G4Media.ro

Gabriela Firea: Proiectul lui Clotilde Armand care transferă patru spitale în administrarea…

Gabriela Firea: Proiectul lui Clotilde Armand care transferă patru spitale în administrarea primăriei Capitalei și care le taie finanțarea este ilegal și abuziv / Reacția primarului S1 / Ce spune PNL despre hotărârea Consiliului local

UPDATE: Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat la acuzațiile și demersurile Gabrielei Firea și ale unor parlamentari PSD, inclusiv Daniel Tudorache, fostul primar de la S1, afirmând că s-a ajuns să fie criticată pentru că nu a construit spitale „doar la televizor sau din hârtie creponată”.

„Un fost primar al Capitalei și un fost primar de Sector protestează pentru că eu n-am construit spitale doar la televizor sau din hârtie creponată. Ambii din PSD. Primul n-a făcut nimic în cei 4 ani de mandat iar al doilea s-a jucat cu diamantele până l-au luat procurorii DNA la explicații. Aici s-a ajuns”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

Știrea inițială: Prim-vicepreședintele PSD, Gabiela Firea, a declarat vineri că proiectul propus de primarul Sectorului 1, prin care patru spitale ar trece în administrarea Primăriei Capitalei și ar rămâne astfel fără finanțare, este „ilegal și abuziv”, iar consilierii locali ai PSD convoacă o ședință pentru luni și propun abrogarea hotărârii de Consiliu.

 • „Mă aflu aici alături de parlamentarii din Municipiul Bucureşti, consilierii generali şi consilierii locali, plus alți câțiva colegi de-ai noștri pentru a protesta vehement încă o dată și astăzi, de această manieră, pentru tăierea finanţării a patru mari spitale din România de către Consiliul Local al Sector 1 şi doamna primar a S1, Clotilde Armand. Considerăm că, mai ales în plină pandemie, România nu îşi poate permite să taie finanţarea a niciunui spital”, a început Firea declarația de presă.

Gabriela Firea a spus că PSD nu dorește să rămână la „starea de protest”, ci are și acțiuni concrete.

Astfel, Gabriela Firea a spus că a fost elaborat deja proiectul de hotărâre care abrogă „hotărârea toxică” inițiată de Clotilde Armand și că ședința convocată de consilierii PSD de la Sectorul 1 urmează să aibă loc luni, de la ora 12.00.

Cele patru spitale în discuție sunt: Floreasca, Grigore Alexandrescu, de Oftalmologie şi spitalul de Arşi.

Gabriela Firea a spus că PSD îi solicită și prefectului Capitalei să intervină și să suspende hotărârea Consiliului local al Sectorului 1.

 • „M-aș fi așteptat, așa cum a procedat și în alte situații, domnul prefect Berbeceanu să se autosesizeze. Văd că nu a făcut-o până în acest moment, oare nu-i pasă de pacienți (…)? Nu are timp sau nu știe din partea cărui partid mai ocupă funcția de prefect?”, a spus Firea,

O altă acțiune a PSD este o plângere pealabilă.

 • „Cu acţiune în contencios administrativ la Tribunalul Bucureşti, repet, pentru că oamenii trebuie să se simtă apăraţi de către cei care se gândesc la ei. Și aceste patru spitale nu pot fi lăsate în aer”, a mai spus Gabriela Firea.

Ea a adăugat că în acest moment este „un ping-pong” între primarul Sectorului 1 şi primarul general în legătură cu cine ar trebui să se ocupe de aceste patru spitale.

În opinia lui Firea, ca hotărârea să fie legală, ar trebui ca Guvernul să adopte o HG prin care trece spitalele la Ministerul Sănătății și apoi, dacă există acordul exprimat prin vot al Primăriei Generale, pot fi trecute în administrarea Capitalei,

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat, pe 3 februarie, că a convocat o ședință extraordinară a Consiliului local, unul dintre punctele importante de pe ordinea de zi fiind „transmiterea din administrarea Consiliului Local al Sectorului 1 a terenurilor și clădirilor aferente a 4 spitale în administrarea Primăriei Municipiului București”.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a reacționat ironic după ce primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat că în ședința de miercuri Consiliul Local Sector 1 a votat transmiterea către Primăria Generală a patru spitale.

Nicușor Dan a spus că e de acord să primească cele patru spitale ”dacă cineva nu se poate ocupa de aceste proiecte și instituții din Capitală”, adăugând că ”Înțeleg că există dorința, în ultima vreme, a transferului unor obiective dificil de administrat, către Primăria Capitalei”, și a spus că le va prelua în administrare dacă va fi asigurată finanțarea acestora.

Clotilde Armand a ținut să răspundă joi „informațiilor false” despre ședința de Consiliu Local din Sectorul 1.

 • „Multă lume este revoltată auzind știrea cum că eu am tăiat finanțarea de la 4 spitale din București. Fals, fals, fals! Nu s-a tăiat nimic. În ședința de ieri s-au trecut 4 spitale din administrarea Sectorului 1 în administrarea Consiliului General al Municipiului București. Știți de ce? Pentru că există o decizie a Curții de Conturi care ne spune asta”, a scri Armand pe Facebook.

Ea a revenit, câteva ore mai târziu, și dat mai multe informații despre decizia Curții de Conturi din 2016.

 • „Iată decizia Curții de Conturi a României din 2016: – „Menținerea nejustificată în administrarea Administrația unităților de învățământ preuniversitar și a unităților sanitare publice sector 1 a patru spitale clinice de urgență aflate în subordinea Ministerului Sănătății ca urmare a nepunerii în aplicare a legii.”Cu alte cuvinte, Consiliul local al Sectorului 1 a pus în legalitate o hotărâre de Guvern după 16 ani de zile. Ce au făcut predecesorii mei până acum? Întrebați-i pe ei”, a spus Clotilde Armand.

Pe de altă parte, PNL Sector 1 susține că cele patru spitale „nici nu se mută în administrarea Consiliului General și nici nu pierd finanțarea de la bugetul local”, în urma hotărârii adoptate de Consiliul local.

Publicăm integral precizările PNL Sector 1:

„Ca urmare a informațiilor care au circulat astăzi în presă și pe rețelele sociale, facem următoarele clarificări:

 • Hotărârea de CL aprobată în ședința de ieri NU muta administrarea spitalelor la Consiliul General.
 • Există o decizia a Curții de Conturi din anul 2016 ce invocă OUG 70/2002, în care se face o confuzie între dreptul de administrare și dreptul de folosință. Articolul 1 din OUG 70/2002 se referă strict la dreptul de folosință, chiar dacă utilizează termenul de „administrare”.
 • Prin Hotărârea de Consiliu Local din ședința de miercuri, 3 februarie 2021, Consiliul Local a acordat spitalelor DREPTUL DE FOLOSINȚĂ.
 • Este o decizie legată de patrimoniu, NU de finanțare.
 • Aceeași OUG 70/2002 prevede, la articolul 4, că finanțarea spitalelor este asigurată de la bugetul de sector. Prin urmare, finanțarea celor patru spitale rămâne la Primăria Sectorului 1. Un HCL nu poate încălca o lege în vigoare!
 • HCL clarifică situația imobilelor și terenurilor aferente, prin trecerea lor în administrarea spitalelor (doar imobilele și terenurile) și era necesară pentru a alinia decizia Curții de Conturi, dar și pentru a se putea realiza investiții. De exemplu, spitalul Grigore Alexandrescu a solicitat transferarea dreptului de administrare asupra clădirii, la finalul anului trecut, pentru a putea derula investiții finanțate de Banca Mondială.
 • Este vorba, așadar, despre o HCL care se referă la patrimoniu. Sursa de finanțare este stabilită prin lege și rămâne neschimbată – bugetul local.
 • Am constatat cu tristețe o serie de confuzii în spațiul public privind această hotărâre de Consiliu Local. Vă redăm întocmai formularea din convocatorul ședinței și vom reveni cu procesul verbal și cu hotărârea, imediat ce vor fi publice”.

Sursa foto: Captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Firea tu vrei un dosar penal și sa te bage Clotilde în pușcărie?!Ai grija ce spui ca nu te vad bine…!

 2. Duamnă Firerea,
  Ați trimis scrisoare de încurajare fostului lider PSD, așa cum v-a implorat cu lacrimi in ochi Codrin-Cap-de-Suin? Că se aude că nici la Târgușor n-ar fi rost de trai, neneacă pe banii contribuabililor, iar pe coana Voluptuța, verișoara lui nea Alifie, n-o vorbește nimeni de bine, ba chiar se aude că ar fi perversă și sadică cât zece…

 3. Dar fimele înființate de tine după modelul Voluntari, or fi legale?Angajarea neamurilor,prietenilor după modelul Voluntari în aceste firme ofi legală?

 4. Ce ar fi sa returnezi banii azvarliti pe biserici? Si aia dati la companiile tovarasului profesor-parnaias voiculescu pentru nimic? Ruxandra Tutuianu si Alina aia care spargea nuci in buci sunt bine? Nu le stau in gat banii furati de la Bucuresteni?

  • Bine zis „minicipiu”, ca din „muncipiul” lasat de Ceasca a furat pesedeaua de a ramas un „minicipiu”!

 5. nu urmarisem subiectul, dar daca a iesit firea sa zica ca nu e bine, acum mi-e clar

 6. Asta e japitz aia de il apara pe oparitul ala de Tudorlache si care a construit si nspemii de spitale??

 7. Ştiţi jocul ăla din copilărie cu cald ~ rece?….no la povestea asta morcovul e fierbinte.
  Lasă madam că de intră la verificat banii care s-au investit în spitalele alea o să vă afundaţi morcovul şi mai adânc.
  Nu vă învăţaţi până nu vă scoateţi toate mizeriile la suprafaţă.

 8. La S1 PSD face „opozitie constructiva” ca la Iasi. :)))). PNL+PSD=….

 9. se pierd contracte?

 10. Vă convine sau nu dar Firea e o doamna în comparație cu panarama aia de sectorul 1.

  • Depinde de care doamnă. Exemplu :
   Doamna : Domnu doctor este aicea mâncați-aș?
   Asistenta : Momentan nu, dar revine.
   Doamna :Auzi fa, să-i zici că l-a căutat o doamnă.

 11. Ce ma bucur când se oftica tzatza de Voluntari… Păcat ca media ii tot da platforma de comunicare pe gratis.
  Bravo Clotilde, tot înainte!

 12. Firea și gașca ei de profitori pesediști

 13. Tot inainte si inchide si adapostul de caini de pe Soseaua Odai. 750 de caini au ramas fara ingrijitori, nu are cine sa-i hraneasca, sa le faca curat si sa le dea apa.
  Nu ma intelege gresit, am votat-o pe CA, dar…alte asteptari aveam de la ea!

 14. Inainte sa reactionezi, este bine sa te informezi.

  • Dar si inainte sa candidezi trebuie sa te intrebi ce draq faci in cazul in care castigi.Altfel te trezesti ca tuta de Armand care abia acum realizeaza ca o primarie presupune mai multa munca si inteligenta decat #rezist.

 15. Eu zic sa nu mai insistam ,madame Clothilde n-ar fi trebuit sa fie bagata pe gatul bucurestenilor de la bun inceput. Dar lasati ca nu e asa grav ca la Timisoara unde primarul general ,ales pe votul pro Usr ,un nici un caz pro Fritz ,este o mimoza depasita total de situatie,care face audituri si planuieste sa mai faca inca 4 ani,iar bani pentru investitii nu a solicitat pentru ca e prea c.cacios sa faca ceva. Prin decembrie a vrut saracu’ sa isi dea demisia dar l-a oprit Barna.Asa si cu Clothilde cand scanda „fara hotie” parea chiar desteapta,asta i-a fost limita ,beton la scandari,praf la administratie publica.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.