G4Media.ro

Franța: “S-a terminat cu racolările individuale, sunt inutile” – în absența majorității…

foto: guvernul Franței

Franța: “S-a terminat cu racolările individuale, sunt inutile” – în absența majorității parlamentare, președintele Macron și prim ministra Borne renunță la atragerea de dezertori din alte partide

Noul purtător de cuvânt al guvernului francez, Olivier Véran, a declarat marți că noua echipă a prim ministrei Borne a fost anunțată: „racolajul individual s-a terminat, este inutil”. „Este demonetizat”, a adăugat el, întrebat la France Inter dacă executivul a încercat să aducă, de exemplu, Verzii în noul guvern.

„Credeți că, pentru că veți prinde un deputat Verde sau un deputat Comunist sau un deputat Republican, dintr-o dată grupul din jurul lui va spune „ce bine, au luat colegul, vom veni să lucrăm cu guvernul”?”. Nu. Îl vor ostraciza imediat pe deputatul în cauză și veți avea un război”, dar „nu va avea niciun impact nici asupra politicii duse, nici asupra cadrului majorității”, a spus Olivier Véran.

Dacă opozițiile au răspuns „mai degrabă nu” la ideea unei coaliții, ele au spus „mai degrabă da” la ideea de a lucra „text cu text”, a adăugat el, sperând la „un colectiv de parlamentari din opoziție care să voteze alături de majoritatea prezidențială”.

Emmanuel Macron deplânsese luni, înaintea primului Consiliu de miniștri al noului guvern, refuzul „partidelor guvernamentale” de a participa la „orice formă de coaliție”.

Olivier Véran a subliniat, de asemenea, că discursul de politică generală al lui Elisabeth Borne de miercuri, în Parlament, va fi „adevăratul început al mandatului de cinci ani […] deoarece este anunțul politicii pe care vrem să o ducem, al reformelor pe care vrem să le realizăm”. El a apărat alegerea lui Borne de a nu cere un vot de încredere din partea parlamentarilor.

În Adunarea Națională confederația centristă proprezidențială Ensemble (Împreună) a pierdut majoritatea absolută în urma alegerilor parlamentare din 12 și 19 iunie.

Ensemble are 250 din cei 577 de deputați (majoritate absolută 289), în timp ce Noua Uniunea Populară Ecologică și Socială (Nupes, alianța stângii) are 151, Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) 89, Republicanii (LR, centru dreapta) 62 și alții 25.

Imediat după anunțul guvernului că nu va cere un vot de încredere în Adunarea Națională, La France Insoumise (Franța Nesupusă, LFI – stânga populistă), princpalul partid al Nupes cu 75 de deputați a anunțat că va introduce moțiune de cenzură împotriva guvernului. Aliații din Nupes – Partidul Socialist, Verzii și Partdul Comunist au anunțat că vor vota în favoarea moțiunii de cenzură

Este însă puțin ca RN și LR să se alăture stângii la votarea moțiunii de cenzură.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter