G4Media.ro

Franța pregătește încă de acum începutul de an școlar din 1 septembrie.…

Sursa foto: Pixabay

Franța pregătește încă de acum începutul de an școlar din 1 septembrie. Schimbări la grădiniță, fonduri descentralizate pentru formarea personalizată a profesorilor și reforme în liceele tehnologice pentru apropierea de realitatea socio-economică, printre măsuri

O școală a excelenței și a cunoașterii de concepte fundamentale, o școală a egalității și a diversității; o școală pentru bunăstarea elevilor – acestea sunt cele trei paliere pe care va începe simultan școala în Franța, după cum se arată într-o circulară a Ministerului Educației din Republică. Autoritățile din Educația franceză își pregătesc încă de pe acum celebra “rentrée scolaire“, “întoarcerea” din septembrie. Edupedu.ro a analizat pe larg primul și cel mai amplu palier de dezvoltare a școlii menționat.

De menționat: dacă închiderea școlilor în martie 2020 din cauza pandemiei de Covid-19 a creat un context special la începutul de an școlar din 2020, chiar și la cel din 2021, oficialii din Franța văd și în 2022 un context special care, de asemenea, trebuie pregătit cu luni dinainte. Este vorba despre probleme pe care noul ministru al Educației, Pap Ndiaye, le are de rezolvat: printre ele, introducerea matematicii în trunchiul comun la liceu și punerea accentului pe incluziune în școli.

Un obiectiv pentru “școala excelenței și a cunoașterii de concepte fundamentale” este acționarea încă de la grădiniță. “La grădiniță, copiii devin treptat elevi, își diversifică lexicul, descoperă învățarea matematicii și se pregătesc pentru succesul viitor. Rezultatele evaluărilor de la începutul clasei pregătitoare arată că decalajele în ceea ce privește stăpânirea competențelor fundamentale sunt observabile de la o vârstă foarte fragedă”, motivează oficialii.

De aceea, anul 2022-2023 trebuie să fie un an de maturizare și de o nouă investiție pedagogică, materială și umană în jurul grădiniței și a continuității între ciclurile 1 și 2, în special prin formarea cadrelor didactice. Se va continua să se acorde prioritate limbii franceze, în special stăpânirii cititului și scrisului, precum și matematicii: în predarea pentru elevii noștri; în formarea continuă a profesorilor noștri; și, în sfârșit, în evaluarea rezultatelor elevilor, care va fi extinsă la începutul anului școlar următor, în mod pilot, la o parte dintre elevii din CM1 (n. red. echivalentul clasei a III-a de la noi) și din quatrième (n. red. echivalentul clasei a VII-a de la noi), conform circularei.

Care e structura anului școlar 2022-2023 în Franța

Anul școlar 2022-2023 începe pe 1 septembrie în Republică, scrie LeFigaro. Prima vacanță școlară este cea de toamnă (22 octombrie – 7 noiembrie), de două săptămâni, ultima din octombrie și prima din noiembrie, vacanța de Toussaint, oficial în Franța.

Citește integral pe Edupedu.ro.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Școala franceză este mult mai „tradițională” decât cea românească, la ei s-au făcut mult mai puține schimbări în ultimii 30 de ani, și nici măcar nu au adoptat sistemul Bologna, așa că nu este de dat exemplu în materie de „modernitate” ! :))

  2. Foarte frumos. Asa trebuie si in Romania.

  3. Pe datorie ! Se stie !

  4. (cititi cartile de la comentariul pt. Dl. Drula, ca sa intelegeti despre ce vorbesc)