G4Media.ro

Franța: Adunarea Națională va dezbate și vota asupra unei moțiuni de cenzură…

foto: Adunarea Națională a Franței

Franța: Adunarea Națională va dezbate și vota asupra unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului condus de Elisabeth Borne introdusă de opoziția de stânga. Moțiunea n-are nicio șansă să fie adoptată, opoziția de dreapta a anunțat că nu o va vota.

Moțiunea a fost inițiată de partidul Franța Nesupusă (LFI, stânga populistă) și va fi susținută și de partenerii săi din Noua Uniunea Populară Ecologică și Socială (Nupes, alianța stângii) – Partidul Socialist (PS), Verzii (EELV) și Partidul Comunist (PCF).

Nupes are însă doar 151 de  deputați din totalul de 577 și pentru a fi adoptată moțiunea de cenzură are nevoie de o majoritate absolută, adică 289 de voturi.

Această majoritate nu va fi întrunită deoarece atât grupul parlamentar al partidului Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) cu 89 de deputați, cât și cel al Republicanilor (LR, centru dreapta) au anunțat că nu vor vota moțiunea de cenzură.

La moțiunea de cenzură participă doar deputații care votează în favoarea ei.

În timpul celei de-a Cincea Republici Franceze (după 1958) au fost introduse 152 de moțiuni de cenzură – 58 “spontane” inițiate de opoziție, 41 ca răspuns la angajarea responsabilității guvernului pe o declarație de politică generală și 53 ca răspuns la angajarea responsabilității guvernului pe un proiect de lege.

Dintre acestea, una singură a avut succes, în 1962, când Adunarea Națională a demis guvernul condus la acea vreme de Georges Pompidou.

Până anul acesta, într-o singură legislatură (1988 – 1993) guvernul a funcționat minoritar, situație repetată acum după alegerile parlamentare din 12 și 19 iunie, când confederația centristă Ensemble, care-l susține pe președintele Emmanuel Macron, a obținut doar 250 de mandate în Adunarea Națională.

Primul test politic veritabil pentru guvernul Borne va fi primul proiect de lege privind ajutorarea populației afectate de valul de scumpiri, care va fi dezbătut începând cu 18 iulie, când va trebui găsită o majoritate în Adunarea Națională, iar atunci opoziția de dreapta nu va mai fi atât de dispusă să ajute puterea ca acum la moțiunea de cenzură.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...