G4Media.ro

Google va distruge datele de navigare pentru a soluționa un proces privind…

Sursa foto: pexels.com

Google va distruge datele de navigare pentru a soluționa un proces privind confidențialitatea/ Compania ar fi urmărit în secret utilizatorii care credeau că navighează în mod privat

Google a fost de acord să distrugă miliarde de înregistrări de date pentru a soluționa un proces în care se pretinde că a urmărit în secret utilizarea internetului de către persoane care credeau că navighează în mod privat, scrie Reuters.

Termenii înțelegerii au fost înregistrați luni la tribunalul federal din Oakland, California, și necesită aprobarea judecătoarei districtuale americane Yvonne Gonzalez Rogers.

Avocații reclamanților au evaluat acordul la peste 5 miliarde de dolari și chiar la 7,8 miliarde de dolari. Deși utilizatorii nu vor primi despăgubiri, ei pot totuși să îi dea în judecată individual pentru daune.

Acțiunea colectivă a început în 2020, acoperind milioane de utilizatori Google care au folosit navigarea privată începând cu 1 iunie 2016.

Utilizatorii au susținut că analizele, cookie-urile și aplicațiile Google au permis unității Alphabet să urmărească în mod necorespunzător persoanele care au setat browserul Chrome al Google în modul „Incognito” și alte browsere în modul de navigare „privată”.

Aceștia au afirmat că acest lucru a transformat Google într-un „tezaur de informații de negăsit”, permițându-i să afle despre prietenii lor, alimentele preferate, hobby-urile, obiceiurile de cumpărături și „cele mai intime și potențial jenante lucruri” pe care le caută online.

Conform înțelegerii, Google va actualiza informațiile despre ceea ce colectează în navigarea „privată”, proces pe care l-a început deja. De asemenea, va permite utilizatorilor Incognito să blocheze cookie-urile terților timp de cinci ani.

„Rezultatul este că Google va colecta mai puține date din sesiunile de navigare privată ale utilizatorilor și că Google va face mai puțini bani din aceste date”, au scris avocații reclamanților.

Google nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Potrivit documentelor din instanță, Google susține aprobarea finală a înțelegerii, dar nu este de acord cu „caracterizările legale și faptice” ale reclamanților.

David Boies, un avocat al reclamanților, a numit într-o declarație acordul „un pas istoric în a cere onestitate și responsabilitate din partea companiilor tehnologice dominante”.

În decembrie se ajunsese la o înțelegere preliminară, care anunța un proces programat pentru 5 februarie 2024. Termenii nu au fost dezvăluiți la acel moment. Avocații reclamanților intenționează să ceară ulterior onorarii juridice nespecificate plătibile de către Google.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Use Brave Browser, lads. And a subscription VPN.

  2. Privat si Google e contradictie in termeni.