G4Media.ro

Generalul Ben Hodges: Un atac cibernetic asupra porturilor germane Bremerhaven sau Hamburg…

sursa foto: Inquam Photos/ Adel Al-Haddad

Generalul Ben Hodges: Un atac cibernetic asupra porturilor germane Bremerhaven sau Hamburg ar împiedica grav eforturile NATO de a trimite întăriri militare aliaţilor

Un atac cibernetic asupra porturilor germane Bremerhaven sau Hamburg ar împiedica grav eforturile NATO de a trimite întăriri militare aliaţilor, a declarat pentru Reuters generalul american în retragere Ben Hodges, fost comandat al trupelor americane în Europa, care atrage atenţia că apărarea cibernetică este la fel de importantă ca apărarea antiaeriană şi critică decizia Germaniei de a permite unui investitor chinez să preia o parte din portul Hamburg.

„Bremerhaven şi Hamburg sunt de fapt cele mai importante porturi maritime de care depinde Alianţa, nu doar pentru încărcăturile comerciale, ci şi pentru echipamentele militare”, a arătat Ben Hodges.

El a amintit de un atac cibernetic din 2017, denumit NotPetya şi atribuit Rusiei, care a vizat mai întâi Ucraina, dar care s-a răspândit rapid prin reţelele corporative ale multinaţionalelor care aveau operaţiuni sau furnizori din Europa de Est. Gigantul danez de transport maritim Maersk a declarat că atacul a provocat întreruperi la sistemele sale informatice din întreaga lume, astfel încât compania a pierdut urma mărfurilor sale.

„Atunci mi-am dat seama cât de vulnerabili suntem. Dacă nu putem folosi Bremerhaven, va fi foarte dificil pentru Statele Unite să se întărească şi să-şi îndeplinească partea sa în planurile de operaţiuni”, a declarat Hodges.

Având în vedere acest lucru, a arătat generalul, decizia Berlinului de a permite grupului chinez COSCO Shipping Holdings Co. Ltd. să cumpere o participaţie într-un terminal din Hamburg, cel mai mare port al ţării, a provocat „multă nelinişte, pentru că, odată ce sunt acolo, ei se află în interiorul ecosistemului portului”, a arătat generalul.

Hodges a spus că cele două porturi sunt esenţiale pentru transportul aliaţilor şi „este o problemă”, dat fiind faptul că Beijingul ar putea influenţa sau perturba activităţile la o infrastructură de transport critică.

Ministerul Apărării de la Berlin a refuzat să comenteze declaraţiile lui Ben Hodges şi îngrijorările lui în materie de securitate, precizează Reuters.

Operatorul portuar HHLA din Hamburg a declarat că examinează în mod constant software-ul, ghidurile şi metodele pentru a identifica şi elimina punctele slabe cât mai repede posibil.

Cooperarea dintre China şi Germania este o chestiune care ţine de cele două ţări, iar terţii „nu au dreptul să se amestece şi să intervină”, a reacţionat, la rândul său, Ministerul chinez de Externe,

Generalul Ben Hodges, care a comandat forţele armatei americane în Europa din 2014 până în 2017, susţine de mult timp că infrastructura civilă este un pilon esenţial al strategiei militare.

În ultima vreme, Rusia a vizat din ce în ce mai mult infrastructura de comunicaţii şi de electricitate din Ucraina, iar în octombrie a avertizat că „infrastructura cvasi-civilă” ar putea fi o ţintă legitimă pentru un atac de răspuns împotriva ţărilor care ajută Ucraina.

Comisia Europeană a propus la începutul acestei luni un plan de acţiune pentru consolidarea apărării cibernetice.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

  1. Nici o problema! Eu zic ca mutam logistica la Rotterdam in port, unde sub strasnica obladuire Schengen a Olandei, barcile sudamericane cu faina si zapada care acosteaza 24/7, vor face in pauza si ceva munca patriotica pentru logistica NATO.

  2. Are dreptate americanu’. Stie el ce stie. Dar nemtii sunt cu foamea in gat dupa niste banuti… solutia ar fi sa cumpere actiunile portului niste firme americane sau britanice.

  3. In atacul din 2017 Rusia nu-si pusese inca in cap pe Google si Microsoft.

  4. Gushterul a inceput sa inverzeasca? Insa are dreptate in privinta vulnerabilitatii tuturor sistemelor electronice, de la calculatoare la sistemele de ghidaj al rachetelor.

  5. Ăsta trădător
    O dă pe bune