G4Media.ro

Francezii sunt cei mai pesimiști europeni în ceea ce privește viitorul UE…

Sursa foto: Pexels / Chris Molloy

Francezii sunt cei mai pesimiști europeni în ceea ce privește viitorul UE (Eurobarometru)

Francezii sunt cei mai pesimiști europeni în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene și singura țară din cele 27 în care optimiștii sunt în minoritate (42%), fiind depășiți numeric de pesimiști (52%), arată un sondaj comandat de Parlamentul European și ale cărui rezultate au fost publicate miercuri, 17 aprilie, relatează France Info.

Această tendință pare să se fi accentuat în ultimii ani, inclusiv în rândul unora dintre vecinii Franței. În Germania, de exemplu, optimiștii sunt încă majoritari, dar pesimismul câștigă teren. În general, francezii au o imagine mai proastă despre UE și instituțiile sale decât cetățenii din celelalte 26 de țări.

În acest mare sondaj de opinie la nivel european, în cadrul căruia au fost chestionate peste 26.000 de persoane, dintre care puțin peste o mie în Franța, francezii se remarcă în mai multe privințe. În primul rând, doar 8% dintre cei chestionați știau că votul în Franța va avea loc duminică, 9 iunie.

Și totuși, același sondaj arată că francezii sunt gata să meargă la vot. O mare majoritate (67%) se declară pregătită să meargă la urne pentru a alege noul Parlamentul European.

Impactul războaielor din Ucraina și Gaza

Contextul internațional este deosebit de relevant, peste 80% dintre respondenți considerând că războiul din Ucraina și conflictul din Gaza fac ca acest vot european să fie și mai important. Mai mult, potrivit barometrului, apărarea și securitatea ar trebui să fie prioritatea numărul unu a UE în următorii ani, chiar dacă apărarea nu este în prezent o competență europeană deplină.

Alte preocupări foarte puternice ale alegătorilor francezi care reies din acest sondaj sunt lupta împotriva sărăciei, lupta împotriva schimbărilor climatice și sănătatea publică. Politica agricolă, de care Franța beneficiază foarte mult, se află pe locul patru.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...