G4Media.ro

Goldman Sachs: Recesiunea din Marea Britanie va fi aproape la fel de…

Sursa foto: Lucas Davies on Unsplash

Goldman Sachs: Recesiunea din Marea Britanie va fi aproape la fel de profundă ca cea din Rusia, în 2023

Contracţia economică a Marii Britanii din 2023 va fi aproape la fel de profundă ca cea a Rusiei, activităţile fiind afectate de o scădere puternică a nivelului de trai al gospodăriilor potrivit aşteptărilor economiştilor citaţi de CNBC, transmite News.ro.

Goldman Sachs a prognozat în previziunile sale pentru 2023 o scădere de 1,2% a PIB-ului real al Regatului Unit în cursul acestui an, cu mult sub toate celelalte economii majore din G-10 (Grupul celor zece).

Scăderea va fi urmată de o expansiune de 0,9% în 2024, anticipează banca.

Declinul plasează Marea Britanie doar la o mică distanţă faţă de Rusia, despre care banca prevede o scădere de 1,3% în 2023, în condiţiile războiului din Ucraina şi al sancţiunilor economice punitive din partea puterilor occidentale.

Contracţia economică din Rusia va fi urmată de o expansiune de 1,8% în 2024, sugerează cifrele Goldman.

Gigantul de pe Wall Street prognozează expansiuni de 1% în SUA în 2023 şi 1,6% în 2024.

Germania ar urma să înregistreze cea mai proastă performanţă dintre marile economii după Rusia şi Marea Britanie, cu o contracţie de 0,6% în acest an şi un avans de 1,4% în 2024.

Estimările Goldman pentru Regatul Unit sunt sub un consens de piaţă care anticipează o contracţie a PIB de 0,5% în 2023 şi o expansiune de 1,1% în 2024.

Cu toate acestea, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a estimat, de asemenea, că Regatul Unit va rămâne semnificativ în urma altor naţiuni dezvoltate în următorii ani, în ciuda faptului că acestea s-au confruntat cu aceiaşi factori macroeconomici contrari, apropiind Londra ca performanţă mai mult de Rusia decât de restul G-7.

Zona euro şi Regatul Unit sunt deja în recesiune, au conchis economistul şef al Goldman Jan Hatzius şi echipa sa, deoarece ambele au suferit ”o creştere mult mai mare şi mai lungă a facturilor pentru energia destinată uzului casnic”, care va duce inflaţia la vârfuri mai ridicate decât în alte ţări.

Firma de consultanţă KPMG a estimat că PIB-ul real al Regatului Unit se va contracta cu 1,3% în 2023, pe fondul unei ”recesiuni relativ superficiale, dar prelungite”, înainte de a vedea o redresare parţială de 0,2% în 2024.

Banca Angliei a majorat dobânda cheie cu 0,50 de puncte procentuale, la 3,5%, în decembrie, pentru că a urmărit să controleze inflaţia, care a încetinit uşor în noiembrie, de la maximul ultimilor 41 de ani din octombrie.

KPMG se aşteaptă ca banca centrală să majoreze dobânda de referinţă la 4% în primul trimestru al acestui an, înainte de a adopta o atitudinesde expectativă, pe măsură ce inflaţia se va diminua treptat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Asa cum scriam pe aici încă de acuma cateva luni: sancțiunile împotriva Rusiei sunt de tip bumerang.
    Sancțiunile economice nu au funcționat niciodată, vezi de exemplu cum Iranul fabrica done de lupta cu piese occidentale (americane).

  2. Ce ai scris tu aici sunt exagerări ale propagandei vestice. Ce nu spune respectiva propaganda este ca Rusia face afaceri in creștere cu China, India, Africa, America de Sud si chiar si cu Turcia (membra NATO).
    In afara de occident nimeni nu respecta sancțiunile, si chiar si occidentul are sute de excepții in vigoare.