G4Media.ro

Gianni Infantino, reales președinte al FIFA până în 2027

Photo by FRANCK FIFE / AFP

Gianni Infantino, reales președinte al FIFA până în 2027

Italo-elveţianul Gianni Infantino a fost reales joi, prin aclamaţie, în funcţia de preşedinte al Federaţiei Internaţionale de fotbal (FIFA), pentru un nou mandat, valabil până în 2027, în cadrul celui de-al 73-lea Congresul al acestei organizaţii, care are loc la Kigali, în Rwanda, informează AFP, citată de Agerpres.

În vârstă de 52 de ani, Infantino a preluat conducerea FIFA în 2016, după demisia predecesorului său Sepp Blatter, fiind reconfirmat în funcţie în aceleaşi condiţii, în 2019, de către delegaţii celor 211 federaţii naţionale membre.

El ar putea rămâne la preşedinţia Federaţiei internaţionale până în 2031, deoarece primul său mandat de trei ani a fost considerat incomplet.

„Vă iubesc pe toţi”, a spus conducătorul fotbalului mondial în faţa mulţimii în picioare, fără ca sistemul de vot să fi făcut posibilă numărarea voturilor disidente.

Spre meritul său, Gianni Infantino poate afişa un bilanţ financiar solid, cu o creştere de 18% a veniturilor şi de 45% a rezervelor pe parcursul ciclului 2019-2022 comparativ cu cel precedent, ceea ce permite FIFA să majoreze în continuare subvenţiile acordate confederaţiilor şi federaţiilor.

Pe partea de guvernare, ultimul său mandat a fost marcat de o vastă reformă a transferurilor, de instituirea concediului de maternitate pentru jucătoarele profesioniste, precum şi de reguli de procedură disciplinară mai protectoare pentru victimele violenţei sexuale.

Principalele proiecte pentru următorii ani au fost aprobate: începând cu extinderea Cupei Mondiale masculine de la 32 la 48 de echipe, începând cu ediţia 2026 găzduită în comun de SUA, Canada şi Mexic, decisă în 2017 şi al cărei format a fost stabilit marţi.

Optând pentru o fază a grupelor cu 12 grupe a către patru echipe, turneul din 2026 va sări de la 64 la 104 meciuri, o creştere care va duce la o explozie a veniturilor din bilete şi va atrage totodată mai mulţi radiodifuzori.

Mai delicat, FIFA a decis pe 16 decembrie să mărească şi Cupa Mondială a Cluburilor, de la un format anual cu şapte echipe la o competiţie cu 32 de echipe, care să aibă loc din patru în patru ani, începând din 2025. Un proiect pe care conducătorul său încearcă să-l pună în aplicare de ani buni, pentru a face concurenţă profitabilei Ligi a Campionilor organizată de UEFA, dar care se anunţă greu de încadrat în calendar.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Si Xi Jinping la fel… Autocratiile si cele mai corupte sisteme isi aleg oamenii pe viață, aplaudând și fără voturi împotriva.
    In RO se joaca ultimele alegeri democratice în 2024 apoi existând riscul sa devină ca la FIFA din 2028 încolo.

  2. Totul se plătește din banii voștri… plăți abonament la cablu ca să vedeți un meci, vedeți reclame plătite tot din banii voștri la produse pe care plăți mai mult decât fac… merită? Totul se face pe banii și pe timpul vostru, iar marii câștigători sunt de fapt FIFA, agențiile de publicitate cu companiile pe care le promovează, cluburile și jucătorii… toți ajung să câștige aproape obscen de mult.