G4Media.ro

Fotograful elveţian René Robert a murit de hipotermie după ce a căzut…

sursa foto: Captură video

Fotograful elveţian René Robert a murit de hipotermie după ce a căzut pe o stradă din centrul Parisului și a fost ignorat de trecători timp de 9 ore/ Autoritățile au fost alertate de un om al străzii

Fotograful elveţian René Robert a murit de hipotermie pe 19 ianuarie, la vârsta de 84 de ani, după ce a căzut pe o stradă din centrul Parisului şi nu a fost ajutat de niciun trecător, conform relatărilor cercului de prieteni ai artistului, publicate de media locale, informează joi EFE.

Institutul Cervantes din Paris, cu care Robert a colaborat de mai multe ori, a declarat joi că a primit vestea decesului său „cu imensă durere şi tristeţe”.

Fotograful a lăsat în urmă „o lucrare testimonială de neînlocuit despre arta flamandă a secolului al XX-lea. Mişcat de dragostea sa şi de cunoaşterea profundă a tradiţiei hispanice, el a fost un colaborator fidel al acestui centru”, au precizat surse din Institutul Cervantes, colaborator al Festivalului de Film Spaniol de la Nantes unde a fost prezentată în 2019 expoziţia „La cámara a ritmo de flamenco”. Pentru aceasta, René Robert şi-a selectat cele mai emblematice lucrări „cu multă generozitate, dăruire şi dragoste pentru muncă”.

Jurnalistul şi prietenul fotografului, Michel Mompontet, a declarat pentru canalul francez BFM TV că René Robert a fost „ucis de indiferenţă” după ce a zăcut nouă ore pe jos deoarece nu se putea ridica, până când o persoană fără adăpost a apelat serviciile de urgenţă. Fotograful a fost transportat la spital, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa, potrivit media locale.

Născut în 1936 în oraşul elveţian Fribourg, René Robert a fost un fin cunoscător al lumii flamenco şi a portretizat artişti cunoscuţi precum Paco de Lucía, Camarón de la Isla, Sara Baras, Vicente Amigo, Eva Yerbabuena, Marina Heredia sau Estrella Morente.

„Arta flamandă provine din mediul artistului”, credea René Robert. „Fie prin cânt, baza acestei arte, chitară sau dans, ea ne aduce momente de bucurie, graţie, suferinţă resemnată sau furie, dar şi eleganţă, senzualitate şi, de multe ori, o mare profunzime”, a declarat el, citat de EFE.

Pe parcursul vieţii sale, fotograful şi-a expus lucrările în numeroase expoziţii organizate în oraşe precum Paris, Roma sau Luxemburg.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

33 comentarii

  1. Mai are cineva umanitate? Cum sa treci pe langa un om cazut la pamant si sa nu ii dai o mana de ajutor? Asta arata doar in ce hal am ajuns la nivel de umanitate.

    • Si in anotimpul asta trebuie sa fie plin de turisi in centrul Parisului. Daca e asa a fost deci ignorat de o lume intreaga. Nu cred ca am avut vreodata umanitate (ca majoritate). Umanitatea e o „slabiciune” a celor educati si a celor ce nu neaparat au scoala dar au o credinta, au „frica” de un Dumnezeu, fiecare cum vrea sa-i zica. Sterge toate astea si ne mai ramane comertul. Dar vine din urma metaversul si ne reprogrameaza empatici.

    • Trăind în Occident – trăieşti ok dar singur într-un roi de ființe cu față umană. Trăind în Africa în schimb – poți auzi kalashuri în jurul tău răgetele leilor dar poți fi și invitat de familia vecinului să mănânci cu ei.. Avantaje și dezavantaje: străini și singuri pe o planetă bogată sau într-o mare familie de scandalagii, dar săracă.

    • Cand e plin de oameni care stau pe jos 1 in plus nu ti se pare iesit din comun. Parisul e o ,etropola imensa plina de homlesi cazuti in sant…nu e nimic nou

  2. Pandemia ne-a „apropiat”. Probabil ca domnul respectiv era nevaccinat sau cu dozele expirate de-aia a fost complet ignorat.

    • Da ma anonimule, sunt sigur ca trecatorii i-au verificat certificatul.

  3. asta e societatea moderna occidentala. de obicei china era renumita pentru asa ceva

  4. Nimic nu ne mai sensibilizeaza. Delăsarea, ignoranta, lipsa de empatie, ipocrizia, egoismul au atins cote alarmante în societățile vestice. Din pacate, aceste lucruri nu sunt specifice doar parizienilor, ci si tuturor celor care trăiesc în orașele foarte mari. Oamenii au devenit un fel de zombie umblatori in goana dupa bani si „like-uri” pe FB. Tin minte ca la fel a căzut în plin centrul Parisului regretatul Yves Saint Laurent, care a fost văzut până la urmă de cineva.

    • Si la est e la fel. Daca scotocim mai bine avem toti exemple.

    • Hai nu ma innebuni! Cate cazuri de oameni care au murit din nepasarea celorlalti avem in Ro? Imi amintesc si acum de un student de culoarea cazut de la etaj in gradina blocului care a murit agonizand pt. ca ceilalti au crezut ca „e doar un boschetar”. Sau un caz recent vazut de mine: un boschetar cazut pe linia de tramvai pe care nimeni nu a vrut sa il ridice in afara de o femeie cu fiul ei, toti barbatii in putere privind scarbiti la el. Asta e „empatia” romaneasca.

