G4Media.ro

Franța: Un grup de deputați ai stângii inițiază un proiect de rezoluție…

Foto: Facebook Jean-Paul Lecoq

Franța: Un grup de deputați ai stângii inițiază un proiect de rezoluție împotriva Israelului, care provoacă critici din partea comunității evreiești

Proiectul de rezoluție a fost inițiat pe 13 iulie de 38 de deputați ai alianței stângii, Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (Nupes), care cu 151 de deputați este cel mai mare bloc de opoziție din Adunarea Națională.

Textul, care are 24 de pagini, cu titlul “Proiect de rezoluție care condamnă instituționalizarea de către Israel a regimului de apartheid împotriva poporului palestinian” a stârnit proteste abia când deputatul Partidului Socialist (PS, unul din cele patru componente ale Nupes), Jerome Guedj a criticat inițiativa colegilor săi și le-a cerut să-și reconsidere poziția.

“Am citit ieri acest proiect de rezoluție. În aceste 24 de pagini transpare ura față de Israel. Deși este întotdeauna legitim să contestăm politica unui guvern, nu înțeleg cum o astfel de punere la index a unui stat avansează pacea cu un milimetru” a scris pe Twitter Guedj, care provine dintr-o familie de evrei sefarzi din Algeria.

La rândul său, noul președinte ales al Comitetului Reprezentativ al Organizațiilor Evreiești din Franța (CRIF), Yonathan Arfi, a criticat sever inițiativa deputaților stângiști.

“Pe fond, critica politică obișnuită a unui stat poate fi destul de legitimă, dar nu și atunci când se bazează pe un text care este atât de complet înșelător și virulent. Acest lucru este departe de simpla critică politică. Semnatarii acestui text manifestă o ură nemărginită față de statul Israel și par să aibă un singur scop: delegitimarea Israelului și negarea dreptului său de a exista ca stat evreu.”, declară Arfi într-un interviu cu săptămânalul Le Point, care publică și textul integral al proiectului de rezoluție.

“Acest lucru este perfect în concordanță cu tradiția istorică a anti-sionismului de extremă-stânga care, începând cu Uniunea Sovietică, a echivalat sionismul cu rasismul și a alimentat antisemitismul. Această tradiție este pur și simplu reluată cu metode, idei și vocabular contemporane, care reflectă evoluțiile unei părți a stângii de astăzi… Acest tip de abordare favorizează importul conflictului israeliano-palestinian în Franța, ceea ce se traduce inevitabil prin acte de ostilitate împotriva evreilor francezi.”, adaugă Arfi.

Textul a fost inițiat de deputatul Partidului Comunist (PCF), Jean-Paul Lecoq și are printre semnatari pe Mathilde Panot, lidera grupului partidului Franța Nesupusă (LFI, stânga populistă), care a mai fost acuzată în trecut de declarații antisemite, Idir Boumertit, cunoscut ca un susținător vocal al cauzei palestiniene, și Adrien Quatennens, care a participat în luna mai a anului trecut la demonstrațiile furibunde pro-palestiniene de la Paris în momentul reluării ostilităților între Israel și organizația teroristă Hamas din Gaza.

“Această rezoluție însoțește nașterea și ascensiunea politică în Franța a unei stângi și a unei extreme stângi, de tip Corbyn, care încearcă să capitalizeze pe aceste probleme pentru a se consolida în cadrul stângii. Vă reamintim că Jeremy Corbyn a fost liderul Laburist britanice care a fost expulzat pentru complezența sa față de remarcile antisemite din propriul partid. El nu a ezitat să-și arate solidaritatea cu mișcările teroriste precum Hamas. Mă număr printre cei care cred că lupta împotriva antisemitismului trebuie să rămână un reper fundamental pentru partidele republicane, fie că sunt de stânga sau de dreapta.”, comentează Arfi.

Proiectul de rezoluție survine într-un moment în care guvernul centrist condus de Elisabeth Borne nu mai dispune de o majoritate absolută în Adunarea Națională și riscă să provoace disensiuni în rândul Nupes, între partidele mai moderate, PS și Verzii (EELV) și cele mai radicale, LFI și PCF, din rândul Nupes.

Deputații LFI, cu precădere, adoptă o poziție de opoziție totală și au un limbaj strident, fapt care nu este agreat de opoziția de dreapta, Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) și Republicanii (LR, centru dreapta), care la primul proiect important de lege, cel privind protejarea puterii de cumpărare, au votat alături de deputații confederației pro-prezidențiale Ensemble (Împreună), oferind guvernului Borne o majoritate confortabilă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...