G4Media.ro

Germania, Finlanda, Portugalia, Slovenia și Țările de Jos lansează o inițiativă pentru…

Germania, Finlanda, Portugalia, Slovenia și Țările de Jos lansează o inițiativă pentru crearea unei forțe de reacție rapidă a Uniunii Europene

Germania a lansat o iniţiativă vizând crearea unei forţe de reacţie rapidă a Uniunii Europene, împreună cu alte patru state membre, potrivit informaţiilor primite joi de agenţia dpa, citate de Agerpres.

Iniţiativa, căreia i s-au alăturat Finlanda, Portugalia, Slovenia şi Ţările de Jos, preconizează extinderea actualelor grupuri de luptă în forţe capabile de reacţie rapidă la crize.

Noul format ar include capabilităţi spaţiale şi cibernetice, împreună cu forţe speciale şi transport aerian.

Evenimentele recente din Afganistan au demonstrat încă o dată că UE trebuie să fie capabilă să acţioneze robust şi rapid, se arată în documentul redactat de cele cinci state.

Pentru atingerea acestui obiectiv, trebuie îmbunătăţite disponibilitatea, pregătirea, capacitatea de desfăşurare şi competenţa forţelor, adaugă documentul.

Pentru o mai mare flexibilitate, cele cinci state propun să se recurgă la Articolul 44 din Tratatul UE – niciodată activat până acum – spre a face posibile coaliţii de state membre dispuse să îndeplinească activităţi de securitate fără permisiunea ţărilor neparticipante.

Totodată, aranjamentele de cooperare regională deja existente ar trebui folosite cu un plus de eficienţă, se spune în documentul menţionat.

Acesta nu include propuneri precise cu privire la dimensiunea forţei de reacţie, menţionând doar că forţele terestre ar trebui să fie de mărimea unei brigăzi, adică în jur de 5.000 de militari.

Conceptul actual al grupurilor de luptă prevede ca două unităţi, fiecare totalizând circa 1.500 de militari, să se afle în standby, cu forţe din diferite state membre rotindu-se la fiecare şase luni.

Au existat însă probleme constante în atingerea efectivelor planificate, în prezent fiind disponibil un singur grup de luptă, menţionează dpa.

Sursa Foto: Parlamentul European

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Pe scurt, 5 tari cu o populatie cumulata de ~120 mil. locuitori, nu sunt in stare sa adune 5000 de militari activi dar viseaza capabilitati spatiale

 2. Foarte bine, s-o faca europenii intre ei. Noi nu participam la asa ceva. Asta viseaza alde Macron si Merkel, o armata europeana sub comanda franceza. Ce legatura are retragerea din Afganistan cu rahatul asta de reactie rapida? Este doar un pretext. Auzi la ei „capabilităţi spaţiale şi cibernetice, împreună cu forţe speciale şi transport aerian”… UE este o mare putere intr-adevar! Si pe cine vor sa apere?

 3. Cam asa arata inceputul federalizarii sub comanda Germaniei secondata de Franta.Au si ei vise erotice se vad ,,Sefii la Lume,,Oare pandemia,Green Deal,pasaportul covid etc sant chiar intamplatoare?

  • Vrăjeală, forța de reacție rapidă pentru a interveni unde nu sunt cuminți locuitorii, nu se vaccinează, etc. Las-o jos că măcăne! Ce are UE cu Afganistanul? Mai e o variantă, daca Intr o tara UE nu iese cine trebuie la alegeri, vine forța de reacție rapidă, sa puna pe cine trebuie. Au copiat modelul „democratic” de la americani !

 4. Asta a visat și REICH 3.0, începând cu primele V1 lansate deasupra Londrei… Sau APARTHEID ,Made by Țările deJos…Vânătorii de capete din Finlanda ( cel mai prolific lunetist)… Portugalia (Marea Portugalie) ce cucerea 3/4 din Mapamond ( probabil împreună cu Țările de Jos vor dori sa se ocupe de SPATIUL MARITIM).. Slovenia să-si aducă aminte ( că și noi,de altfel) de ce parte au fost în WW2….. Toate astea,și multe altele,s-au uitat dar,se vorbește,de crearea unei forțe de pază a lupilor pentru turma…. Oare Franța lui Macrou, ce clocește…

 5. De multe ori ma întreb ce au în cap cei care se repede cu comentarii de genul” Franța, Germania vor sa ne călăreasca”, ” noi nu participam la asa ceva” etc. La ce participam noi ? La cules mușețel? Da este impetuos necesar sa existe un astfel de organi care sa protejeze membrii UE și care sa intervină rapid. Untrebare halucinanta: ce treaba avem noi cu Afganistanul ??? Se pare ca cei care o pun trăiesc intr-o lume paralela dac nu vad „treaba ” Europei cu Afganistanul. SU mai știi poate sunt plătiți să-și pună astfel de întrebări.

 6. Foarte bună această inițiativă. Sper ca și România să participe la ea, nu de alta dar Rusia crede că se învecinează cu cine vrea ea!

 7. Asta ar mai lipsi acum un război mondial. Și așa observ că sunt tensiuni crescânde între Rusia , SUA , China , Europa…

 8. De ce nu poți ține de bot mai vvv ??

  • Aici este pentru adulti, nu pentru tine. Locul tau, este pe gard, in fata blocului. Cu ai tai latratori hAUR.
   La scuipat de coji de seminte pe jos 😉

 9. Nu ar fii rau sa avem o arnata si sa nu msi fim la mana NATO- adica a americanilor…A propos cine nu stie unde sunt Tzarile de Jos: formeaza Olanda😉

 10. Soldații români sunt buni ca paznici, dar numai în zonele izolate unde nu circulă nimeni ! Așa spunea nenea Hitler atunci, când a văzut ce se întâmplă pe front .
  Eu nu înțeleg, forțele ăstea NATO nu au și ele nevoie de paznici, bodyguarzi , sau ceva popândăi care să -i ajute cu semnale sonore ?