G4Media.ro

Grecia anunță că va construi un centru permanent pentru migranții din Insula…

Grecia anunță că va construi un centru permanent pentru migranții din Insula Lesbos, dar cere o implicare europeană sporită în acest demers

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anuțat că va fi construit un centru permanent pentru migranţi în insula Lesbos care va înlocui tabăra supraaglomerată de refugiați, distrusă zilele trecute de incendiu. Kyriakos Mitsotaki a subliniat, însă, că așteaptă o implicare europeană sporită în acest demers, relatează Reuters.

Incendiul de la tabăra Moria, din insula Lesbos, a lăsat peste 12.000 de imigranţi fără adăpost şi a readus problema migraţiei în prim-planul agendei europene.

Potrivit premierului Mitsotakis, construcţia noului centru care va înlocui tabăra cu condiţii precare de la Moria ar putea fi o şansă pentru resetarea politicii privind gestionarea sosirii migranţilor. „Dorim să transformăm această problemă într-o oportunitate. Europa trebuie să fie puţin mai implicată în gestionarea noului centru”, a afirmat acesta în cadrul unei conferinţe de presă, conform Agerpres.

De asemenea, Mitsotakis a părut că dezaprobă atât protestele rezidenţilor care se opun ridicării unei noi tabere de refugiaţi cât şi pe cele ale migranţilor care s-au confruntat cu forţele de ordine şi cer să fie lăsaţi să plece de pe insulă.

„Vreau să spun cu absolută certitudine că va fi un centru permanent pentru primire şi identificare. Vreau să transmit acest mesaj în toate direcţiile”, a indicat şeful guvernului grec.

Pe de altă parte, autorităţile greceşti sunt îngrijorate de o posibilă răspândire masivă a noului coronavirus printre migranţii din insula Lesbos. Mitsotakis a vorbit despre „zeci” de cazuri de COVID-19 în rândul migranţilor din tabăra Moria, care era plasată în carantină.

În urma haosului care a urmat incendiului de miercuri, autorităţile locale au anunţat că au pierdut urma a 35 de migranţi care fuseseră testaţi pozitiv pentru COVID-19, amplificând temerile privind noi contaminări, mai ales că migranţii stau în grupuri numeroase.

Tot duminică, ministrul grec al migraţiei, Notis Mitarachi, a declarat că încă din această zi circa 1.000 de migranţi vor fi găzduiţi într-o tabără de corturi în insula Moria, altele urmând să fie amenajate în zilele următoare, iar în cinci zile va fi ridicată o nouă tabără de refugiaţi în această insulă. „Dorim să asigurăm că toată lumea are un cort, mâncare şi apă”, a declarat oficialul grec în faţa presei.

Sursa fot: captura youtube/refugiati insula lesbos 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Oricum dau aia foc si la tabara asta. Nu Grecia e destinatia lor

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.