G4Media.ro

Garda de Mediu Botoșani nu mai funcționează după ce DNA a reţinut…

Sursa foto: Facebook/Garda de Mediu Botoșani

Garda de Mediu Botoșani nu mai funcționează după ce DNA a reţinut 3 dintre cei 4 comisari/ Al patrulea e în concediu de odihnă, consilierul juridic e în concediu medical/ Singura angajată prezentă la birou, șefa instituției

Comisariatul Judeţean din Botoşani al Gărzii Naţionale de Mediu se află în imposibilitatea de a funcţiona după ce trei dintre comisarii instituţiei au fost reţinuţi, miercuri, de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, scrie Agerpres.

Garda de Mediu avea la Botoşani patru inspectori, însă trei au fost reţinuţi pentru fapte de corupţie sau asimilate faptelor de corupţie, iar unul se află în concediu de odihnă, în timp ce consilierul juridic este în concediu medical.

În aceste condiţii, şefa Comisariatului Judeţean, Cristina Kashyap, este singura angajată a instituţiei care era joi la serviciu.

„Aşteptăm o decizie din partea Comisariatului General”, a declarat Kashyap.

Procurorii DNA au efectuat, miercuri, 64 de percheziţii în judeţele Botoşani, Suceava şi Iaşi, într-un dosar ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada aprilie – octombrie 2022, potrivit unui comunicat de presă transmis de DNA.

Ancheta se derulează în legătură cu modalitatea de efectuare a unor controale la agenţi economici şi unităţi administrativ-teritoriale, pe linie de protecţie a mediului.

Potrivit anchetatorilor, percheziţiile au avut loc la sedii ale unor instituţii publice şi la domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale.

DNA a anunțat că în perioada aprilie – octombrie 2022, inculpații menționați mai sus, funcționari publici în cadrul Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Botoșani și Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos îndatoririle de serviciu, prin încălcarea dispozițiilor din legi primare, în contextul activităților de inspecție și control desfășurate în domeniul protecției mediului la diverși agenți economici și unități administrativ – teritoriale (comisari de mediu) ori în contextul activității de emitere/revizuire/acordare viza anuală cât și de urmărire a îndeplinirii cerințelor legislației de mediu din actele de reglementare (consilier în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului).

Concret, aceștia ar fi omis să ateste în documentația de control întocmită, cu ocazia controalelor efectuate, toate faptele de încălcare a legislației de mediu ori ar fi atestat aspecte necorespunzătoare adevărului cu privire la neconformități/încălcări ale legislației de mediu identificate, pentru care nu ar fi aplicat sancțiunile legale.

Cu titlu de exemplu precizăm că inculpații, funcționari publici, nu ar fi aplicat sancțiunile corespunzătoare în cazul unor incendii de vegetație despre care cunoșteau că ar fi fost provocate intenționat, în aceeași manieră procedând și în cazul unor depozitări nelegale de deșeuri din construcții și demolări.

În același context, o parte dintre funcționarii cercetați în prezenta cauză ar fi permis accesul la informații ce nu sunt destinate publicității unor agenți economici pe care i-ar fi anunțat cu privire la sesizările/controalele care îi vizau ori alte controale tematice/inopinate care urmau să se desfășoare.

Pentru “serviciile” de mai sus, inculpații ar fi pretins de la persoanele favorizate sume de bani cuprinse între 300 – 2.000 lei precum și alte foloase necuvenite.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. … ultra confuz aici, nu stiu, sa rid sau sa pling …

  2. deci abuz in functie, prejudiciu sub 9000 ron .. sunt ca si scapati

    • @AndreiB – Pai stai, prejudiciu de 9000 de ron in ce fel? Cred ca te referi la amenzile care ar fi trebuit incasate pentru diverse incalcari ale legislatiei. Foloasele necuvenite sunt cu totul altceva, acolo e mita de-a dreptul si se incadreaza la coruptie, acolo nu exista praguri (sper). Una e coruptia si alta e abuzul in serviciu.

  3. In poza den titlu, ce face domnii aceia gardieni de mediu? Oare nu-l polueaza (pe el mediul), nu facea mai bine direct în râu, sa se dilueze subtanta poluanta. Pentru sefa serviciului, cum stim dentr-un vechi poster feminist, e mai greu sa faca asa ceva. Si a ramas la birou!

  4. Oricum Garda de Mediu din Botosani freca menta cand nu facea „spagarii”.

    • Multumesc pentru raspuns: înteleg ca pe malu’ gârlii crestea menta (planta odorizanta si de loc poluanta) si ca de dânsa se ocupa Garda de mediu din Botosani în poza cu pricina. Mentula equina (eco) ad summum collinae !

    • Pai sa plece si sefa in concediu si o sa vedeti ca fara Garda, in Botosani problematica de mediu este la fel de bine rezolvata!!