G4Media.ro

Gitanas Nauseda a fost reales președintele Lituaniei cu aproximativ 75% din voturi…

Sursa foto: European Council

Gitanas Nauseda a fost reales președintele Lituaniei cu aproximativ 75% din voturi (rezultate parțiale) / Rivala sa și-a recunoscut înfrângerea

Preşedintele în exerciţiu al Lituaniei, Gitanas Nauseda, a fost reales duminică după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit rezultatelor oficiale parţiale, iar rivala sa şi-a recunoscut înfrângerea, scrie AFP, citată de Agerpres.

Comisia Electorală a indicat că Gitanas Nauseda a primit 76% din voturi, după numărarea a 80% din buletinele de vot. Premierul Ingrida Simonyte a spus că îl „felicită pe preşedintele ales al Lituaniei”.

Poporul lituanian „mi-a încredinţat un mare mandat de încredere şi sunt foarte conştient că va trebui să preţuiesc acest credit de încredere”, a declarat presei, la Vilnius, Nauseda, 60 de ani, după felicitările adresate de rivala sa.

„Acum că am cinci ani de experienţă, cred că voi putea folosi corect cu siguranţă această bijuterie, în primul rând pentru a atinge obiectivele de bunăstare pentru toţi locuitorii Lituaniei”, a adăugat el.

Nauseda este un fost bancher de centru-dreapta care s-a impus ca om de stat pro-european şi apărător ferm al Ucrainei în cursul primului său mandat.

Preşedintele Lituaniei conduce politica de apărare şi externă şi participă la summiturile UE şi NATO, dar trebuie să consulte guvernul şi parlamentul pentru a numi înalţi responsabili.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...