G4Media.ro

FOTO Un grup de persoane a protestat în fața Ambasadei Rusiei la…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

FOTO Un grup de persoane a protestat în fața Ambasadei Rusiei la București, cerând eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi

Un grup de câteva persoane a protestat, duminică, în fața Ambasadei Rusiei la București. Manifestanții au cerut eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi, principala figură a opoziției politice la președintele rus Vladimir Putin.

Protestatarii au venit cu pancarte pe care erau scrise mesaje de susținere a lui Navalnîi și critice la adresa regimului de la Kremlin. Un protest similar a avut loc săptămâna trecută, în 31 ianuarie, cu același scop.

Aleksei Navalnîi a fost condamnat definitiv la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare imediat ce s-a întors din Germania, acolo unde a primit tratament medical și a reușit să supraviețuiască unei tentative de asasinat prin otrăvire cu substanța Noviciok.

Context

Navlanîi a revenit recent în Rusia, iar săptămna aceasta a fost condamnat la închisoare pentru încălcarea condițiilor de probă ale unei sentințe anterioare. Verdictul a stârnit nenunmărate proteste la nivel național, autoritățile ruse intervenind în forță pentru reprimarea manifestațiilor. Acțiunile poliției din Rusia au stârnit reacții de dezaprobare în rândul liderilor din UE și SUA.

Navalnîi acuză că a fost otrăvit cu ajutorul serviciilor de securitate ruse, la comanda președintelui Vladimir Putin, acuzații pe care Kremlinul le-a negat în repetate rânduri. O anchetă CNN-Bellingcat din decembrie concluzionează că Serviciul rus de securitate (FSB) ar fi fost implicat în otrăvirea lui Navalnîi.

Sute de poliţişti, autobuze speciale și mașini ale autorităților l-au așteptat pe Aleksei Navalnîi, considerat acum liderul opoziției ruse, la întoarcerea în țară după tentativa de asasinat asupra sa și perioada petrecută în spitalul din Berlin. Nu pentru a investiga episodul prin care a trecut, ci pentru a-l reține.

După ani întregi în care a încercat minimalizarea importanței sale (Vladimir Putin refuzând chiar să îi pronunțe public numele), Kremlinul a decis, cred comentatorii occidentali, să schimbe stratgia.

Arestarea și condamnarea sa l-au poziționat mai clar în postura pe care o ocupa oricum, neoficial: aceea de principal rival al președintelui Putin. The Wall Street Journal l-a descris drept ”omul de care Vladimir Putin se teme cel mai tare”, iar formularea s-a lipit de imaginea sa.

De precizat este că medicul rus Serghei Maximishin, care l-a tratat pe opozantul Navalnîi, după ce acesta fusese otrăvit, a murit brusc. Maximishin era medic șef adjunct în cadrul spitalului de urgență din Omsk, locul în care a ajuns Navalnîi după ce a fost otrăvit cu Noviciok. Spitalul a transmis, joi, un comunicat de presă, relatând că Serghei Maximishin a murit „brusc” la vârsta de 55 de ani.

Rusia a expulzat vineri mai mulți diplomați din Germania, Suedia și Polonia pentru că au participat la protestele organizate în susținerea disidentului Alexei Navalnîi. Cei trei diplomați au fost declarați persona non-grata și li s-a cerut să părăsească imediat Rusia, potrivit agenției ruse Tass.

Gestul de forță al Rusiei a avut loc exact în ziua în care șeful diplomației UE, Josep Borell, făcea o vizită la Moscova. Vizita sa a fost aspru criticată de mai mulți actori europeni care l-au acuzat că a mers în Rusia în timp ce regimul Putin calcă în picioare drepturile omului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. O sa il scoata CEDO daca e nevinovat. Rusia e membra CEDO, SUA – nu.

  2. Navalnyi a incal at condițiile controlului judiciar. Asta e dovedit. Mai mult, e proiect sorosist.