G4Media.ro

FOTO Grup de păsări Flamingo, observat pe lacul Nuntași, care a secat…

FOTO Grup de păsări Flamingo, observat pe lacul Nuntași, care a secat în urmă cu un an

Un grup de păsări Flamingo a fost observat pe lacul Nuntași din județul Constanța. Adrian Bîlbă, managerul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, a postat pe Facebook mai multe imagini cu aceste păsări, pe lacul din apropierea localității Istria care a secat în vara anului trecut.

Între timp, lacul a fost umplut cu apă iar mai multe păsări Flamingo s-au așezat aici, în drumul lor spre Delta Dunării.

Conform ARBDD, specia este cuibăritoare în Bazinul Mediteraneean, cu coloniile cele mai apropiate de România în Grecia, Turcia sau Muntenegru (salina Ulcinij). În România pasărea apare foarte rar, în special în sud- estul țării, în numere mici, prima semnalare aici fiind în anul 1900.

sursa foto: Facebook\ Adrian Bîlbă

Se remarcă faptul că flamingii prezintă o mobilitate ridicată în afara perioadei de reproducere. Astfel, pe baza păsărilor inelate, indivizi capturați în zona Camargue (Franța) aparțineau populațiilor din Estul Mării Mediterane, din Egipt, Liban, Grecia Turcia. Totodată, accidental specia poate fi observată chiar și în nordul continentului, în Peninsula Scandinavă.

Anul trecut, lacul Nuntași din județul Constanța, cu o suprafață de 851 de hectare, a secat în totalitate pentru prima dată de când acesta există, conform informațiilor furnizate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

sursa foto: Facebook\ Adrian Bîlbă

Lacul Nuntași este situat în satul cu același nume, care aparține de comuna Istria, situată la aproximativ 55 de kilometri de reședința de județ. Lacul face parte dintr-o zonă protejată și se află în administrarea Rezervației Biosfera Delta Dunării.

Luciul de apă a dispărut în mai puțin de două luni, iar acest lucru a fost anunțat oficial de directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola, care a catalogat evenimentul drept ”fenomen extrem”.

Între timp, lacul a fost reumplut cu apă.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Stati linistiti in bula voastra, nu exista schimbari climatice si chiar daca exista acestea nu au un impact asupra mediului inconjurator si nu duc la fenomene meteo extreme. V-o spune daddy Trump si amicul Bolsonaro …

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.