G4Media.ro

Grecia încearcă să obțină o excepție de la reducerea consumului de gaze,…

Sursa foto: Pixabay

Grecia încearcă să obțină o excepție de la reducerea consumului de gaze, măsură propusă de Comisia Europeană

Grecia va încerca, în cadrul Summitului de marți al miniștrilor Energiei ai UE, să obțină o excepție de la propunerea făcută de Comisia Europeană cu privire la o reducere liniară a consumului de gaze naturale cu 15% în raport cu ultimii cinci ani, transmite publicația elenă Kathimerini, citată de Rador.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al guvernului grec Giannis Oikonomou, care a declarat că Atena va pune în discuție ca baza de comparație luată în considerare să fie consumul de anul trecut și nu media ultimilor cinci ani. În cadrul ședinței de informare a ziariștilor, Oikonomou a precizat că guvernul grec și premierul Kyriakos Mitsotakis au înaintat o serie de propuneri cu privire la criza energetică și lanțul de aprovizionare.

„Propunerea Comisiei, așa cum a fost formulată, nu poate fi acceptată” – Ce va încerca să obțină Grecia

După cum a subliniat purtătorul de cuvânt al guvernului grec, „propunerea Comisiei Europene de reducere liniară cu 15%, așa cum a fost formulată de UE – ținând cont de media consumului din ultimii cinci ani-, nu poate fi acceptată de țara noastră, pentru că acest lucru ar înseamna în esență o reducere cu 24% pentru Grecia”. Oikonomou a mai spus că „Grecia va încerca mâine să obțină o excepție de la această reducere. Vom discuta ca baza de raportare să fie anul trecut și nu media ultimilor cinci ani”.

Planul de reducere a consumului de gaze cu 15% divizează UE

Propunerea Comisiei Europene de reducere obligatorie cu 15% a consumului de gaze naturale pune la încercare coeziunea Europei și adâncește criza politică și socio-economică generată de lunga perioadă cu prețuri ridicate la energie.

Propunerea reflectă în esență îngrijorările Germaniei cu privire la sistarea totală a fluxurilor de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1, o posibilitate care nu poate fi exclusă după ce conducta a reînceput să funcționeze cu cantități limitate la 40%, după lucruri de mentenanță care au durat zece zile. Cea mai puternică economie a Europei continuă să fie foarte dependentă de gazul rusesc și, în același timp, nu dispune de infrastructură pentru aprovizionarea cu GNL.

Soarta acestei propuneri va fi decisă marți la Consiliul Miniștrilor Energiei, în condițiile în care Grecia și alte 11 țări își unesc forțele pentru a o respinge. Grecia și-a exprimat deja dezacordul, la fel ca și Spania și Portugalia, numind propunerea „ineficientă și inechitabilă”. Hotărâtoare în ceea ce privește raporturile de forțe care se formează în vederea dezbaterii de marți din Consiliul de Miniștri va fi atitudinea adoptată de Franța, care reacționează în prezent față de implementarea liniară a propunerii. Poziția Franței poate stabili, de asemenea, și cadrul unei propuneri de compromis care ar putea obține majoritatea consolidată necesară.

Pentru Grecia, propunerea Comisiei Europene ar însemna un deficit de 8,4 terawatti-oră de gaze naturale, într-un moment în care țara nu numai că nu se confruntă cu o problemă de aprovizionare, dar susține și piețele Bulgariei și României, unde exportă 20% din gazul care intră în sistemul grecesc. (Traducerea: Carolina Ciulu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. As sta la 0 grade in casa cu 3 geci pe mine, doar sa ii vad pe rusi la sapa de lemn si facuti praf in Ucraina.