G4Media.ro

Furie în Iran: O tânără de 22 de ani a murit după…

sursa foto: Facebook

Furie în Iran: O tânără de 22 de ani a murit după ce a fost arestată de poliția pentru morală

O tânără iraniană în vârstă de 22 de ani a murit la câteva zile după ce a fost arestată de poliția morală pentru că nu ar fi respectat regulile stricte privind acoperirea capului, potrivit BBC.

Martorii oculari au declarat că Mahsa Amini a fost bătută în timp ce se afla într-o dubă a poliției, după ce a fost reținută marți în Teheran.

Poliția a negat acuzațiile, spunând că Amini „a suferit brusc o problemă cardiacă”.

Acesta este cel mai recent incident dintr-o serie de rapoarte de brutalitate împotriva femeilor din partea autorităților din Iran în ultimele săptămâni.

Familia tinerei spune că aceasta era sănătoasă, fără afecțiuni medicale care să explice o problemă cardiacă bruscă.

Cu toate acestea, femeia a fost dusă la spital la câteva ore după arestare, iar familia a spus că a fost în comă înainte de a muri vineri.

 


Poliția din Teheran a declarat că Amini a fost arestată pentru „justificare și educație” cu privire la hijab, vălul pe cap pe care toate femeile trebuie să îl poarte în mod obligatoriu.

Moartea ei survine în urma tot mai multor rapoarte privind acte represive împotriva femeilor, inclusiv interzicerea accesului în birourile guvernamentale și în bănci pentru cele care nu respectă codul vestimentar islamic.

Mulți iranieni, inclusiv persoane pro-guvernamentale, își exprimă indignarea pe platformele de socializare cu privire la însăși existența poliției moralității, și folosesc hashtag-uri care se traduc prin „Patrule ucigașe”.

Pe rețelele de socializare au apărut videoclipuri care prezintă ofițeri care rețin femei, le târăsc pe jos și le arestează cu forța.

 


Mulți iranieni îl acuză direct pe liderul suprem, Ali Khamenei. Pe rețelele de socializare se redistribuie un discurs vechi al acestuia, în care justifică rolul poliției morale și insistă că, sub regimul islamic, femeile trebuie să fie obligate să respecte codul vestimentar islamic.

Ultimul episod nu va face decât să adâncească prăpastia dintre o mare parte a societății tinere și vibrante a Iranului și conducătorii săi radicali, o ruptură care pare tot mai greu de reparat.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Iranul e aliat cu Rusia și China.

  2. A fost lichidată de animalele cu turban.

  3. Ciudat este ca s-a umplut Europa de Arabi, Iranieni. Sirieni etc dar cand vin in Europa tot infasurati ca popicele stau si cu cearceaful in cap desi e democrație in Europa. Așa vor ei sa traiasca nu mai incercati sa ii democratizati sa ii schimbati pentru ca nu o sa reusiti din contra vin toti in Europa si or sa ne schimbe ei pe noi in 30-0 de ani. Deja e plin de ei. Te duci in parcuri in Viena si ai o imagine sinistra plina de arabi infasurati in cearceafe negre de zici ca a coborat moartea pe pamant. Sinistru.