G4Media.ro

Franța: Biroul liderului partidului Republicanii (LR), Eric Ciotti, a fost vandalizat. Votul…

Foto: Eric Ciotti

Franța: Biroul liderului partidului Republicanii (LR), Eric Ciotti, a fost vandalizat. Votul deputaților LR este decisiv în moțiunea de cenzură de luni împotriva guvernului care și-a angajat responsabilitatea pe proiectul de reformă a sistemului de pensii

Duminică dimineață poliția din Nisa a venit să facă constatări și să ridice pavelele aruncate împotriva fațadei biroului deputatului Eric Ciotti, relatează cotidianul Nice Matin. Sloganul scris pe perete „Moțiunea sau pavelele”, care sună ca o amenințare, a fost rapid acoperit cu vopsea albă.

Un miting „pentru demiterea guvernului” al opozanților reformei pensiilor este prevăzut pentru această duminică în fața biroului vandalizat. O declarație trimisă presei s-a făcut ecoul pagubelor din timpul nopții: „Moțiuni de cenzură au fost depuse și vor fi votate luni. Aceste moțiuni pot și trebuie să fie adoptate. Putem pune presiune asupra parlamentarilor pentru a demite acest guvern. Într-un comunicat de presă, sindicatul departamental CGT 06 (pro-comunist), care s-a alăturat acestui apel, a precizat că „nu poate susține această acțiune de deteriorare”.

“Noaptea trecută, biroul meu a fost Vandalizat. Huliganii care au făcut asta vor să folosească violența pentru a pune presiune asupra votului meu de luni. Nu voi ceda niciodată în fața noilor discipoli ai terorii”, a scris Ciotti pe Twitter.

Ciotti este liderul LR, partid neo-gaullist, care are 61 de deputați în Adunarea Națională, iar votul lor este crucial la cele două moțiuni de cenzură introduse de opoziție împotriva guvernului condus de Elisabeth Borne care și-a angajat responsabilitatea asupra proiectului de lege de reformă a pensiilor care majorează (între altele) vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Potrivit calculelor făcute de analiștii politici, ar fi necesare cel puțin 32 de voturi ale deputaților LR în favoarea moțiunii introduse de grupul deputaților nealiniați și sprijinită de alianța stângii – Nupes, și Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) pentru ca moțiunea să întrunească cele 287 de voturi necesare demiterii guvernului, În caz contrar proiectul se consideră adoptat.

Sâmbătă poliția a efectuat 169 de arestări la mai multe demonstrații care au avut loc la Paris, Lyon, Marsilia și Lille împotriva reformei pensiilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...