G4Media.ro

Gazprom avertizează Europa că preţurile la gaze ar putea creşte cu 60%…

Sursa foto: Ina FASSBENDER / AFP

Gazprom avertizează Europa că preţurile la gaze ar putea creşte cu 60% la iarnă, la peste 4.000 de dolari per 1.000 metri cubi

Gazprom a anunţat marţi că preţurile europene la gaze ar putea creşte iarna aceasta cu 60%, la peste 4.000 dolari per 1.000 metri cubi, deoarece exporturile şi producţia companiei ruse de stat continuă să scadă, în urma sancţiunilor occidentale, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Fluxurile de gaze din Rusia, principalul furnizor al Europei, s-au situat la un nivel redus anul acesta, după ce o rută a fost închisă când Moscova a trimis trupe în Ucraina, în februarie, şi după ce sancţiunile au dus la o dispută privind echipamentul folosit pentru gazoductul Nord Stream 1. Ca rezultat, preţul gazelor a crescut.

„Preţurile gazelor pe piaţa spot din Europa au atins 2.500 dolari (per 1.000 metri cubi). Conform unor estimări conservatoare, dacă tendinţa persistă, preţurile vor depăşi 4.000 dolari per 1.000 metri cubi iarna aceasta”, susţine Gazprom.

În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un Megawatt oră (MWh), iar marţi se situau la aproximativ 226 euro pentru un Megawatt oră, dar mult peste nivelul la care erau în urmă cu un an, de aproximativ 46 euro per MWh.

Kievul a închis una din rutele Gazprom pentru exporturile spre Europa, în timp ce Gazprom a redus livrările la doar 20% din capacitatea gazoductului Nord Stream 1 spre Germania, din cauza disputei privind echipamentul.

Per total, exporturile de gaze ale Gazprom au scăzut cu 36,2%, la 78,5 miliarde metri cubi, în perioada ianuarie – 15 august, în timp ce producţia a înregistrat un declin de 13,2%, la 274,8 miliarde metri cubi, faţă de anul precedent, se arată în comunicatul companiei ruse.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. La 10000 de dolari sa creasca! Sa ne desteptam odata si sa ii trimitem unde merita…

  • de la 13.600 Euroaie la 23.200 Euroi cat e o masina nationala.Asta Inseamna patriotism.

 2. Nemții în continuare au aceeași mentalitate de rahat ca și sub Merkel.
  Europa sa plătească mii de euro pe o butelie de gaz, ca nu afectează cetățenii simpli. Dar vizele sa se dea în continuare rușilor, ca nu e ok sa fie afectați cetățenii simpli rusi.
  Bezna mintii….

 3. Il vor vinde la jumatate de cat e acuma numai sa il mai cumpere careva.

 4. Vise rusesti taticule.
  Acum trei luni rusii amenintau ca o sa fie 400$ barilul daca se mentin sanctiunile.
  Uite ca se duce spre 80$.
  Rusii or sa dea cu 20$ barilul prin Asia.

 5. Rusii o sa castige acest razboi!!! iar noi si multe alte tari o sa suferim enorm…
  nu era razboiul nostru, asa ca nu trebuia sa ne bagam nici cu vorbe….

 6. #Monica,o felatie de la rusi ,gratis,primești?