G4Media.ro

Franța: 1.200 de stejari au fost tăiați pentru restaurarea catedralei Notre-Dame din…

Franța: 1.200 de stejari au fost tăiați pentru restaurarea catedralei Notre-Dame din Paris

Pentru restaurarea catedralei Notre-Dame de Paris au fost tăiaţi 1.200 de stejari de excepţie din mai mult de 200 de păduri din Franţa, potrivit francetvinfo.fr, citat de News.ro.

Pentru refacerea ramelor şi a turlei, distrusă parţial acum doi ani şi jumătate de incendiu, mai mult de o mie de arbori au fost donaţi în ultimele luni. Ca să fie selectaţi, aceşti arbori trebuie să îndeplinească criterii precum grosime şi lungime.

Până când vor ajunge să ocupe un loc central în catedrală, arborii trebuie să treacă prin gater, să se usuce un an întreg înainte de a fi folosiţi la reconstituirea turlei şi a suportului ei.

Un apel de candidatură a fost lansat miercuri artizanilor. „Este un apel la mobilizare generală pentru întreprinderile de orice fel care au competenţe privind monumentele istorice şi în domeniul acoperişului din lemn şi al schelelor”, a explicat Jérémie Patrier-Leitus, director însărcinat cu restaurarea Notre-Dame.

Dosarele trebuie trimise înainte de 16 noiembrie. Lucrările de restaurare ar trebui să se încheie în 2024.

Sursa foto: Facebook/ Cathédrale Notre-Dame de Paris

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Francezii pastreaza si ingrijesc patrimoniul , restaureaza cu grija acest simbol.Toti am vazut cu tristete imaginile incendiului. Romanii facura o catedrală si o injura de mama focului ca asa ii duce capul.

  • Comparatie proasta, monsher! Catedrala Notre Dame din Paris construita intre 1163 si 1345, deci cu aproape 700 de ani in urma, e o capodopera a umanitatii. Prin comparatie, catedrala din Bucuresti e un kitsch de prost gust!

  • De acord !

  • Turnul Eiffel a fost aspru contestat atunci cand a fost construit. Stim cu totii ce reprezintă acum!

  • Orice punct din centrul Bucureştiului, oferă acum trecătorilor priveliştea cupolei cele mari a Catedrale Mântuirii Neamului – evocare semeaţă a prezervativului.

 2. Felicitari!

  Distrugem natura pentru boli mintale.

 3. Si Greta nu zice nimic? Ntz Ntz Ntz!

 4. Interesanta stire . Parca mai acum citeva luni niste sturlubateci de jurnalisti fara mama fara tata spuneau de taierea stejarilor seculari de prin padurile din sud . Nu cumva alea or fi fost padurile tarii cocosului galic si noi n-am stiut ? Aide ce ar fi sa sapati putin mai adinc ? E o parere …

 5. Io nu inteleg o treaba. Pe de o parte, ne tanguim si ne dam de ceasul mortii cu masurile pentru protejarea climei, impunem taxe auto, interzicem vanzarea masinilor cu motoare cu combustie interna, insa in acelasi timp, hai sa taiem 1000 de stejari ca sa construim o turla, care se putea face cu materiale moderne. Undeva este o fractura in logica asta. Daca este pentru protejarea climei atunci sa fie pentru toata lumea! Sau si aici bisericile au scutire?

  • Ati auzit de meseria de padurar, nu i asa? Cautati asadar, ceea ce inseamna taiere preventiva, intr o padure. Si veti avea raspunsul de unde provin acesti 1 000 stejari.
   Nu sunt taiati dintr o singura padure, ci de pe intreg teritoriul Frantei. Iar teritoriul este imens, nu doar din Franta Metropolitana.

 6. Pentru cei care nu stiu: in Franta se cultiva stejarii.
  Ei sunt necesari productiei de butoaie pentru invechit vinul.
  Un baric (barrique – 225l) se foloseste numai de 5 ori pentru invechit vin in el.
  Apoi se invecheste coniacul sau armagnacul.
  Nu se foloseste alt tip de lemn la aceste butoaie.
  Deci au stejari de unde sa taie.