G4Media.ro

Funcționar ucrainean: Forţele ruse utilizează camioanele cu care aduc „ajutoare umanitare” în…

Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

Funcționar ucrainean: Forţele ruse utilizează camioanele cu care aduc „ajutoare umanitare” în Mariupol pentru evacuarea cadavrelor civililor

Forţele ruse utilizează camioanele cu care aduc „ajutoare umanitare” în Mariupol, port strategic la Marea Azov – pe care îl controlează aproape în totalitate, cu excepţia combinatului Azovstal, ultima redută de rezistenţă a combatanţilor ucraineni – pentru evacuarea cadavrelor locuitorilor oraşului, decedaţi în cea mai mare parte în urma bombardamentelor şi asediului rusesc, a declarat luni seara consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko, citat de agenţia ucraineană de presă LB.ua, informează Agerpres.

„Oricât de barbar ar suna, corpurile sunt transportate sub inscripţia de ‘ajutor umanitar’. Aceleaşi camioane care aduc ‘pomenile umanitare’ la întoarcere sunt încărcate cu trupurile morţilor”, afirmă consilierul Andriuşcenko pe contul său Telegram, în care mai susţine că, atunci când într-o clădire sunt descoperite mai multe cadavre, camioanele opresc în faţa acesteia şi corpurile sunt direct încărcate şi transportate ca oricare altă marfă.

Potrivit informaţiilor preliminare, cadavrele locuitorilor din Mariupol sunt transportate la crematoriul mobil din Harţîzsk, afirmă acelaşi consilier, adăugând că această informaţie este în prezent verificată de către autorităţile ucrainene.

„Nu este vorba de cazuri izolate, ci de transporturi în masă şi un mecanism bine rodat. O teribilă ‘optimizare’ logistică. Hrană în schimbul trupurilor, aceasta este adevărata faţă a Rusiei” de astăzi, afirmă Petro Andriuşcenko, referindu-se la faptul că – potrivit unor informaţii – unii locuitori care au supravieţuit în Mariupol au fost forţaţi să adune cadavre de prin curţi pentru a beneficia de hrană.

Conform Consiliului municipal din Mariupol, în două luni de bombardamente şi asediu din partea trupelor ruse, au decedat de două ori mai mulţi locuitori ai oraşului decât în doi ani de ocupaţie nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, notează Lb.ua.

Trupele ruse încearcă să preia controlul Mariupolului, cu 440.000 de locuitori înainte de invazie, distrus aproape în totalitate de la începutul ofensivei la 24 februarie, în condiţiile în care, prin cucerirea oraşului-port ucrainean, Rusia şi-ar asigura astfel un coridor terestru între Crimeea (anexată ilegal de Moscova în 2014) şi Donbas, estul Ucrainei.

Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Ehei, Putin e copil mic, Hitler a organizat lagărele de exterminare mult mai bine.

    • Atât jigodia de Hitler cât și jigodia de putin sunt niște nenorociti,

  2. mariupol a devenit un Aushvitz ruZnac in care sunt incinerate c@davrele celor om0rati si t0rturati.

  3. unde a locuit domnul andrieascenc, sau cum il cheama pe acest stiutor? e in mariupol sau altundeva?