  5. NICI MACAR UN politian ? SA-L IMPUNGA CU BOCANCUL ?

  6. In Romania era verificat la ceas si buzunare.

  7. La noi cand pica unul de la etaj imediat il culegem de jos, nu asteptam sa apara in presa

  8. Daca se intampla in Moscova lui Brejnev scapa. Acolo cei cazuti pe stada erau ridicati imediat. Se constata la majoritatea cazurilor ca erau bauti si -i duceau la un hotel scump. Urma spalare si la culcare . Dimineata primeau nota de plata, cazare si servicii. Sigur atunci se trezeau.

    • Putin e si mai tare, nici nu apuca sa ajunga la pamant, sunt luati cu ambulanta din zbor si sunt trimisi la „dezintoxicare”. A doua zi li se trimite si nota de plata, familiilor, 5 copeici – cat costa si un glont

  9. Băi, io sunt bețiv d-ăla hardcore, beau de trei-patru ori mai mult decât oricine de aici. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, doar să mă încercați! Astea fiind spuse, NICIODATĂ nu lași un om unde a picat. Mda, posibil să fie beat mort, dar poate e bolnav, poate l-a lasat inima… Dacă ești om o să te rog să faci tot posibilul să-l ajuți. Găsești o grămadă de cursuri de prim ajutor, te rog să le folosești…

  10. Aspectul (la moda ?) de boschetar nu prea l-a ajutat. Nu zic ca nu merita orice om ajutat dar asta e realitatea, te gandesti de doua ori inainte de a te apropia de un tip dubios.

    • dude, nici macar nu trebuia sa te apropii de el, ci sunai la 112 si se apropiau aia de el. Ce gandire mai ai si tu…

    • Nici nu știi ce se bucură cei de la 112 când culeg un boschetar pișat, c.ăcat pe el, nespălat de câteva luni, cu păduchi, râie, TBC, etc. ! Îți urează tot binele din lume !

  11. daca era nascut in 36 avea 86 nu 84 de ani

    • Da…cu toții contribuim la astfel de evenimente prin atitudinea noastră din fiecare zi. Distanțare socială ,nu?

  12. Ce veste trista….astia suntem…individualisti, indiferenti,

  13. Erată: Ați scăpat „flamandă” în loc de „flamenco” prin citate. Înțeleg că e preluat de pe Agerpres, dar ați fi putut verifica.

  14. Squid Games. Finalul. Moșul ar fi câștigat, totuși…

  15. In primul rand, ati tradus gresit FLAMENCO cu FLAMANDA. Nu au nimic in comun. Flamenco ramane flamenco.
    Probabil a fost asociat cu un om al strazii si nimeni nu s~a bagat. Este intr–adevar o tragedie care aduce mari semne de intrebare legat de ce a ajuns sa ni se para normal. La Bruxelles, am fost martor la un incident relativ similar intr–o sucursala ING langa Merode. Un domn in jur de 70 de ani se clatina in picioare stand la coada. Adica se sprijinea pe cei de la coada, respirand foarte greoi. Se vedea clar ca nu e bine deloc. Dar nimeni nu facea nimic. Nici macar cei de la banca care vedeau limpede ca nu e nimic in regula. Dupa ce dam telefon la 112, multi au inceput sa isi mai revina in simturi, sa ii ofere scaun, sa isi reaminteasca ca oricare este problema lor, viata are prioritate. Desi a venit greu de tot ambulanta… vreo 30 de minute, a fost cu final fericit, iar domnul a fost inconjurat de atentie intre timp. De fapt, nu cumva suntem rusinosi sa chemam 112? Sau prea grabiti sa ne asumam un astfel de act? Acum doua generatii asa ceva nu se putea intampla, erau cei crescuti dupa razboi, caliti si educati pentru a (se) salva si a intepreta ceea ce vad in fiecare secunda. Sa identifice probleme, pericole, iar singurul mod de progres era… coloborand.

  16. Iliberal vrei sa spui, dar deja nu mai este capitalism, este o stanga dreapta sau o dreapta stanga.

  17. Ma gandesc la generatii si generatii de copii crescuti cu jocuri pe calculator. Oare acestea le trezesc mila, ii fac sa fie empatici? Poate o carte despre un copil sarac care sa te faca sa plangi la sfarsit nu ar strica. Dar cine mai citeste azi?

  18. !coriolan

    confundati conceptele

    atunci cand omul este declarat firma si daca devine somer i se spune ca firma care este el nu a dat produsele cerute pe piata si ca este treaba lui ce si cum suntem in neoliberalism!

    cand orice poate vinde oriunde in lume si in orice loc poti gasi produse din lume ( struguri din Argentina am vazut intr-un supermarket), adica toata lumea intra in competitie cu toata lumea suntem in neoliberalism!

  19. Asta e efectul permiterii cersetoriei si boschetariei in tarile civilizate. Cel mai probabil toata lumea, care nu era prea ocupata sa-si holbeze ochii in facebook/instagram/etc., l-au vazut pe om si au crezut ca e boschetar, lucru uzual si normal. Pana la urma si daca era boschetar, in perioada de iarna si frig vezi ca e lat pe trotuar si treci pe langa asa nepasator, denota lipsa de empatie si umanitate la care am ajuns. 112 era gratis nu trebuia sa puna mana pe el.

  20. Nu l-au băgat în seamă nici pe Tom Cruise în metrou în Collateral !

  21. Odată cu UE și nu numai Occidentul a fost invadat de toată pleava din țările sărace. Posibil ca occidentalilor să li se fi pierdut sentimentul uman datorită acestora