G4Media.ro

Gazprom oprește livrările cu gaze naturale către traderul olandez GasTerra pentru că…

Sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP

Gazprom oprește livrările cu gaze naturale către traderul olandez GasTerra pentru că nu a plătit facturile în ruble

Gazprom Export va suspenda pe 31 mai livrările de gaze naturale către traderul olandez GasTerra, deoarece nu a plătit în ruble pentru gazele livrate în aprilie, a anunţat luni compania rusă, transmite Reuters.

Gazprom Export a cerut clienţilor europeni să plătească în ruble pentru livrările de gaze ruseşti, ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

Gazprom Export a precizat că suspendarea livrărilor de gaze va fi în vigoare până când plăţile sunt realizate conform schemei propuse de Rusia.

Luni, GasTerra a confirmat că nu va mai primi gaze din data de 31 mai, după ce a refuzat să răspundă solicitărilor Moscovei de a plăti în ruble.

GasTerra, care cumpără şi tranzacţionează gaze în numele Guvernului olandez, a informat că a contractat din altă parte două miliarde de metri cubi (bcm) de gaze, cantitate pe care ar fi trebuit să o primească de la Gazprom până în octombrie.

Compania este deţinută în proporţie de 50% de entităţi ale Guvernului olandez, în timp ce firmele Shell şi Exxon deţin fiecare 25%.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a declarat că Ţările de Jos nu vor iniţia planul de urgenţă privind gazele naturale, prin care se solicită consumatorilor industriali să-şi reducă consumul.

„Aceste evoluţii nu le vedem ca pe o ameninţare la adresa livrărilor”, a afirmat oficialul.

Un purtător de cuvânt al operatorului naţional de transport Gasunie a precizat că firma nu se aşteaptă la perturbări în reţea ca rezultat al deciziei Gazprom de a opri livrările către GasTerra.

În 27 aprilie, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări.

sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Prostavanii de olandezi isi plateau doborarea avioanelor cu banii dati pe gaz ! Ha ha ha !

 2. Perfect!

 3. gazprom se face jocuri de glezna cu traderii secundari. Cu cei importanti din Germania si Austria nimic nou pe frontul de vest.

  • Da, numai la glezne o ia gazprom, ia sa vedeti. Saptamana asta, cine se mai sinucide, aveti idee, ca vad ca stiti toate treburile.

 4. Asa e, pr0Ztac, metanul de la americani nu tot un atom de carbon si 4 de hidrogen are. E diferit, asa se invata chimia in Rusia

 5. O sa va rugati de ei sa le plateasca si in guldeni. Si o sa vndeti in Somalia, pe scoici.
  Si o sa aveti preturile scrise cu pixul pe hartie ca nu vor incapea atatia digiti pe calculator.

 6. Din ciclul: cand un stat terorist santajeaza o planeta intreaga!

  • @iepurila: din ciclul cand orice pr os ta nac poate sa scrie a iu re li ca sa-l vada tot poporul. Cand unii iti blocheaza banii, e logic sa nu mai apelezi la bancile lor..

 7. Și eu am sistat alimentarea de la benzinăriile Lukoil și Gazprom! Să stea liniștiți în autocrația lor!

 8. Cu Arabia Saudită de partea Rusiei si monopol la gaze și petrol este clar că nu te poți încrede in hidrocarburi fosile in continuare!
  Trebuie trecut la alternativa ASAP și statele producătoare de gaze si petrol care sunt si dictaturi să rămână cu chiloții in vine;