G4Media.ro

Gabon: Bilanțul naufragiului unui feribot a crescut la 30 de morți /…

sursa foto: captura video/ fleetmon.com

Gabon: Bilanțul naufragiului unui feribot a crescut la 30 de morți / Nava mixtă de pasageri şi marfă a companiei private Royal Cost Marine s-a scufundat în plină noapte

Bilanţul încă provizoriu al naufragiului unui feribot în largul coastei Gabonului pe 9 martie a crescut la 30 de morţi, iar şapte persoane sunt în continuare date dispărute, a anunţat sâmbătă procurorul din capitala ţării, Libreville, relatează Agerpres.

Din cei 161 de ocupanţi ai navei „Esther Miracle” înregistraţi oficial la bord când a pornit din Libreviile spre portul petrolier Port-Gentil în noaptea de 8 spre 9 martie, 124 au fost salvaţi.

Această navă mixtă de pasageri şi marfă a companiei private Royal Cost Marine (RCM) s-a scufundat în plină noapte la zece kilometri de coastă.

Căutările, împiedicate vineri de ploile abundente, „au continuat astăzi şi a fost găsit un singur cadavru, de sex masculin”, a declarat procurorul André Patrick Roponat la postul public de televiziune Gabon Premiere.

„Căutările continuă, la fel şi ancheta cu audierile”, a adăugat el, fără alte detalii.

La 17 martie, procurorul a anunţat reţinerea a 33 de persoane în cadrul unei anchete penale pentru stabilirea cauzelor naufragiului, în special funcţionari din Ministerul Transporturilor, marina comercială şi directori ai RCM.

Aspectul învechit al vasului, precum şi inadecvarea sa pentru transportul de pasageri au fost subliniate, printre altele, de presa locală, familii şi grupuri ale societăţii civile.

Naufragiaţii au povestit în diverse media că nu au fost îndrumaţi de echipaj în timpul evacuării, că au rămas în apă agăţaţi de bărcile pneumatice de salvare care luau apă sau de colacii de salvare, lungi ore înainte de sosirea primilor salvatori, în ciuda distanţei mici până la ţărmul capitalei.

„Sunt prea multe neglijenţe, compromisuri, privilegii şi mici aranjamente, sectorul transporturilor este deosebit de vizat, fie el maritim, terestru sau feroviar”, a estimat la 17 martie premierul Alain-Claude Bilie-By-Nze, promiţând „sancţiuni penale”.

„De asemenea, constat cu regret că fenomenul corupţiei din administraţia noastră devine îngrijorător”, a subliniat şeful guvernului, la o zi după demisia ministrului transporturilor, Brice Paillat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. condoléances