G4Media.ro

GALERIE FOTO Animale sălbatice dispărute, unele de sute de ani, reintroduse în…

GALERIE FOTO Animale sălbatice dispărute, unele de sute de ani, reintroduse în ecosistem de oamenii de știință

Oamenii de știință din domeniul conservării folosesc translocația și reproducerea în captivitate pentru a restabili populațiile de animale care au dispărut în sălbăticie – fie în totalitate, fie în anumite zone, relatează CNN.

Reintroducerea animalelor dispărute în sălbăticie pe teritoriile lor natale poate fi o dublă victorie, contribuind la refacerea ecosistemelor degradate, precum și creșterea numărului populației.

Dar eliberarea unei specii în natură este un act de echilibru precar. Reintroducerile durează adesea ani și implică mai multe faze, spune Natasha Robinson, ecolog la Universitatea Națională Australiană, specializată în viața sălbatică amenințată.

Înainte de a readuce o specie, conservatorii de animale trebuie să evalueze nivelul de amenințare – atât la animal, cât și de la acesta – și rolul pe care l-a jucat în ecosistem, spune Robinson. În locurile în care populațiile sălbatice au dispărut mai recent, există șanse mai mari de succes, spune ea.

„Cu cât a trecut mai puțin timp, cu atât este mai probabil ca mediul să fie același ca atunci când specia a dispărut. Dar trebuie totuși să aflați motivul pentru care a dispărut în acel mediu pentru început”, spune ea.

Această prezentare necesită JavaScript.

Animalele reintroduse pot avea un impact pozitiv asupra peisajului, dar cât de repede se întâmplă depinde de tipul de animal și de cât de deteriorat este mediul. Ierbivorele pot face o schimbare semnificativă relativ rapid, spune Robinson: de exemplu, bandicootele, un marsupial mic, sapă și redistribuie „încărcături de combustibil” inflamabile, cum ar fi frunzele uscate, care pot reduce riscul de incendii de vegetație, precum și creșterea fluctuației solului și îmbunătățirea creșterii răsadurilor.

Prădătorii tind să fie reintroduși încet și cu atenție. Deși pot fi utili pentru gestionarea speciilor de dăunători, ecologiștii trebuie să se asigure că nu vânează sau amenință alte animale vulnerabile, explică Robinson.

Un studiu din 2020 a evidențiat reintroducerea speciilor drept una dintre cele mai eficiente modalități de salvare a animalelor pe cale de dispariție. Fără aceste proiecte, specii precum calul lui Przewalski și șina Guam ar fi aproape sigur dispărute în sălbăticie. Studiul estimează că acțiunile de conservare între 1993 și 2020 au salvat până la 48 de specii de păsări și mamifere de la dispariție și că rata de dispariție ar fi fost de trei până la patru ori mai mare, în acea perioadă, fără acele eforturi.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Eu credeam ca e vorba de Ro!
    Propuneam specia Rásul din Guv.ro !

  2. Mama, ce frumos este puiuțul ăla de râs euroasiatic!

  3. Dacă politica mondială se menține în urma goanei după profit, toate animalele care nu sunt crescute in ferme , se află în pericolul extincției 🙁

  4. E bine ca se incearca,insa multe specii au fost vanate pana aproape de extinctie . Ar avea de convins si oamenii ce locuiesc in zonele respective sa nu le omoare.