G4Media.ro

Fumul de la incendiile forestiere din Canada a ajuns până în Norvegia,…

Sursa foto: Pixabay

Fumul de la incendiile forestiere din Canada a ajuns până în Norvegia, la mii de kilometri distanță

Fumul emanat de incendiile forestiere din Canada a ajuns săptămâna aceasta în Norvegia, la mii de kilometri distanţă, a anunţat vineri Institutul norvegian pentru cercetări climatice şi de mediu (NILU), transmite AFP, citată de Agerpres.

Concentraţii „foarte scăzute” de particule de fum au fost măsurate începând de luni, în special la staţia Birkenes din sudul Norvegiei, a declarat pentru AFP cercetătorul Nikolaos Evangeliou.

Nivelurile măsurate variază în funcţie de intensitatea incendiilor, de direcţia vântului şi de precipitaţii.

„Nu asistăm la un vârf serios şi nici la o creştere semnificativă (…) Aşa că nu vedem nicio problemă de mediu (în Norvegia) şi niciun risc serios pentru sănătate”, a spus el.

În Canada, autorităţile consideră situaţia excepţională având în vedere cifra hectarelor afectate de incendii de vegetaţie în această perioadă a anului.

Ţara traversează un an fără precedent: au fost înregistrate în jur de 2.300 de incendii forestiere şi au fost mistuite circa 3,8 milioane de hectare, cu mult peste media ultimelor decenii.

Sudul Norvegiei, la fel ca mare parte din restul Europei de Nord, se confruntă, de asemenea, cu o secetă mai pronunţată decât de obicei. În sud-estul ţării nu a căzut niciun strop de ploaie timp de 16 zile şi nu sunt aşteptate precipitaţii nici în zilele următoare. Orice sursă de foc în spaţii deschise este interzisă de joi pentru o perioadă de trei săptămâni.

Fumul emanat de incendiile din Canada a ajuns în nord-estul Statelor Unite unde afectează peste o sută de milioane de americani şi constituie, potrivit preşedintelui Joe Biden, „o reamintire dură a consecinţelor schimbărilor climatice”. Acest rar episod de poluare a aerului a condus la zboruri întârziate din cauza vizibilităţii reduse, evenimente în aer liber anulate şi cursuri la distanţă, crescând de asemenea nivelul de îngrijorare pentru sănătatea persoanelor fragile, precum copiii, bătrânii sau pacienţii cu probleme cardiace ori respiratorii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează