G4Media.ro

Franța denunță exercițiile militare comune ale Rusiei cu Belarus drept „un gest…

Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

Franța denunță exercițiile militare comune ale Rusiei cu Belarus drept „un gest foarte violent”

Franța a denunțat joi exercițiile militare comune ale Rusiei cu Belarus drept „un gest foarte violent” pe lângă acumularea de trupe ale Moscovei la granițele Ucrainei, relatează AFP.

Manevrele de 10 zile planificate în Belarus au fost „extrem de mari”, a declarat ministrul de externe Jean-Yves Le Drian la radio France Inter. „Există un număr tot mai mare de exerciții foarte semnificative chiar la granița cu Ucraina… este un gest foarte violent care ne preocupă”, a declarat diplomatul francez.

Context

Armatele rusă şi belarusă au dat startul joi unor manevre militare pe teritoriul Belarus, sub numele de cod ”Hotărârea aliată – 2022″, preconizate să dureze zece zile, a indicat Moscova, aceste exerciţii intervenind pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident legate de Ucraina, potrivit AFP, Interfax şi EFE, citate de Agerpres.

„La 10 februarie, exerciţiile militare comune «Hotărârea aliată – 2022» au început în poligoane ale forţelor armate belaruse în cadrul inspecţiei forţelor de reacţie ale Uniunii statale Rusia-Belarus”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Apărării rus.

„Exerciţiile se desfăşoară cu scopul pregătirii opririi şi respingerii unei agresiuni externe în cadrul unei operaţiuni defensive”, indică ministerul, care subliniază că de asemenea aplicaţiile au ca obiectiv exersarea unor măsuri de combatere a terorismului şi de apărare a intereselor Uniunii statale Rusia-Belarus.

Manevrele se desfăşoară pe cinci poligoane, patru baze aeriene şi ‘diferite situri’ în Belarus, în special în regiunea Brest, la frontiera cu Ucraina, conform textului.

Minskul şi Moscova nu au precizat numărul soldaţilor şi al echipamentelor implicate în aceste manevre, dar Occidentul estimează că 30.000 de militari ruşi au fost desfăşuraţi în Belarus, potrivit AFP.

La aceste exerciţii, potrivit instituţiei de apărare ruse, participă unităţi şi structuri ale Districtului militar Est al Federaţiei Ruse, care într-un timp foarte scurt au executat o relocare la o distanţă de 10.000 de km, precum şi forţe ale armatei belaruse.

Rusia este acuzată de pregătirea unei noi operaţiuni militare împotriva Ucrainei, acuzaţii respinse de Kremlin, care susţine, dimpotrivă, că doreşte să-şi asigure securitatea în faţa comportamentului Kievului şi NATO, pe care îl consideră ostil.

Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Corect, numai Nato are voie sa faca exercitii militare. Daca le fac altii – sunt violente si urmaresc invadarea altor tari. Daca le face Nato, sunt pasnice si sunt doar pentru „securitate” si „stabilitate”. Nato bun, altii rau – pe scurt. Oricum Nato nu a invadat pe nimeni, decat Afganistanul. Si a bombardat Libia si Iugoslavia.