G4Media.ro

Furnizorii de energie: Fondurile alocate la rectificarea bugetară sunt insuficiente pentru plata…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Furnizorii de energie: Fondurile alocate la rectificarea bugetară sunt insuficiente pentru plata facturilor plafonate

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), care reunește companiile ce furnizează gaze naturale și energie electrică, reclamă într-un comunicat remis vineri faptul că sumele alocate de guvern pentru plata facturilor plafonate sunt insuficiente.

”Aprobarea rectificării în forma actuală nu rezolva problemele semnalate de Federatia ACUE ci doar le amână (.,,) rectificarea este insuficientă pentru sustinerea plafoanelor de pret la energie, conform schemelor in vigoare”, arată organizația citată.

Reacția vine după ce guvernul Ciucă a aprobat joi ordonanța de urgență pentru rectificare bugetară prin care a alocat circa 2,5 miliarde de lei pentru plata facturilor plafonate, deși estimările arată că necesarul este de circa 31 miliarde de lei.

Întrebat joi în repetate rânduri despre această problemă, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a respins estimarea și a cerut Agenția Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) să facă aceste calcule.

Comunicatul integral al furnizorilor:

Aprobarea rectificării în forma actuală nu rezolva problemele semnalate de Federatia ACUE ci doar le amână. Pentru un dialog real este necesară transparența privind calculele care au stat la baza impactului bugetar, să întelegem care este scenariul folosit pentru sumele allocate (ce consum este estimat, ce prețuri, perioada, etc)

Este nevoie de sinceritate și responsabilitate față de partenerii de dialog, în mod special consumatorii, cei casnici si cei industriali, ei sunt beneficiarii oricăror decizii: rectificarea este insuficientă pentru sustinerea plafoanelor de pret la energie, conform schemelor in vigoare. Banii nu sunt pentru furnizori, ci pentru consumatorii de energie.

Reiteram importanta unei abordari responsabile din partea autoritatilor care au datoria de a asigura:

O bugetare realistă a angajamentelor asumate față de clienții finali, prin schemele de plafonare în vigoare
Transparență în stabilirea impactului bugetar
Recuperarea decalajului de 5 luni pentru decontarea măsurilor asumate pentru schemele de sprijin
Un proces de decontare în termenul prevăzut de cadrul legal (45 zile)

Dialogul lansat de autoritati are semnificație numai în condițiile în care toate partile implicate sunt consultate in mod real, este orientat către soluții concrete și este cu două sensuri, sunt preluate problemele semnalate și sunt și integrate propunerile partenerilor de dialog social.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Nu pot sa cred, au mintit cu nesimtire PSD si PNL, Ciuca, Caciu si Ciolacu! 🙂

  2. Așa le trebuie când fac afaceri cu statul interlopo – manelist USL-ist!
    Sfatul meu: opriți alimentarea cu energie electrică, si dati combustibil la prețul real, nu faceți măgăria de afacere cu statul întrucât cu statul român dacă ești cinstit PIERZI! Dacă ai un tun de dat, da, intră în afacere, dacă nu, ignorați ce zice statul! 😏

  3. Plafonați salariile astronomice ale șefilor și vom avea și noi prețuri mai mici.

  4. Lasa ca au alocat la partide bani.