G4Media.ro

Ghost Shark și Manta Ray: SUA și Australia dezvăluie noi drone submarine

Sursa foto: Northrop Grumman / Defense Advanced Research Projects Agency

Ghost Shark și Manta Ray: SUA și Australia dezvăluie noi drone submarine

Ghost Shark și Manta Ray protejează tărâmul subacvatic. Pare a fi intriga unui viitor film Marvel, dar, de fapt, este ceea ce ar putea fi viitorul apărării navale din Pacific, relatează CNN.

Ghost Shark și Manta Ray sunt numele prototipurilor de vehicule subacvatice fără echipaj – UUV sau drone – prezentate recent de Australia și, respectiv, de Statele Unite.

Experții spun că submersibilele ar putea reprezenta viitorul războiului subacvatic, demonstrând capacitatea de a exercita putere reducând la minimum pericolul pentru viața umană.

Utilizarea dronelor în războiul aerian a devenit un lucru obișnuit. Statele Unite le-au folosit pe scară largă în timpul conflictelor din Irak și Afganistan începând cu anii 1990, iar dronele mai noi și mai ieftine au devenit piese cheie ale echipamentelor militare pentru ambele părți în invazia Rusiei în Ucraina.

Kievul a construit, de asemenea, drone navale de suprafață, care au provocat pierderi grele navelor mult mai mari și mai scumpe ale Flotei rusești din Marea Neagră.

Dronele aeriene și de suprafață maritime pot fi controlate cu ajutorul sateliților și al undelor luminoase și radio. Dar acestea nu funcționează în același mod în adâncuri.

Un studiu publicat în 2023 în revista elvețiană Sensors subliniază că comunicațiile subacvatice necesită mai multă energie, dar tot înregistrează pierderi semnificative de date din cauza unor variabile precum temperatura, salinitatea și adâncimea apei.

Producătorii noii generații de UUV-uri militare nu spun cum vor depăși problemele de comunicații.

Publicitate electorală

Dar când Australia a prezentat luna trecută Ghost Shark, a numit prototipurile „cele mai avansate vehicule autonome submarine din lume”.

„Ghost Shark va oferi Marinei Militare o capacitate de război submarin autonom, invizibilă și cu rază lungă de acțiune, care poate efectua operațiuni de informații, supraveghere, recunoaștere (ISR) și lovituri persistente”, se arată într-un comunicat a Ministerului australian al Apărării, adăugând că se așteaptă ca primele modele de producție să fie livrate până la sfârșitul anului viitor.

Oficialii australieni și cei de la producătorul Anduril Australia au declarat că nu pot împărtăși niciuna dintre specificațiile privind Ghost Shark, deoarece acestea rămân clasificate.

Dar au lăudat rapiditatea cu care submersibilul a trecut de la idee la testare, programul fiind demarat în urmă cu doar doi ani.

„A fi înaintea programului, în limitele bugetului, este ceva destul de inedit”, a declarat reporterilor Shane Arnott, vicepreședinte senior pentru inginerie al Anduril.

„Livrarea primului prototip Ghost Shark înainte de termen stabilește un nou standard pentru dezvoltarea de capabilități la viteza necesităților”, a declarat într-o declarație Tanya Monro, șefa departamentului de știință al apărării din Australia.

Sursa foto: Rodney Braithwaite / Australian Government of Defence

Emma Salisbury, membru al think tank-ului britanic Council on Geostrategy, a declarat că Ghost Shark seamănă foarte mult cu UUV-ul extra-large Orca, dezvoltat în SUA.

„Presupun că toate acestea sunt destinate unor seturi de misiuni aproximativ similare – informații persistente, supraveghere, recunoaștere și capacitate de atac, în special în domeniul antisubmarin”, a declarat Salisbury.

