G4Media.ro

GRAFIC Emilian Popovici: De la 1 august, rata de transmitere a coronavirusului…

GRAFIC Emilian Popovici: De la 1 august, rata de transmitere a coronavirusului este constantă în România, dar urmează trei evenimente inevitabile care pot duce la creștere

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a declarat, vineri că, de la 1 august, rata de transmitere a coronavirusului este constantă în România, dar urmează trei evenimente care nu pot fi evitate și care pot duce la creșterea acesteia.

„De la 1 august de aflăm la un număr bazal de reproducție 1, adică rata de transmitere e constantă. Nu e așa de rău, pentru că putea să crească, dar situația nu poate fi interpretată ca bună, pentru că urmează trei evenimente pe care nu le putem evita: întoarcerea oamenilor din concediu ceea ce înseamnă aglomerare în transportul în comun, urmează deschiderea anului școlar care poate implica probleme dacă nu suntluate deciziile corecte unde se deschid școlile și unde nu și dacă copiii și aparținătorii nu respectă regulile. E foarte importantă relația care va fi între copii și părinți și mai ales între copii și bunici. (…) În al treilea rând, după toamnă urmează iarna, iar odată cu scăderea temperaturilor sub 10 grade ne așteptăm la apariția virusului gripal și la reactivarea Sars-Cov-2”, a afirmat Popovici la Digi24.


Medicul Emilian Popovici a explicat că prognozele realizate împreună cu statisticianul Valentin Pârvu și publicate pe graphs.ro au la bază numărul de reproducție.

Amintim că, la mijlocul lunii iunie, statisticianul Valentin Pârvu și epidemiologul Emilian Popovici publicau un studiu, care estima că, dacă indicele de reproducție este de 1,1, în 14 august vor fi 836 de cazuri noi, iar dacă indicele ajunge la 1,2, la jumătatea lunii august se vor înregistra 2629 de infectări zilnice, cu 1428 de pacienți la terapie intensivă.

Emilian Popovici a explicat, vineri, că, de la realizarea acestei estimări și până la mijlocul lunii august, indicele de reproducție s-a situat între 1,1 și 1,2, iar pentru cinci zile a fost la 1,22.

În iulie, cei doi publicau un nou sudiu care estima că, dacă indicele de reproducție se menține la 1,1, în 19 septembrie vor fi în jur de 2604 de cazuri noi depistate, peste 46.000 de cazuri active, iar aproximativ 1578 de pacienți vor fi internați la terapie intensivă. Pentru indicele 1 scenariul era de 765 de cazuri noi în 19 septembrie, iar la indicele 0,9 de 208 noi infectări. În schimb, la un indice de 1,2, noile cazuri la aceeași dată ar fi în jur de 8389, cu peste 4.200 de pacienți la Terapie Intensivă.

Numărul de reproducție R reprezintă numărul mediu de pacienți infectați de la un singur caz. Când R este peste 1 epidemia crește, iar când R este sub 1 epidemia scade. Când R este aproximativ 1 sau aproape de 1, un număr aproximativ egal de cazuri noi apar zilnic.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

 1. Parca plecarea oamenilor in concediu era un lucru rău pentru ca se înghesuiau la hamsii pe litoral. Acum e mai rău când se întorc?

  • Orice inghesuiala e rea, ca e la mare, la scoala sau in carciuma. The virus doesn’t give a ****

  • @Gogu De pe plaje multi se muta in transportul in comun. Nu intelegi ce citesti?

  • Pe litoral chiar daca masurile de preventie nu s-au respectat, lipsa strainilor, apa marii si soarele au ingreunat transmiterea coronavirusului.

  • @Emil Sunt foarte multe cazuri in care idiotii au plecat infectati la mare, ce treaba are apa marii si soarele cu virusul?

  • Radiatile UV sunt foarte puternice, sarea si hidrogenul sulfurat sunt abiotice, aerosolii marini tonifica aparatul respirator, helioterapia marina stimuleaza imunitatea, etc.

  • @Emil Absolut irelevant din moment ce virusul e IN corpul uman, si de acolo se transmite foarte usor indiferent de radiatiile UV si sarurile din jur.

  • Nu chiar usor, UV si clorul sunt dezinfectante dovedite.

 2. Epidemiologul suprem,Santa Klaus,ne spunea ca nu e nici o problema cu alegerile locale,ca e ca si la magazin…

 3. stejar extrema urgenta , virusul revine sau fantomas se intoarce . habar nu are nimeni ce va fi .

 4. Dupa toamna urmeaza iarna . Care nu e ca vara

 5. Foarte frumos graficul.
  Cit costa, ca vreau sa-mi pun si eu unul pe perete, in sufragerie?
  Pe rosu aveti?