentru (a) a accelera tranziția în regiune, (a) pentru a creşte posibilităţile de producere a energiei din surse regenerabile în țări precum Grecia, Bulgaria, România etc. întrucât acestea şi-ar creşte capacitatea de a livra energie electrică în restul Europei și (c) pentru a facilita importul de energie electrică din estul Mediteranei și din Egipt, precum și din regiunea extinsă a Africii de Nord în Europa de Sud și, de acolo, în Europa Centrală, unde este şi cea mai mare nevoie.

De asemenea, Atena subliniază necesitatea acordării mai rapide a autorizaţiilor, explicând faptul că Regulamentul (UE) 2022/2577 al Consiliului din 22 decembrie 2022 a simplificat acordarea de autorizaţii pentru proiectele de energie regenerabilă, dar nu a acoperit şi rețelele, stabilind doar investițiile necesare pentru conectarea proiectelor de surse regenerabile de energie la rețea. Extinderea furnizării prin reţea ar putea oferi un impuls suplimentar pentru dezvoltarea rețelei.

Intervenția Greciei subliniază că există o serie de programe care pot oferi finanțare pentru rețele (de exemplu, Connecting Europe Facility, Banca Europeană pentru Investiții etc.), dar că acestea sunt fragmentate, iar sumele necesare sunt mult mai mari decât ceea ce oferă Europa până acum. Deoarece este evidentă nevoia de resurse suplimentare, Grecia propune ca programele existente să fie raționalizate și consolidate, creând o „facilitate pentru rețeaua europeană” care să vizeze investițiile în rețelele europene şi în mod special acele investiții care sunt cele mai necesare la nivel paneuropean. (Traducerea: Carolina Ciulu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează