G4Media.ro

Funeriu, catalogat ”nazist” și autor de texte ”cretinoide” de liderii ONG-urilor de…

Funeriu, catalogat ”nazist” și autor de texte ”cretinoide” de liderii ONG-urilor de rromi după ce a acuzat ”constelația oengistă care papă sume colosale de bani din care doar o mică parte ajung la cei care au nevoie”

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, a criticat într-o postare de Ziua dezrobirii rromilor acțiunile statului român, dar și ale comunității rroma. El a fost catalogat ”nazist”, ”cretinoid” și ”nesimțit” de lideri ai societății civile rroma.

”Din păcate, astăzi, rromii, copiii romi, tinerii rromi și majoritatea adulților rromi trăiesc un alt fel de robie decât cea anterioară lui 1856”, a scris Funeriu pe Facebook, dând ca exemplu copiii și femeile care sunt victimele traficului de ființe vii, sub ochii îngăduitori ai autorităților.

Funeriu a criticat și practica des întâlnită a cumpărării voturilor rromilor: ”Robia fizică și legalizată a fost înlocuită de robia de facto față de un șmecher din propria lor comunitate, față de un sistem mângâiat pe creștet de politicienii pentru care a negocia voturile comunității cu un bulibașă veros e mai simplu decât a câștiga onest voturile oamenilor liberi”.

În plus, fostul ministru a acuzat asociațiile de rromi: ”peste tot acest sistem de înrobire de facto a rromilor veghează cu spor constelația oengistă care papă sume colosale de bani din care doar o mică parte ajung la cei care au nevoie. O constelație oengistă care, de fapt, face trafic cu mizeria unor oameni care nu sunt cu nimic mai prejos decât alții, născuți mai albi la piele, și care merită o soartă mai bună”. El a adăugat că ”am cunoscut și oengeuri care fac treabă bună”.

Mihai Neacșu, director al Centrului Național de Cultură a Romilor-Romano Kher, a scris pe Facebook despre Funeriu: ”Un nazist. Vom face sesizare la CNCD”

Și Magda Matache, fosta fostă directoare executivă a Centrului Romilor pentru Intervenție Socială și Studii – Romani CRISS și actual instructor la Center for Health and Human Rights din cadrul Harvard School of Public Health, l-a catalogat pe Facebook drept nazist: ”Acest nazist nu are nici macar bunul simt sa taca in zi de commemorare. Plangeri, scrisori catre partidul lui iubit si catre PE?”

Dan Doghi, Senior Adviser pe problemele rromilor la ODIHR, l-a criticat și el în termeni duri pe Funeriu: ”Nu, d-le Daniel P. Funeriu, nu este absolut deloc in regula sa ne jigniti! Generalizarile gratuite si extrapolarile pe care le faceti, pornind de la cazuri individuale, transpunandu-le si atribuindu-le apoi unei populatii de circa doua milioane de romi, nu se sustin, si macar atat ar trebui sa intelegeti, la cata educatie aveti. Spre exemplu, faptul ca sunteti nesimtit si ca ati postat un text cretinoid, nu inseamna sub nici o forma ca toti romanii sunt nesimtiti, si /sau cretini. Atributul va apartine, individual, precum si culpa celor pe care ii amintiti, tot individuala, nu colectiva (principiu de drept)”.

Postarea integrală a lui Daniel Funeriu:

Nu, rromii, din păcate, NU au ieșit încă din robie!
Citesc cu furie balivernele pompoase debitate solemn de politicienii care se întrec în a sărbători ”ziua dezrobirii rromilor”.
Din păcate, astăzi, rromii, copiii romi, tinerii rromi și majoritatea adulților rromi trăiesc un alt fel de robie decât cea anterioară lui 1856.
Copiii și vârstinicii rromi trăiesc, adesea schingiuiți, sub robia vreunui bulibașă în Ferrari sau Mercedes care îi obligă să cerșească în metropolele Europei. Nu mă credeți? Mergeți vara în Timișoara și priviți!
Tinerele rrome trăiesc sub robia vreunui ”mascul alfa” violent și opresiv.
Copiii rromi trăiesc sub robia celor care nu-i lasă și nu-i sprijină să meargă la școală.
Robia fizică și legalizată a fost înlocuită de robia de facto față de un șmecher din propria lor comunitate, față de un sistem mângâiat pe creștet de politicienii pentru care a negocia voturile comunității cu un bulibașă veros e mai simplu decât a câștiga onest voturile oamenilor liberi.
Iar peste tot acest sistem de înrobire de facto a rromilor veghează cu spor constelația oengistă* care papă sume colosale de bani din care doar o mică parte ajung la cei care au nevoie. O constelație oengistă care, de fapt, face trafic cu mizeria unor oameni care nu sunt cu nimic mai prejos decât alții, născuți mai albi la piele, și care merită o soartă mai bună.
Statul… ei bine, statul stă și privește: sistemul de forță e, la nivel local, adesea mână în mână cu tartorii rromi ai rromilor, măsurile luate sunt periferice și cu unic rezultat palpabil faptul că politicienii și-au luat certificat de conștiință curată pentru că au dat câteva locuri amărâte rromilor în universități care schimbă, poate, soarta a 20-30 de oameni, dar nu schimbă cu nimic soarta sutelor de mii de copii rromi care, dacă ar fi scoși din robia de facto în care s-au născut, ar fi o forță motrice a țării noastre.
Politicieni, salvați copiii rromi de soarta care le e rezervată de cei care îi țin în robie și nu îi lasă să evolueze ca cetățeni cu fruntea sus a țării noastre!
*Am cunoscut și oengeuri care fac treabă bună.

Postarea integrală a lui Dan Doghi:

Nu, d-le

Daniel P. Funeriu

, nu este absolut deloc in regula sa ne jigniti!

Generalizarile gratuite si extrapolarile pe care le faceti, pornind de la cazuri individuale, transpunandu-le si atribuindu-le apoi unei populatii de circa doua milioane de romi, nu se sustin, si macar atat ar trebui sa intelegeti, la cata educatie aveti.
Spre exemplu, faptul ca sunteti nesimtit si ca ati postat un text cretinoid, nu inseamna sub nici o forma ca toti romanii sunt nesimtiti, si /sau cretini. Atributul va apartine, individual, precum si culpa celor pe care ii amintiti, tot individuala, nu colectiva (principiu de drept).
Nu este de ajuns ca romii sufera inca, la 165 de ani de la abolirea celor cinci secole de sclavie, si la 76 de ani de la persecutia si genocidul din timpul Holocaustului, ne mai lipsea intr-o astfel de zi de trista comemorare sa vina si un intelectual, ramas repetent pe viata la materia „bunul simt”, sa ne spuna el ‘cum stau lucrurile’, demonstrand cu o veracitate irefutabila cum starea extrema de excluziune a romilor… li se datoreaza!!!
E cel mai simplu sa pui vina pe victima (exista studii serioase pe aceasta tema, insa in alte limbi decat cea Romana), pentru ca victima n-are resurse si putere suficienta pentru a se apara (inversarea sarcinii probei?), este deja blamata si supusa oprobiului public.
Postarea lui Funeriu este execrabila!
Conform legilor in vigoare, trebuie pedepsita, fara echivoc!
In spiritul principiilor morale si a eticii, un astfel de comportament trebuie combatut.
Atitudinea aceasta, profund prejudiciata, nu constituie, totusi, o supriza de mari proportii. La urma urmei, acest personaj, fost ministru al educatiei (daca n-ar fi trist m-ar pufni rasu’) este un corespondent arhetipic al societatii care l-a produs, intr-o tara in care criminali de razboi si vinovati de crime impotriva umanitatii, impreuna cu o serie de intelectuali si poeti (antisemiti, anti-romi, si anti a tot ce nu era considerat ‘roman adevarat’) inca mai sunt considerati eroi nationali, ale caror nume le mai poarta si azi strazi, piete, le sunt ridicate busturi, le sunt dedicate in mod oficial zile aniversare si comemorative, si mai mult, in cazul unora dintre astfel de personaje se incearca in mod regulat reabilitarea si recredibilizarea legala a imaginii si numelor lor.
Nu, nu credem ca le purtati de grija romilor, asa cum ‘jucati’ spre finalul postarii.
Asteptam scuze, in mod public!

(Foto: Daniel Funeriu / Facebook)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter