G4Media.ro

Grecia, preocupată de revenirea Macedoniei de Nord la vechiul său nume /…

Sursa: Facebook/ Kyriakos Mitsotakis

Grecia, preocupată de revenirea Macedoniei de Nord la vechiul său nume / Kyriakos Mitsotakis: Acesta este un subiect pe care intenţionez să îl aduc în discuţie la summit-ul Alianţei Nord-Atlantice

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis s-a declarat marţi, la Washington, îngrijorat de utilizarea repetată a vechiului nume al Macedoniei de Nord de către noua sa preşedintă, care ar reveni astfel asupra unui acord între Atena şi Skopje, notează AFP conform Agerpres.

Ţara din Balcani a adăugat „de Nord” la numele său în 2019 pentru a pune capăt unei lungi dispute cu Grecia, după un acord istoric care i-a permis să adere la NATO în 2020 şi urma să deschidă porţile aderării la UE.

Atena şi-a acuzat vecinul că a uzurpat moştenirea istorico-culturală a regiunii greceşti Macedonia, leagăn al imperiului lui Alexandru cel Mare.

După victoria naţionaliştilor în mai, noua preşedintă Gordana Siljanovska-Davkova a numit de mai multe ori ţara sa „Macedonia”, şi nu „Macedonia de Nord”, provocând reacţii puternice la Atena.

Mitsotakis a indicat marţi, la sosirea sa la Washington unde urmează să participe la un summit al Alianţei Nord-Atlantice, că are „îngrijorări serioase” cu privire la aceasta utilizare reducătoare a numelui Macedoniei de Nord de către noul guvern.

„Acesta este un subiect pe care intenţionez să îl aduc în discuţie”, a spus el în faţa Consiliului pentru Relaţii internaţionale, adăugând că problema numelui Macedoniei de Nord este „nenegociabilă”.

„Nu este constructiv, nu ajută Macedonia de Nord pe drumul său către Europa”, a subliniat premierul elen.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...