G4Media.ro

Franţa va construi un nou portavion nuclear, care va costa 7 miliarde…

Franţa va construi un nou portavion nuclear, care va costa 7 miliarde de euro

Franţa va construi un nou portavion cu propulsie nucleară care va deveni operaţional în 2038, transmite RFI.

Preşedintele Emmanuel Macron a făcut acest anunţ în cursul unei vizite efectuată marţi, 8 decembrie, la o uzină din Burgundia unde sunt produse echipamente nucleare.

Portavionul va costa şapte miliarde de euro, va avea 300 de metri lungime, va cântări 75.000 de tone şi va fi încă o dată şi jumătate mai mare decît actualul portavion nuclear francez Charles-de-Gaulle.

Cotidianul Le Monde arată că puţine ţări de pe planetă dispun de astfel de portavioane nucleare. Doar Statele Unite, Rusia şi China mai fac parte din acest club militar restrîns.

De pe un astfel de portavion, foarte rapid, vor fi capabile să decoleze aparate militare foarte grele, cântărind până la 35 de tone, deci purtând armament greu şi sofisticat. Unele din aceste aparate vor fi capabile să decoleze vertical şi toate vor fi însoţite de drone.

sursa: RFI

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Momentan doar USA are portavioane nucleare.

  • Asa e cand comentezi ce nu citesti. Scrie in articol ca Franta are deja un portavion atomic Charles-de-Gaulle si acum vrea sa-l contruiasca pe al doilea

 2. Rusia nu are portavioane, are o ruginitura Kusnetsov efectiv din epoca de piatra, China are tot o ruginitura ruseasca si unul nou gresit proiectat si realizat.

  • China va avea portavion nuclear undeva prin 2030.
   Rusia nu va avea niciodată.
   Anglia a optat pentru turbine pe gaz / diesel / motoare electrice (or fi știind ei ceva).
   Mi se pare cam scump. Dar dacă va avea 60 de avioane la bord, numai alea valorează 3 miliarde.
   Mă rog, Franța este singura putere nucleară a Europei. Să sperăm că știu ce au de făcut.

 3. Si jumatate….adica actualul portavion are 120 de metri….Serios???? Cine decoleaza de pe el? Mustele? Sau poate nu inteleg eu algebra.

 4. A uitat Macron sa spuna ca cele 7 miliarde provin din China, aliatul de nadejde al Frantei si al UE. Chelului tichie de margaritar ii mai trebuie. la un moment dat francezii se vor intreba de ce au nevoie de un astfel de portavion: armata unica europeana, pregatiri de razboi sau consolidarea relatiilor cu China si Rusia? Nu de alta, insa poate ca banii aceia ar fi putut salva cateva zeci de mii de firme de faliment, de exemplu.

  • Deoarece se construieste in Franta si ei au cea mai avansata industrie militara in UE se vor salva astfel sute de mii de firme sub-contractori pe orizontala. Aici se construieste coloana vertebrala a viitoarei armate UE. Franta e singura putere nucleara UE.

 5. Franta pare în plin proces de americanizare.
  Proteste peste tot, combătute cu violenta de forțele de dezordine, Macron extrem de nepopular.
  Ce sa facă? Distrage atenția, vrea sa para puternic și ca atare construiește faraonic un concept militar depășit, inutil și exorbitant.

  • Depasit de cine (conceptul militar)? Cat despre „haosul” din Franta poate doar fata de linistea si ordinea din rusia sa fie de temut – dar e fara novociok

 6. Se face la Galati. Damen va castiga licitatia