G4Media.ro

Grecia își redeschide Ambasada la Kiev / În fruntea misiunii diplomatice elene…

Sursa foto: Twitter / U.S. Embassy Kyiv

Grecia își redeschide Ambasada la Kiev / În fruntea misiunii diplomatice elene a fost numit Manolis Androulakis, fostul consul general grec la Mariupol

Grecia şi-a redeschis luni ambasada la Kiev, „într-un gest extrem de simbolic” pentru a-i sprijini pe „ucrainenii şi comunitatea greacă” trăind în această ţară, a anunţat ministrul grec de externe Nikos Dendias, citat de AFP.

Ministrul a subliniat că Atena „face totul pentru a contribui la soluţionarea crizei din Ucraina şi a crizei umanitare” şi „se angajează să participe activ la reconstrucţia ţării”.

„Într-un gest extrem de simbolic, drapelul grec flutură din nou astăzi la Kiev”, „ambasada Greciei redeschizându-şi porţile în capitala Ucrainei”, a adăugat ministrul, la finalul unei întrevederi cu omoloaga său kenyană, Raychelle Awour Omamo, aflată luni într-o vizită la Atena.

În fruntea misiunii diplomatice elene la Kiev este numit Manolis Androulakis, fostul consul general grec la Mariupol, care fusese prins în capcană în acest port ucrainean de la Marea Neagră în cursul bombardamentelor ruseşti înainte de a fi evacuat şi a reveni în Grecia.

O comunitate greacă numărând peste 100.000 de persoane şi descendentă din „grecii pontici”, populaţii vorbitoare de greacă din oraşele din jurul Mării Negre, trăieşte în jurul oraşului Mariupol încă din secolul al XVIII-lea.

La fel ca multe ţări europene, Atena şi-a retras la 25 februarie, a doua zi după invazia rusă a Ucrainei, ambasadorul său şi personalul său diplomatic din Ucraina.

Dar la 4 aprilie – a doua zi după bombardamentul oraşului Odesa şi o vizită a lui Nikos Dendias în acest port din sud-vestul Ucrainei pentru a livra ajutor umanitar autorităţilor locale – Grecia şi-a redeschis consulatul.

Săptămâna trecută, Danemarca şi Suedia au anunţat redeschiderea ambasadelor lor la Kiev, în semn de sprijin pentru Ucraina împotriva invaziei ruse, relatează Agerpres.

Sursa foto: Twitter / U.S. Embassy Kyiv

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...