G4Media.ro

GALERIE FOTO Pasageri: ”Am stat 15 minute în autocar să facem frumos…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

GALERIE FOTO Pasageri: ”Am stat 15 minute în autocar să facem frumos că suntem în Schengen”/ ”Ne-au ținut mai mult ca să se facă ora de Schengen”/ Primii călători pe ”Henri Coandă” după Air Schengen

Fotoreporterul Octav Ganea de la agenția de fotografie Inquam Photos a realizat o galerie foto cu primii pasageri care au ajuns pe Aeroportul Henri Coandă după aderarea parțială la Schengen, în 31 martie, după ora 00:00.

Unii dintre pasageri, surprinși în imaginile video de reporterii prezenți la fața locului, s-au arătat deranjați de faptul că au fost ținuți în autocar timp de 15 minute ”ca să facă frumos” după ce ajungeau în fața jurnaliștilor, pentru a marca Air Schengen:

  • ”Am stat 15 minute în autocar să facem frumos că suntem în Schengen”, a spus una dintre pasagere citată de Antena 3.

O altă pasageră a subliniat același lucru, că au fost ținuți în autocar mai mult decât era necesar pentru a se face ora 00:00 și a marca astfel la sosire faptul că sunt primii pasageri post-aderare.

  • ”Ne-au ținut mai mult ca să se facă ora de Schengen”, a spus o alta citată de aceeași televiziune.

Alți pasageri au pus la îndoială faptul că România ar merita să intre în Schengen, iar alții, dimpotrivă, au declarat că abia așteptau acest moment și că țara noastră merită să fie tratată de la egal la egal cu celelalte state europene.

România a intrat în Air Schengen, duminică, fapt care marchează ridicarea parțială a controalelor la frontieră, pe cale aeriană și maritimă. România este, începând cu ora 00:00, în spațiul de liberă circulație Schengen cu cele 17 aeroporturi și cele 4 porturi maritime din județul Constanța (Constanța, Constanța Sud -Agigea, Midia și Mangalia).

Astfel, călătorii români se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre, cu excepția Ciprului și Irlandei, fără a fi supuse controalelor de frontieră. Cu toate acestea, sunt posibile în continuare verificări inopinate ale identității, astfel că poliţiştii de frontieră vor rămâne în incinta aeroporturilor pentru cazurile în care există suspiciuni privind posibile infracțiuni.

Anul trecut, 23 de milioane de pasageri au tranzitat toate cele 17 aeroporturi ale României, iar aproximativ 70% dintre aceștia au zburat spre țări din Spaţiul Schengen, susține șeful Poliției de Frontieră, Cornel Laurian Stoica.

Exemplu practic de călătorii intra-Schengen pentru transportul aerian

O persoană care călătorește cu avionul, de exemplu, de la București la Roma, nu va mai fi verificat la frontieră în aeroporturile de plecare și de sosire. Transportatorii pot verifica identitatea la check-in sau la îmbarcare, la fel ca pentru orice alt zbor.

Şeful Poliţiei de Frontieră mai spune că odată cu aderarea României la Schengen angajaţi ai diverselor structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pot face controale, aleatoriu, şi pot verifica documentele pasagerilor cu ajutorul unor terminale mobile conectate la ”toate bazele relevante de date” naţionale şi ale Spaţiului Schengen.

Într-un alt exemplu, românii care vor merge pe Dunăre din România în Croația vor fi verificați în continuare la intrarea și ieșirea din Serbia, pentru că acest stat nu se află în Schengen. Apoi, în unele state care sunt membre Schengen situația privind minorii va depinde de politicile naționale ale fiecăruia.

Citește aici: Suntem în Air Schengen: Prima cursă, în mod ironic, a venit din Austria/ Imagini cu pasagerii pe Aeroportul Henri Coandă/ Ce este aplicația eDAC și cum ajută polițiștii/ Schimbările esențiale în călătoriile cu avionul sau pe apă, ce este spațiul Schengen și de ce România nu intră și terestru.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Desigur, România nu face parte din Spațiul de liberă circulație și nici nu se întrevede o perspectivă pe termen scurt sau mediu pentru aderare.

    De altfel, este prima dată în istoria Schengen când un stat aderă în două etape, cea a frontierelor aeriene fiind prima. De asemenea, este prima dată când NU există stabilit un termen pentru aderarea deplină.

  2. Să te ții acum câtă reclamă or să-și facă Ciolacu și Ciucă, psd și pnl, cu această păcăleală de intrare în Schengen, cum că e meritul lor. Dar pentru că nu am intrat de atâția ani uită să zică din ce cauze, care tot psd+pnl sunt.

  3. Romanica, sincer, nu ca nu merita sa fie in Schengen, nu merita sa fie in UE. Io, daca as fi fost Franta, Olanda, Germania…nu as fi fost de acord ca o tara bananiera ca Romania sa mi se alature. Asa ca sa zicem mersi ca suntem unde suntem si ciocu mic.

  4. Calatorii deranjati, bla bla bla….

  5. Festivism si prosteala de Romania ca sa nu mai stam la coada cateva minute cand mergem de cateva ori pe an in concedii sau city-break-urile. Am fost in Bulgaria saptamana trecuta si coada de iesire din Ro spre Bg la Giurgiu era de cativa km buni, daca nu chiar 10 km.

  6. Daca nu stateati 15 min in autocar, stateati 30 min la control.