Marina americană a numit UUV-ul Orca, construit de Boeing, „un submarin diesel-electric de ultimă generație, autonom și fără echipaj uman, cu o secțiune de sarcină utilă modulară pentru a executa o varietate de misiuni”, într-un comunicat de presă din decembrie privind livrarea unei prime platforme de testare Orca, un prototip timpuriu.

Având o încărcătură utilă modulară înseamnă că, teoretic, Orca ar putea transporta diferite varietăți de arme în funcție de sarcină sau ar putea fi dotat cu echipamente specializate pentru recunoaștere sau, eventual, pentru colectarea de informații.

În comunicat se precizează că Pentagonul va achiziționa încă cinci dintre aceste UUV-uri, fără a oferi un calendar. Dar Orca americană este în lucru de mai bine de un deceniu, se arată în comunicatul Marinei, un contrast puternic cu viteza cu care Australia a dezvoltat Ghost Shark.

Chris Brose, directorul de strategie al Anduril, a declarat că firma și Australia se află în „procesul de a dovedi” că „aceste tipuri de capacități pot fi construite mult mai rapid, mult mai ieftin și mult mai inteligent”.

Anduril Australia a declarat că Ghost Shark, dezvoltat în întregime la nivel național, va fi disponibil pentru export după ce se va alătura flotei navale australiene.

Testele cu Manta Ray

Între timp, dincolo de Pacific, Orca nu este singurul UUV dezvoltat în SUA.

Cel mai recent UUV american este Manta Ray de la Northrop Grumman, al cărui prototip a fost testat în largul Californiei de Sud în februarie și martie.

Agenția pentru produse de cercetare avansată în domeniul apărării (DARPA), ramura Pentagonului însărcinată cu dezvoltarea de noi tehnologii, afirmă că punctul forte al Manta Ray constă în modularitatea sa, adică în capacitatea de a schimba încărcăturile utile în funcție de misiune.

Poate fi dezmembrat și încadrat în cinci containere de transport maritim standard, poate fi mutat acolo unde urmează să fie desfășurat și reasamblat pe teren, potrivit Northrop Grumman.

Prototipul a fost construit în Maryland și apoi reasamblat pe coasta Californiei.

„Combinația dintre transportul modular de-a lungul țării, asamblarea pe teren și desfășurarea ulterioară demonstrează o capacitate inedită pentru un UUV foarte mare”, a declarat Kyle Woerner, care conduce programul Manta Ray la DARPA, într-un comunicat de presă al agenției.

De asemenea, acesta a precizat că metoda de transport modular înseamnă că Manta Ray poate economisi energia internă pentru misiunea sa, în loc să o folosească pentru a ajunge la locul de desfășurare.

La fel ca Orca, Manta Ray nu a fost asamblat la fel de repede ca Ghost Shark. Programul său a început în 2020, iar DARPA nu a oferit un obiectiv pentru ca Manta Ray – sau o variantă a acesteia – să se alăture flotei americane.

„DARPA se angajează împreună cu Marina americană în ceea ce privește următorii pași pentru testarea și tranziția acestei tehnologii”, se arată în comunicatul agenției.

Între timp, China, desemnată de armata americană drept „amenințarea de ritm” în Pacific, face, de asemenea, progrese în domeniul UUV-urilor, a declarat Salisbury.

„Deși detaliile sunt puține, ca în cazul majorității capacităților chinezești, ei le dezvoltă de cel puțin 15 ani și probabil că acum au ceva similar cu Orca (dar cu torpile) în faza de testare”, a spus ea.

Expertul în submarine H I Sutton afirmă pe site-ul său Covert Shores că, potrivit unei analize a informațiilor din surse deschise, se crede că Beijingul ar avea în curs de dezvoltare cel puțin șase UUV-uri foarte mari.

În afară de Australia, SUA și China, alte țări care lucrează la UUV-uri sunt Canada, Franța, India, Iran, Israel, Coreea de Nord, Norvegia, Rusia, Coreea de Sud, Ucraina și Marea Britanie, potrivit lui Sutton.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...